Ανοίγουν 66 θέσεις πρώτου διορισμού στη Δημόσια Υπηρεσία

Αποπαγοποίηση θέσεων Συμβούλων ΠτΔ και Υπ. Γεωργίας- Ποιοι Σύμβουλοι παραμένουν σε εκκρεμότητα

Σε συνεδρίαση χθες (8/04) της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής αποφασίστηκε όπως εξαιρεθούν από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων, 66 θέσεις πρώτου διορισμού στη Δημόσια Υπηρεσία και 33 σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 Επίσης αποπαγοποιήθηκαν θέσεις προαγωγής στο Υπουργείο Άμυνας (Στρατός και Τεχνικές Υπηρεσίες), στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας και στο Υπουργείο Γεωργίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Brief μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής αποφασίστηκε όπως ανοίξουν :

66 θέσεις πρώτου διορισμού στη δημόσια Υπηρεσία εκ των οποίων:

 •         21 θέσεις στη Δικαστική Υπηρεσία
 •          9 θέσεις στη Νομική Υπηρεσία
 •          2 θέσεις στον Επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων Παιδιού
 •          16 θέσεις στην Ελεγκτική Υπηρεσία
 •          5 στο Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως
 •         3 στην Επιτροπή προστασίας Ανταγωνισμού
 •          3 στην Επιτροπή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
 •          2 θέσεις στον Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων
 •          5 θέσεις στην Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου

 Παράλληλα, άνοιξαν θέσεις πρώτου διορισμού για Διοικητικό προσωπικό και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα:

 •         8 θέσεις στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
 •          8 θέσεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
 •          17 θέσεις στο ΤΕΠΑΚ

Αποδέσμευση κονδυλίων για Συμβούλους Προέδρων, Υπουργών και Επιτρόπων.

Η Επιτροπή Οικονομικών παράλληλα, εξέτασε 3 επίμαχες περιπτώσεις για Συμβούλους και Συνεργάτες Προέδρων, Υπουργών και Επιτρόπων προκειμένου να προχωρήσει σε αποπαγοποίηση των κονδυλίων.

Η μία περίπτωση αφορούσε σε δύο  Συμβούλους συνταξιούχους, ο ένας συνεργάτης του ΠτΔ και ο άλλος συνεργάτης του Υπ. Γεωργίας.

Η άλλη περίπτωση για τους Συμβούλους ορεινών περιοχών και η τρίτη αφορούσε σε Σύμβουλο του Υπ. Γεωργίας η οποία παράλληλα, είναι στέλεχος και σε ιδιωτική εταιρεία.

Για τις τρεις αυτές περιπτώσεις υπήρχαν ενστάσεις οπότε και εξετάστηκαν χθες (08/04)  στην Επιτροπή Οικονομικών.

Αποφασίστηκε, λοιπόν, η αποδέσμευση μόνο των κονδυλίων για τους δύο συνταξιούχους με πλειοψηφία. Το ΑΚΕΛ διαφώνησε για τις δύο αυτές περιπτώσεις. Για τις άλλες δύο περιπτώσεις δεν αποδεσμεύτηκε το κονδύλι και θα επανέλθει ενώπιον της επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα.

Αντρέας Πολυκάρπου
 
3826
Thumbnail

Εν μέσω πολλών και διαφορετικών προκλήσεων για την ξενοδοχειακή, και όχι μόνο, βιομηχανία, πραγματοποιείται σήμερα η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του Υφυπουργού Τουρισμού, Σάββα Περδίου.

Μάλιστα, όπως πληροφορείται η Brief, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης, στην ομιλία του, θα κάνει εκτενή προβλήματα στις πληγές του ξενοδοχειακού τομέα και αναμένεται να ζητήσει την συμβολή του κράτους προς αντιμετώπισή τους με μοναδικό στόχο την αναστροφή της παρούσας κατάστασης.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Λοϊζίδης αναμένεται να αναφερθεί στους βασικούς παράγοντες οι οποίοι, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του ΠΑΣΥΞΕ (τα κύρια σημεία εδώ και στο κάτω μέρος του κειμένου σε μορφή pdf), αποτελούν τροχοπέδη της υγιούς απόδοσης του τομέα και επιτάσσουν ταυτόχρονα την εξεύρεση λύσεων. 

Τέτοιοι παράγοντες είναι μεταξύ άλλων:

 • Το υψηλό κόστος διακοπών στην Κύπρο, παρά τις συνεχείς προσφερόμενες εκπτώσεις.
 • Το πρόβλημα της εποχικότητας του τουρισμού.
 • Το κόστος τροφοδοσίας των ξενοδοχειακών μονάδων, το οποίο, σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΞΕ, είναι το ψηλότερο στην Ευρώπη.
 • Το πρόβλημα της παραγωγικότητας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.
 • Υπερχρεώσεις ξενοδοχείων είτε μέσω αυξημένων τελών από πλευράς ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου θέρμανσης, είτε τελών υδατοπρομήθειας, είτε τελών αποχετευτικών συστημάτων έναντι των αντίστοιχων χρεώσεων που επιβάλλονται στις άλλες κατηγορίες χρηστών.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ αναμένεται πως θα αναφερθεί και στις σημαντικότερες προκλήσεις της τουριστικής βιομηχανίας ευρύτερα, όπως:

 • Η αβεβαιότητα που συνεχίζει να προκαλεί σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο, η έξοδος - με ή χωρίς συμφωνία - της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι αποτελεί μια ισχυρή αγορά άντλησης επισκεπτών για τον Κυπριακό τουρισμό, καθώς επίσης η συνακόλουθη εξασθένηση της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του ευρώ. 
 • Η εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλιού έναντι του ευρώ η οποία ενδέχεται να περιορίσει τον εξερχόμενο τουρισμό ή να διαφοροποιήσει τις επιλογές των Ρώσων περιηγητών.
 • Oι έντονες προσπάθειες της Τουρκίας, της Αιγύπτου και άλλων προορισμών της περιοχής να καταστούν ξανά ανταγωνιστικοί στον τομέα του τουρισμού.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Με δεδομένο τα πιο πάνω, ο κ. Λοϊζίδης θα υποδείξει πως στόχος της τουριστικής βιομηχανίας, τόσο για φέτος όσο και για το 2020, θα πρέπει να είναι η σταθεροποίηση των τουριστικών αφίξεων και εσόδων στα ικανοποιητικά επίπεδα στα οποία ανήλθε τα τελευταία χρόνια. Επίσης, αναμένεται πως θα τονίσει πως σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, η προσπάθεια όλων θα πρέπει να επικεντρωθεί στη συνολική ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος.

article 1