Ανοίγουν τη Βουλή, αλλά αφήνουν πίσω το 5% ΦΠΑ Α’ Κατοικίας

Παίρνει παράταση το ζήτημα – Πότε αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών

Ανοικτό θα παραμείνει το ζήτημα με το 5% ΦΠΑ στην Α’ κατοικία, καθώς η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών δεν πρόκειται να προχωρήσει σήμερα (Τετάρτη 28/12) με συνεδρία αναφορικά με το 5% ΦΠΑ στην Α’ κατοικία. 

Το ζήτημα δεν πρόκειται να απασχολήσει – τουλάχιστον όχι για σήμερα –  τους Βουλευτές, καθώς η αρμόδια επιτροπή θεωρεί πως υπάρχει ακόμη χρόνος και έτσι δεν θα προχωρήσει με έκτακτη συνεδρία αν και σήμερα θα έχουμε τη σύγκλιση Ολομέλειας λόγω 7 αναπομπών του Προέδρου της Δημοκρατίας. (Διαβάστε εδώ αναλυτικό ρεπορτάζ για τις αναπομπές)

Όπως ανέφεραν πηγές της Brief το 5% ΦΠΑ στην Α’ κατοικία αναμένεται πως θα απασχολήσει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών μετά το τέλος του 2022 σε έκτακτη συνεδρία που θα συγκληθεί για αποδεσμεύσεις κονδυλίων

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε κατεπείγουσα επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών και το καλεί να ψηφιστεί εντός 2 μηνών η νομοθεσία μέσω της οποία θα περιορίζεται το 5% ΦΠΑ σε οικίες έως και 170 τ.μ. και σε διαμερίσματα έως 90 τ.μ. (διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικό ρεπορτάζ) 

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβίβασε τη θέση της προς το Υπουργείο Οικονομικών με επιστολή της ημερομηνίας 15 Δεκεμβρίου 2022, μέσω της οποίας δηλώνει τη σύμφωνο γνώμη της για την τροποποίηση της νομοθεσίας και καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να ψηφίσει και να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη νομοθεσία εντός 2 μηνών από την ημερομηνία παραλαβής της επιστολής. Δηλαδή, η νέα νομοθεσία θα πρέπει να εφαρμοστεί έως τις 15 Φεβρουαρίου 2023

Τι αναφέρει το νομοσχέδιο

Με το νέο νομοσχέδιο όταν ψηφιστεί, όσοι δεν θα έχουν εξασφαλίσει άδεια οικοδομής με την ισχύουσα νομοθεσία μέχρι την ημέρα που θα ψηφιστεί η νέα νομοθεσία, θα καλούνται να πληρώνουν 19% ΦΠΑ για όλα τα τετραγωνικά αν η οικία τους θα υπερβαίνει τα 220 τ.μ. (η αλλαγή που θέλει η ΕΕ είναι όπως το 5% ΦΠΑ να ισχύει για κατοικίες έως και 220 τ.μ. με το 5 % να εφαρμόζεται στα πρώτα 170 τ.μ. και το 19% για τα υπόλοιπα 50 τ.μ.. Όμως στην περίπτωση που η οικία θα υπερβαίνει τα 220 τ.μ. αυτόματα θα χάνεται το δικαίωμα του 5% ΦΠΑ και έως εκ τούτου ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει 19% για όλα τα τετραγωνικά. Για παράδειγμα αν κάποιος κτίσει οικία 250 τ.μ. θα πληρώσει 19% ΦΠΑ και για τα 250 τ.μ.. Επίσης, τίθεται οροφή στην αξία της οικίας η οποία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις €350.000).

Το ίδιο θα ισχύει και για διαμερίσματα με δικαίωμα 5% ΦΠΑ για συνολικό εμβαδόν έως και 110 τ.μ. (τα πρώτα 90 τ.μ. με 5% ΦΠΑ και τα υπόλοιπα 20 τ,μ, με 19% ΦΠΑ, και αν υπερβαίνουν τα 110 τ.μ. δεν παραχωρείται κανένα δικαίωμα για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Η αξία του διαμερίσματος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις €200.000).

Το ακριβές όριο των τετραγωνικών για τα διαμερίσματα (όπως το αναφέραμε πιο πάνω) προκάλεσε πάντως έντονες διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων και θα πρέπει να συζητηθεί, ενώ η ΕΕ δηλώνει τη σύμφωνο γνώμη της για την τροποποίηση της νομοθεσίας, όπως έχει καταταθεί και αναφέραμε πιο πάνω. Η ΕΕ φαίνεται επίσης να αποδέχεται την εξαίρεση με όριο τετραγωνικών για άτομα με αναπηρία. 

Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα δεν υπήρχε οροφή στα τετραγωνικά που θα μπορούσε να χτίσει κάποιος για να ισχύει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 5% για τα πρώτα 200 τ.μ.

Χ.Ζ

 
24947