Άνοιξε ο δρόμος για πρόωρη αφυπηρέτηση 4.000 δημοσίων υπαλλήλων

Θα μπορούν να αποχωρήσουν πρόωρα και να λαμβάνουν φουλ σύνταξη

Την πόρτα για πρόωρη αφυπηρέτηση, χωρίς το πέναλτι του 12%, σε πέραν των 4.000 δημοσίων υπαλλήλων, άνοιξε σήμερα (21/2) η Βουλή υπερψηφίζοντας σχετικό νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή.

Πλέον και μετά τη δημοσίευση της νομοθεσίας στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα έχουν στη διάθεσή τους 45 μέρες για να υποβάλουν αίτηση και να αποχωρήσουν πρόωρα από την υπηρεσία μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η νομοθεσία
Βάσει των προνοιών του Νόμου που ψηφίστηκε, θα τεθεί σε εφαρμογή εφάπαξ μέτρο παροχής κινήτρων πρόωρης αφυπηρέτησης για τους συντάξιμους υπαλλήλους της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα οι οποίοι είτε υπολείπονται πέντε (5) έτη από τη συμπλήρωση της ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης είτε θα έχουν συμπληρώσει συνολικά τετρακόσιους (400) μήνες συντάξιμης υπηρεσίας μέχρι και την 31η Αυγούστου 2020. 

Για όσους υπάλληλους επιλέξουν να επωφεληθούν του εν λόγω μέτρου δε θα επιβληθεί αναλογιστική μείωση στη σύνταξη και στο εφάπαξ ποσό που τους καταβάλλεται για υπηρεσία από την 1η Ιανουαρίου 2013 και εντεύθεν, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν αίτηση για οικειοθελή πρόωρη αφυπηρέτηση εντός σαράντα πέντε (45) ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του προτεινόμενου νόμου.

Αξίζει να αναφερθεί πως, στην περίπτωση των δασκάλων και των καθηγητών έχει περιληφθεί ειδική πρόνοια η οποία διαλαμβάνει ότι οι επηρεαζόμενοι θα πρέπει να παραμείνουν στην υπηρεσία μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, ήτοι μέχρι την 31η Αυγούστου 2020, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στελέχωσης των σχολικών μονάδων και να διασφαλιστεί η εύρυθμή τους λειτουργία. 

Όσον αφορά τα μέλη της Αστυνομίας που θα επιλέξουν να υποβάλουν αίτηση για οικειοθελή πρόωρη αφυπηρέτηση και εμπίπτουν στις διατάξεις του εδαφίου τα οποία κατά τον χρόνο έγκρισης της αίτησής τους έχουν εις πίστη τους άδεια ανάπαυσης η οποία λαμβανόμενη συνολικά θα ξεπερνούσε την 31η Αυγούστου 2020:

(α) θα πρέπει να λάβουν αμέσως μετά την έγκριση της αίτησής τους για οικειοθελή πρόωρη αφυπηρέτηση την άδεια αυτή συνολικά και όχι τμηματικά και 

(β) ως ημερομηνία αφυπηρέτησής τους ορίζεται η πρώτη μέρα που ακολουθεί τη λήξη της άδειας ανάπαυσης που έχουν σε πίστη τους.

Σε ό,τι αφορά τους λοιπούς υπαλλήλους -πλην δασκάλων, καθηγητών και αστυνομικών-, η ημερομηνία αφυπηρέτησης όσων θα υποβάλουν αίτηση για οικειοθελή πρόωρη αφυπηρέτηση, εφόσον αυτή εγκριθεί από το αρμόδιο όργανο, και εμπίπτουν στις διατάξεις του προαναφερθέντος εδαφίου, δεν δύναται να είναι μεταγενέστερη της 31ης Αυγούστου 2020.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Πόσοι επωφελούνται και ποιο το κόστος
Σημειώνεται πως, βάσει των όσων ανέφερε ο εμπειρογνώμονας αναλογιστής, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Οικονομικών, κατά τη συζήτηση του θέματος στην Κ.Ε. Οικονομικών, ότι το σύνολο των εν δυνάμει υποψηφίων που πληρούν τα κριτήρια για πρόωρη αφυπηρέτηση είναι 4.088, από τους οποίους 1.175 είναι εκπαιδευτικοί και 2.913 είναι υπάλληλοι του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. 

Σύμφωνα με τον ίδιο αρμόδιο, το δημοσιονομικό κόστος από την κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης, στην περίπτωση που όλοι οι δικαιούχοι επιλέξουν να αποχωρήσουν, αναμένεται να φτάσει περίπου στα €50 εκατομμύρια.

Ωστόσο, το κράτος αναμένεται να εξοικονομήσει γύρω στα €107 εκατομ. για το ίδιο διάστημα, που αντιστοιχούν σε μισθούς και εισφορές που θα κατέβαλλε σε υψηλόμισθους υπάλληλους, ενώ παράλληλα θα μπορούν να πραγματοποιηθούν περισσότερες προσλήψεις νέων υπαλλήλων. 

Περαιτέρω, το κόστος από την καταβολή της σύνταξης θα γίνει σε βάθος χρόνου και το κράτος θα καταβάλει άμεσα τα εφάπαξ των εργαζομένων που θα αποχωρήσουν.

Μάριος Αδάμου