Ανταγωνισμός και κορωνοϊός πλήττουν την αγορά κυπριακών κρασιών

Αδιάθετες μένουν μεγάλες ποσότητες κυπριακών κρασιών λόγω της πανδημίας και ανταγωνισμού με τα εισαγόμενα

Τα προβλήματα που αφορούν την διάθεση και προώθηση των κυπριακών κρασιών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της μη έλευσης τουριστών, αλλά και λόγω του ανταγωνισμού με τα εισαγόμενα κρασιά, απασχόλησαν την Τρίτη (30/6) η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας.

Εκπρόσωποι των οινοποιών ζήτησαν τον καλύτερο έλεγχο των εισαγόμενων κρασιών που έρχονται στην Κύπρο, αλλά και τόνισαν τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω του κορωνοϊού και της μη έλευσης τουριστών.

Όπως ανέφερε ο Μάρκος Ζαμπάρτας από το Οινοποιείο Ζαμπάρτα, θα πρέπει να γίνεται αυστηρότερος έλεγχος των εισαγόμενων οίνων, αφού ενώ υπάρχει σχετική νομοθεσία, δεν υπάρχει η αυστηρή εφαρμογή της, ούτε γίνονται επισταμένοι έλεγχοι. Σε πολλά κρασιά, πρόσθεσε, άλλα λέει η ετικέτα και άλλα περιέχει το ίδιο το κρασί. Αναφέρθηκε επίσης στη μαύρη αγορά που υπάρχει τόσο στη διάθεση ζιβανίας όσο και κρασιού, την οποία δεν μπορούν να ανταγωνιστούν. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Είπε επίσης ότι αυτή τη στιγμή το ποσοστό εξαγωγών είναι πολύ μικρό και βρίσκεται στο 5%, ενώ ζήτησε να προωθηθεί η κυπριακή κουζίνα και μαζί της το καλό κυπριακό κρασί.
 
Επανεκκίνηση του προγράμματος στήριξης των κυπριακών κρασιών στις διεθνείς εκθέσεις οίνου ζήτησε ο Θανάσης Ιγνατίου από το Οινοποιείο Ιγνατίου, ενώ ο Μαρίνος Περικλέους εκ μέρους της ΣΟΔΑΠ, ανέφερε ότι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αδιάθετων κρασιών από πέρυσι και φέτος λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν από την πανδημία το πρόβλημα θα επιδεινωθεί. 

Εξήγησε ότι η κατανάλωση κρασιού στην Κύπρο γίνεται κυρίως από τους τουρίστες, ενώ αναφέρθηκε σε ανάγκη δράσεων για προώθηση των κυπριακών προϊόντων στα ξενοδοχεία και αλλού.

Και οι αγροτικές οργανώσεις, οι οποίες παρευρέθηκαν στη συνεδρία, ζήτησαν στήριξη τόσο των οινοποιών όσο και των αμπελουργών των οποίων μεγάλες ποσότητες σταφυλιών κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετες. 
 
Στήριξη του πρωτογενούς τομέα και στο τρίτο σχέδιο στήριξης της Κυβέρνησης για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού ζήτησε ο ΓΓ του Παναγκροτικού Τάσος Γιαπάνης, ενώ ζήτησε να μπουν κίνητρα για την αμπελουργία στα νέα σχέδια του 2021-27.
 
Και από την αγροτική οργάνωση ΠΕΚ, ο Μιχάλης Λύτρας ανέφερε ότι στα σχέδια 2021-27 θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για την αμπελουργία και τις οινοβιομηχανίες.
 
Ο ΓΓ της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας αναφέρθηκε στην ανάγκη να προωθηθούν οι κυπριακές ποικιλίες αμπελιών και να υπάρξει ένα αγρο-περιβαλλοντικό πρόγραμμα για αποτροπή μεταξύ άλλων των πυρκαγιών. 
 
Εκ μέρους του Υφυπουργείου Τουρισμού η Έλενα Χριστοφίδου, είπε ότι το Υφυπουργείο έχει στοχεύσει σε προγράμματα στα οποία πιστοποιημένες επιχειρήσεις προσφέρουν αυθεντικά παραδοσιακά προϊόντα, ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένα προγράμματα για την κυπριακή γαστρονομία. Παράλληλα είπε ότι θα ήταν καλή ιδέα να γίνει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα για το κρασί.
 
Εκ μέρους του Υπουργείου Εμπορίου, ο Βασίλης Σεργίου αναφέρθηκε σε σχέδιο που υπάρχει για επιχορήγηση οινοποιείων για συμμετοχή σε εκθέσεις του εξωτερικού με ανώτατο όριο τα 3750 ευρώ. Ανέφερε επίσης ότι εξετάζεται και η συμμετοχή με κρατικό περίπτερο και αναμένονται οι σχετικές εισηγήσεις από το ΚΕΒΕ, κάτι που θα υλοποιηθεί αν το επιτρέψει ο προϋπολογισμός του Υπουργείου.
 
Παράλληλα στη συνεδρία της Επιτροπής αναφέρθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, ότι στον επόμενο προϋπολογισμό του Υπουργείου θα περιληφθεί κονδύλι 33 χιλιάδες ευρώ για ενίσχυσή των παραγωγών που αιτούνται στην ΕΕ την εγγραφή των προϊόντων τους ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Αναφέρθηκε παράλληλα ότι προχωρεί η κατοχύρωση για τρία παραδοσιακά προϊόντα, το χοιρομέρι, την λούντζα και τα λουκάνικα Πιτσιλιάς και έχει ήδη ανοίξει η διαδικασία υποβολής ενστάσεων.
 
Τοποθετήσεις Βουλευτών
Μιλώντας μετά το πέρας της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κυπριακής οινοποιίας, αναφερόμενος στην έλλειψη μεγάλων εκτάσεων και σημειώνοντας ότι είναι το μεράκι κάποιων ανθρώπων που κατάφερε να δημιουργήσει αυτές τις μικρές οινοβιομηχανίες και τα εξαίρετα κυπριακά κρασιά.

Είπε επίσης ότι τα κυπριακά οινοποιεία δεν είναι ανταγωνιστικά λόγω του υψηλού κόστος παραγωγής που έχουν, το οποίο μπορεί να αντισταθμιστεί μόνο με πολύ ψηλή ποιότητα. Εξέφρασε ικανοποίηση που το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει εντάξει το κυπριακό παραδοσιακό κρασί σε πολλές δράσεις που κάνει. 

Παράλληλα εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόθεση του Υπουργείο Εμπορίου να αυξήσει τα κονδύλια τα οποία θα διαθέσει ώστε να μπορούν οι παραγωγοί να συμμετέχουν σε εκθέσεις του εξωτερικού για να προβάλουν το κυπριακό κρασί. Την ίδια ώρα χαιρέτισε τη συμπερίληψη κονδυλίου στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Γεωργίας για εγγραφή προϊόντων ως Π.Ο.Π. αναφέροντας, πως ήταν αίτημα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι η εμπορία και η προώθηση κυπριακών κρασιών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα αφού γίνονται εισαγωγές κρασιών που διατίθενται σε πολύ χαμηλές τιμές και δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικά τα κυπριακά κρασιά. Ζήτησε να γίνονται πιο αυστηροί έλεγχοι των εισαγόμενων κρασιών και να αυξηθούν, αφού όπως είπε από τους ελέγχους βρέθηκε ότι το 19% είχαν προβλήματα. Ζήτησε επίσης από τα κυπριακά οινοποιεία να μειώσουν όσο μπορούν τις τιμές τους.

Κάλεσε επίσης τα αρμόδια Υπουργεία να στηρίξουν τα τοπικά οινοποιεία με επανεκκίνηση των προγραμμάτων εκθέσεων οίνου και με δουλειά από τους εμπορικούς ακολούθους της Κύπρου. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να προωθηθούν σε αγορές όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ. Κάλεσε ακόμα την Κυβέρνηση να στηρίξει του αμπελοπαραγωγούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη διάθεση.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι ζήτησαν από τα αρμόδια υπουργεία να τους καταθέσουν συγκεκριμένα προγράμματα που υπάρχουν για προώθηση των κυπριακών κρασιών σε εσωτερικό και εξωτερικό και για να μπορέσει η Επιτροπή να συμβάλει ώστε να αυξηθούν τα κονδύλια και να επανέλθει το κυπριακό κρασί στην παλιά αίγλη που είχε.
 
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι δυστυχώς λόγω της πανδημίας έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό οι βιομηχανίες κρασιού και τα μικρά οινοποιεία και αρκετές ποσότητες μένουν αδιάθετες στις αποθήκες τους και κάλεσε τα αρμόδια Υπουργεία να αναλάβουν προσπάθειες, ώστε να αυξηθεί η διάθεση του κυπριακού κρασιού στις χώρες με τις οποίες η Κύπρος έχει εμπορικές σχέσεις. 

Είπε επίσης ότι από τους 185 ελέγχους σε κρασιά που έγιναν πέρυσι βρέθηκαν 35 προβληματικά προϊόντα και ζήτησε να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα ώστε να γνωρίζουν οι καταναλωτές ποια είναι τα προβληματικά κρασιά, ενώ όσον αφορά τα εισαγόμενα ζήτησε οι ποσότητες να ελέγχονται απευθείας στο λιμάνι και πριν φτάσουν στα σημεία πώληση. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
 
Ο Βουλευτής του Κινήματος «Αλληλεγγύη» Γιώργος Παπαδόπουλος είπε ότι το κυριότερο πρόβλημα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια αγορά είναι η αυξητική τάση εισαγωγής ξένων κρασιών σε πολύ χαμηλές τιμές. Συμπλήρωσε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως είναι τα τοπικά οινοποιεία της χώρας έχουν την ανάγκη στήριξης και προώθησης των προϊόντων τους από το Υπουργείο Εμπορίου για να επιτευχθεί η εξαγωγή μεγάλων ποσοτήτων ντόπιων κρασιών, και κατά συνέπεια να επιλυθεί το πρόβλημα της διάθεσής τους. 

Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση οφείλει να αυξήσει τα κονδύλια στήριξης μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, έτσι ώστε να κρατηθούν οι οινοβιομηχανίες ζωντανές και να εμπλακεί στην προσπάθεια προώθησης προϊόντων και κρασιών της Κύπρου σε μεγάλες αγορές, όπως είναι η Κίνα, ο Καναδάς, η Αυστραλία. Είναι απαράδεκτο, ανέφερε, να έχει διατεθεί το ποσό των €36,000 τα τελευταία 5 χρόνια για συμμέτοχες σε εκθέσεις στο εξωτερικό.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

 
9592
Thumbnail

Με 27 ψήφους  υπέρ, 4 εναντίον και 13 αποχές η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο το νομοσχέδιο με τον οποίο επεκτείνεται η διάρκεια της ανάθεσης από τον Υπουργό Οικονομικών των εξουσιών, αρμοδιοτήτων και καθηκόντων του Εφόρου Φορολογίας και των Βοηθών Εφόρων Φορολογίας σε πρόσωπα που πληρούν τα απαιτούμενα προσόντα, σε περίπτωση που οι θέσεις αυτές παραμένουν κενές. Η ρύθμιση που πρότεινε η Κυβέρνηση προκειμένου να δοθεί λύση στην ακύρωση από το Διοικητικό Δικαστήριο των διορισμών του Εφόρου και των Βοηθών Εφόρων φορολογίας δέχθηκε κριτική από το ΑΚΕΛ και από μικρότερα κόμματα.
 
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών προς την Ολομέλεια της Βουλής  με τον νόμο που ψηφίστηκε η διάρκεια της ανάθεσης από τον Υπουργό Οικονομικών σε πρόσωπο που πληροί τα απαιτούμενα προσόντα, των εξουσιών, αρμοδιοτήτων και καθηκόντων του Εφόρου Φορολογίας και των Βοηθών Εφόρων Φορολογίας σε περίπτωση που οι αυτές θέσεις παραμένουν κενές,  να επεκτάθηκε από τρεις μήνες σε έξι μήνες με δυνατότητα ανανέωσης της ανάθεσης για επιπλέον έξι μήνες.

ad1mobile

>>> Διαβάστε ακόμη: Περιμένετε ανεργιακό ή άλλο επίδομα; Ποιές αιτήσεις εξετάζονται <<<
             
Σύμφωνα με τα κατατεθέντα στοιχεία, το Διοικητικό Δικαστήριο με αποφάσεις του ημερομηνίας 16 Μαρτίου και 29 Μαΐου 2020, αντίστοιχα, έκρινε άκυρους τους διορισμούς από το Υπουργικό Συμβούλιο του Εφόρου Φορολογίας και των τριών Βοηθών Εφόρων Φορολογίας.  Ειδικότερα, με βάση την απόφαση του δικαστηρίου οι διατάξεις του περί  Τμήματος Φορολογίας Νόμου, βάσει των οποίων παρέχεται εξουσία στο  Υπουργικό Συμβούλιο να διορίζει Έφορο Φορολογίας και Βοηθούς Εφόρους Φορολογίας, αντίκεινται στα άρθρα 122 έως 125 του Συντάγματος δυνάμει των οποίων εξουσία για διορισμό σε θέσεις που ανήκουν στη δημόσια υπηρεσία έχει η ΕΔΥ.     
             
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο οι θέσεις του Εφόρου Φορολογίας και των Βοηθών Εφόρων Φορολογίας παραμένουν κενές, ο Υπουργός Οικονομικών δύναται να αναθέτει τις σχετικές εξουσίες, αρμοδιότητες και καθήκοντα για περίοδο που δεν υπερβαίνει τους τρεις μήνες σε πρόσωπα που πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια.  Ως εκ τούτου, ο Υπουργός Οικονομικών, ασκώντας το δικαίωμα αυτό, προέβη στην ανάθεση εξουσιών, αρμοδιοτήτων και καθηκόντων του Εφόρου Φορολογίας σε πρόσωπο που πληρούσε τα σχετικά κριτήρια για την περίοδο από 3 Απριλίου μέχρι 2 Ιουλίου 2020. 
 
Στη βάση των πιο πάνω δεδομένων κρίθηκε από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας αναγκαία η προώθηση του νόμου, ώστε αφενός να διασφαλιστεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος Φορολογίας και αφετέρου να δοθεί επαρκής χρόνος στην κυβέρνηση προς επίλυση του προβλήματος που προέκυψε.   
 
Στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση έχει ασκήσει έφεση επί της πιο πάνω απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου.  Συναφώς, εν αναμονή της σχετικής  απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί της έφεσης και ενόψει του γεγονότος ότι η περίοδος της τρίμηνης ανάθεσης των καθηκόντων του Εφόρου Φορολογίας εκπνέει στις 2 Ιουλίου 2020, κρίθηκε αναγκαία η προώθηση του νόμου, ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στην κυβέρνηση να μελετήσει τα μέτρα που ενδεχομένως να χρειαστεί να λάβει.
 
Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ενημέρωσε τη Βουλή ότι πέραν της έφεσης που έχει ασκηθεί σε σχέση με τον διορισμό Εφόρου Φορολογίας, έχει παράλληλα υποβληθεί αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, ώστε να παρασχεθεί χρόνος για την έκδοση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί της έφεσης.  Επιπρόσθετα, επίκειται η άσκηση έφεσης επί της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου για τον διορισμό των Βοηθών Εφόρων Φορολογίας. 
 
Στον  νόμο περιλαμβάνεται επίσης πρόνοια για διαγραφή υφιστάμενων διατάξεων του βασικού  νόμου, οι οποίες προβλέπουν για την αναπλήρωση της θέσης Βοηθού Εφόρου Φορολογίας σε περίπτωση κένωσης της θέσης πριν από τη λήξη της θητείας του ή σε περίπτωση απουσίας του, καθότι οι διατάξεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με άλλες συναφείς διατάξεις του ιδίου νόμου.
 
Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας η Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Άννα Θεολόγου ανέφερε ότι  είναι προκλητικό και έχουν το θράσος να επιμένουν σε διορισμούς που κρίθηκαν αντισυνταγματικοί από το Δικαστήριο για 6 μήνες και για άλλους 6 μήνες. Έκανε λόγο για  μανία να κρατήσουν συγκεκριμένα άτομα στις συγκεκριμένες θέσεις, για να γίνουν διευθετήσεις για Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα.  Είπε επίσης ότι δέχθηκε καταγγελίες για συμφωνίες εκατομμυρίων και στοιχεία για συγκεκριμένη υπόθεση ομίλου εταιρειών που έφεραν ευθύνη στην κατάρρευση του Συνεργατισμού.

ad2mobile

>>> Διαβάστε επίσης: Τι ισχύει με αυτοτελώς εργαζόμενους και τα νέα σχέδια στήριξης <<<
 
Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως όταν πριν 6 χρόνια προειδοποιούσε δεν ανέμενε ότι θα δικαιωνόταν από Δικαστήριο και ανέφερε ότι προκύπτει θεσμικό θέμα, υπενθυμίζοντας ότι  εκκρεμεί νομοσχέδιο για τη συμμόρφωση των διοικητικών οργάνων με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου. Παρατηρώντας ότι  λήγει σήμερα η θητεία, η Βουλή δια νόμου θα επεκτείνει τη θητεία προσώπων όταν το Δικαστήριο έκρινε άκυρους τους διορισμούς. Πρόσθεσε πως είναι θεμελιακό ζήτημα, η Βουλή να τροποποιεί θητείες την ημέρα που λήγουν και  οδηγεί το νομοθετικό σώμα σε ανυποληψία.
 
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι έγινε έφεση αναμένεται απόφαση και πρόσθεσε ότι πρότεινε σχέδιο Β΄ και να προετοιμαστούν στην ΕΔΥ για το ενδεχόμενο να χαθεί και έφεση. Σε σχέση με τις καταγγελίες της κ. Θεολόγου ο κ. Βότσης είπε ότι τα περί σκανδάλων να πάνε στον Γενικό Εισαγγελέα χθες.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς  ανέφερε ότι η σκανδαλολογία είναι το σπορ της εποχής για τη δημιουργία εντυπώσεων, για ολιγόλεπτη προβολή. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι προτιμούμε να μην είναι μόνιμος δημόσιος υπάλληλος σε αυτές τις θέσεις για να περιοριστούν οι αυθαιρεσίες. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν λήγει η θητεία, αλλά ο Υπουργός ανέθεσε. Πρόσθεσε ότι δεν θα διορίσει αλλά θα αναθέσει για 6 συν 6 μήνες.  Είπε επίσης ότι δεν είναι ο διορισμός που κρίθηκε αντισυνταγματικός, αλλά  ο νόμος,
 
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε πως έγινε έφεση και το κράτος πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί. Είπε επίσης ότι τα όποια στοιχεία για σκάνδαλα και διαφθορά πρέπει να τεθούν στον Γενικό Εισαγγελέα.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού παρατήρησε πως δεν υπήρξε υπευθυνότητα από πλευράς της Κυβέρνησης και εξέφρασε την άποψη ότι γίνεται προσπάθεια υποβάθμισης της απόφασης του Δικαστηρίου. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι στην απόφαση γίνεται αναφορά και στη Βουλή και συγκεκριμένα ότι εκφεύγει τον αρμοδιοτήτων της Βουλής να αναμειγνύεται στους διορισμούς. Δεν είναι ένα τυπικό ζήτημα, αλλά έχει να κάνει με την εύρυθμη λειτουργία του διαχωρισμού των εξουσιών είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση για να λειτουργήσει το τμήμα φορολογίας.

(ΚΥΠΕ)

article 1