Αντίδραση ΕΕ για αποφάσεις Βουλής για ΦΠΑ σε καύσιμα-ρεύμα

ΥΠΟΙΚ: Η Βουλή συνεχίζει τον επικίνδυνο άκρατο λαϊκισμό - Παραθέτει επιστολή αντίδρασης από ΕΕ ο Κωνσταντίνος Πετρίδης

Την αντίθεση με τις αποφάσεις της Βουλής για κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα και την πρόταση για κατάργηση του ΦΠΑ στους ρύπους στην τιμή του ρεύματος εξέφρασε με επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, υπήρξαν προειδοποιήσεις προς τη Βουλή ενώ η επιστολή της Επιτροπής θα τέθηκε ενώπιον του σώματος. 

Ο κ. Πετρίδης αναφέρει ότι: ''παρά τις προειδοποιήσεις η Βουλή, δίδοντας συνέχεια στον επικίνδυνο άκρατο λαϊκισμό απέρριψε τις αναπομπές διακινδυνεύοντας την αξιοπιστία της χώρας και την οικονομία''

kjv
Να θυμίσουμε ότι νωρίτερα και πριν την καταψήφιση των αναπομπών στη βουλή, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή είχε προειδοποιήσει πως με την θέσπιση των νομοθετημάτων για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα η Κυπριακή Δημοκρατία θα κινδύνευε να εισέλθει σε περιπέτειες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, ο ΓΔ του υπουργείου είχε δηλώσει ότι η νέα αναβολή των εκποιήσεων θέτει εν αμφιβόλω την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως σε περίπτωση εφαρμογής των δύο νομοθετημάτων που αφορούν τον μειωμένο ή μηδενικό ΦΠΑ στα καύσιμα και στον ηλεκτρισμό η επίπτωση στα δημόσια έσοδα, περιλαμβανομένων και των κυβερνητικών μέτρων, εκτιμάται στα €455 εκατ. (€350 εκατ. κυβερνητικά μέτρα και άλλα €105 εκατ. από τα δύο νομοθετήματα).

«Αν αφεθούν οι νόμοι να τεθούν σε ισχύ η συνολική στήριξη θα φτάσει σχεδόν μισό δισ. Είναι ένα ποσό το οποίο δεν μπορεί να τύχει διαχείρισης από το ΥΠΟΙΚ», πρόσθεσε.

>>Διαβάστε επίσης: ΓΔ ΥΠΟΙΚ:€455 εκ. το μειωμένο/μηδενικό ΦΠΑ στα καύσιμα & ενέργεια<<

Σύμφωνα και με προηγούμενο ρεπορτάζ της Brief το κράτος θα είχε απώλεια εσόδων της τάξης των €105 εκατ. αν εφαρμόζονταν οι δύο νομοθεσίες που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή σε σχέση με τη μείωση της φορολογίας σε καύσιμα και ρεύμα (Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ).

>>Διαβάστε επίσης: Σήμερα στη Βουλή οι αναπομπές ΠτΔ - «Απώλειες €105 εκατ.»<<

Αυτή ήταν και η αιτιολογία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Ανασταδιάδη για την αναπομπή των δύο νομοθεσιών. Παράλληλα, ο ΠτΔ είχε αναπέμψει και την πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που επίσης ψηφίστηκε σε νόμο για αναστολή των εκποιήσεων από τον Αύγουστο μέχρι και τέλος Οκτωβρίου.

Δείτε την επιστολή/αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: 

mhvv

mhjv

 
24305