Αντιπαράθεση ΑΚΕΛ-Προεδρικού για τις εκποιήσεις

Σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση για το θέμα των εκποιήσεων άσκησε το ΑΚΕΛ – Αγνοεί βασικές παραμέτρους απαντά το Προεδρικό

Αντιπαράθεση μεταξύ ΑΚΕΛ και Προεδρικού προκάλεσε το θέμα των αναπομπών νομοθετημάτων για τις εκποιήσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Το ΑΚΕΛ εξαπέλυσε δριμεία κριτική κατά της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, για να λάβει απάντηση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου, ότι η Εζεκία Παπαϊωάννου αγνοεί σημαντικότατες σχετικές παραμέτρους.

Ειδικότερα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας τις αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας τόνισε πως, «δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έσπευδε να αναπέμψει τους νόμους που ψήφισε η Βουλή για τις εκποιήσεις. Δικαίωμά του!», είπε σημειώνοντας πως «το ίδιο έκαμε και στο παρελθόν για νόμους, οι οποίοι με στοχευμένο τρόπο προστάτευαν την κύρια κατοικία και τη μικρή επαγγελματική στέγη των συνεπών δανειοληπτών, προστάτευε τους εγγυητές που βρέθηκαν εκτεθειμένοι σε δάνεια άλλων, περιόριζαν την αυθαιρεσία και τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών».

>>> Διαβάστε ακόμη: Ζυμώσεις κομμάτων για εκποιήσεις και συντάξεις κομμάτων <<<

Οι κυβερνώντες, συνέχισε, δεν άφησαν τίποτα να περάσει με αποτέλεσμα οι συνεπείς δανειολήπτες, αλλά και οι δανειολήπτες που δεν διαθέτουν επαρκή εισοδήματα για να μπουν σε διαδικασία βιώσιμης αναδιάρθρωσης, είναι εκτεθειμένοι έναντι της ισχύος που διαθέτουν οι τράπεζες. «Είναι εκτεθειμένοι και στον κίνδυνο να μείνουν χωρίς στέγη. Ήδη, στην Κύπρο παρουσιάζεται πρόβλημα αστέγων που δεν υπήρχε προηγουμένως», επεσήμανε.

«Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις και δεσμεύσεις τους –κυρίως πριν από εκλογικές αναμετρήσεις- οι κυβερνώντες σχεδόν τίποτα δεν έχουν κάνει για την προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, τίποτα δεν έχουν κάνει για να βελτιώσουν την ικανότητα των δανειοληπτών να μπουν σε βιώσιμη αναδιάρθρωση, τίποτα δεν έχουν κάνει για να προστατεύσουν εκείνους τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το Σχέδιο Εστία, το οποίο –πέρα από το γεγονός ότι έγινε αργοπορημένα- έχει λάθος προσανατολισμό», συμπλήρωσε καταγγέλλοντας πως «προφανώς, οι κυβερνώντες δεν ενδιαφέρονται για όλους αυτούς. Τους αφήνει εκτεθειμένους χωρίς καμία προστασία. Αυτό αποδεικνύει η όλη συμπεριφορά τους», εξήγησε.

«Οι κυβερνώντες δεν έχουν αφήσει καμία επιλογή. Οι συγκεκριμένες αναπομπές για τις εκποιήσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

Προδρόμου: Αγνοεί σημαντικότατες σχετικές παραμέτρους το ΑΚΕΛ
Η σημερινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ
για την αναπομπή νομοθεσιών που εσπευσμένα ψήφισε η Βουλή, με το ενδεχόμενο να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα από εκείνα που διατείνεται ότι θα επιλύσει, αγνοεί σημαντικότατες σχετικές παραμέτρους, αναφέρει σε γραπτή απάντηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Σύμφωνα με τον ΚΕ το ΑΚΕΛ αγνοεί για παράδειγμα, ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις είχαν επιμείνει στην ανάγκη ενός δημόσιου φορέα για να συμβάλει στην προστασία της κατοικίας σε περίπτωση που αυτή ήταν υποθηκευμένη σε προβληματικό δάνειο και ότι η Κυβέρνηση, έχει όντως δημιουργήσει το σχέδιο «Εστία», στο οποίο όμως η εσπευσμένη νομοθετική παρέμβαση δεν άφησε το χρόνο να λειτουργήσει και να δοκιμαστεί στην πράξη.

«Όπως ακόμα παραβλέπουν το γεγονός ότι, όπως αναφέρει στην επιστολή του προς τη Βουλή ο Πρόεδρος, υφίστανται και λόγοι συνταγματικής τάξης για την αναπομπή, για τους οποίους ακολουθεί σχετική γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα. Κυρίως, όμως, η δηκτική κριτική που ασκεί το ΑΚΕΛ παραγνωρίζει τις παράπλευρες συνέπειες και τους ενδεχόμενους κινδύνους για τη σταθερότητα, που επιφέρει μια τέτοια ρύθμιση», αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο κ. Προδρόμου εκφράζει την ελπίδα η Βουλή να επανεξετάσει με ψυχραιμία και προσμετρώντας όλους τους σχετικούς παράγοντες το θέμα, δίνοντας και τον απαιτούμενο για να επανεκτιμηθούν τα δεδομένα μετά την εφαρμογή της σχετικής θεσπισμένης προστασίας.

ΕΔΕΚ: Τράπεζες και θεσμοί να παγοποιήσουν τις εκποιήσεις
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως για το θέμα των εκποιήσεων ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα και η ΕΔΕΚ στην οποία αναφέρει πως, «τo Κ.Σ.ΕΔΕΚ έδωσε το παρόν του και στη σημερινή διαδικασία εκποιήσεων με επικεφαλής τον πρόεδρο του Μαρίνο Σιζόπουλο, οποίος μάλιστα εξήγησε στους παρευρισκόμενους τους λόγους που πρέπει να σταματήσει η διαδικασία εκποίησης των περιουσιών, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα πως επιβάλλεται ουσιαστική συζήτηση όλων των πτυχών που αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα».

 >>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

«Η δυναμική παρέμβαση του Κ.Σ.ΕΔΕΚ με την παρουσία του Προέδρου του καρποφόρησε αφού δεν προχώρησε η διαδικασία εκποίησης εφτά περιπτώσεων που ήταν προγραμματισμένες σήμερα», προστίθεται.
 
Το Κ.Σ.ΕΔΕΚ απευθύνει έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους στην διαδικασία εκποιήσεων και ειδικά σε Τράπεζες και θεσμούς όπως παγοποιήσουν τις εκποιήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Βουλή μετά και την αναπομπή του σχετικού νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και είναι καιρός, υποδεικνύει η ΕΔΕΚ, να επιδείξουν την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία και να προστατεύσουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού από τις εκποιήσεις που ενδεχομένως σε πολλές περιπτώσεις να στερήσουν από οικογένειες τη στέγη τους.

 
13643