Αντιπολίτευση-Ρεύμα: Επιμένει για 9% ΦΠΑ χωρίς χρονικό περιορισμό

Προς ψήφιση η πρόταση για μείωση στο 9% στο ΦΠΑ για ρεύμα χωρίς χρονικό περιορισμό – Για 3 μήνες, λέει η Κυβέρνηση

Η αντιπολίτευση φαίνεται πως θα προλάβει την κυβέρνηση στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς κατατίθεται σήμερα (3/12) στην Ολομέλεια προς ψήφιση η πρόταση νόμου που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου και συνυπογράφουν το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, και αφορά την υπαγωγή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ύψους 9%, για όλους και χωρίς χρονικό περιορισμό

>>> ΝΕΟΤΕΡΟ: Ολομέλεια: Πέρασε η πρόταση νόμου για 9% ΦΠΑ στο ρεύμα <<<

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταθέσει το νομοσχέδιο με το οποίο προωθείται η επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για ευάλωτους καταναλωτές για 6 μήνες (1/11/2021 μέχρι 30/04/2022) και συντελεστή ΦΠΑ 9% για οικιακή χρήση για περίοδο 3 μηνών (1/11/2021 μέχρι 31/01/2022), το οποίο είχε διαβουλευθεί το Υπουργείο Οικονομικών με την Επιτροπή ΦΠΑ. 

Όπως όλα δείχνουν, βάσει και το ποσοστών στη Βουλή, η πρόταση νόμου ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Κινήματος Οικολόγων φαίνεται πως θα υπερψηφιστεί, ενώ δεν αποκλείεται τόσο το ΕΛΑΜ όσο και η ΔΗΠΑ να υποστηρίξουν την πρόταση. 

Από την πλευρά του ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει πως η κυβέρνηση έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα και προσβλέπει σε μακροχρόνιους σχεδιασμούς για να μπορούν να επωφελούνται μόνιμα οι πολίτες με χαμηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. 

Παράλληλα, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών εκφράζουν τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες τους για την εν λόγω πρόταση νόμου, καθώς όπως σημειώνουν αυτή δεν συνάδει με την εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως επεξήγησαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών όπου είχε συζητηθεί η πρόταση νόμου οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές πρέπει να είναι στοχευμένοι και όχι για όλους.  Όπως ήδη έγινε δηλαδή με την απόφαση της Κυβέρνησης να μειώσει το ΦΠΑ στο 5% για τις ευάλωτες ομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι τα δημοσιονομικά του κράτους θα κινδύνευαν με εκτροχιασμό. Ειδικότερα, αναφέρθηκε ότι το δημοσιονομικό κόστος από τη μείωση του ΦΠΑ στο 9% θα ήταν είναι 6,5 εκατ. ευρώ το μήνα και περίπου 78 εκ. ευρώ ετησίως.

Από την πλευρά της η Αντιπολίτευση υποστηρίζει πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί εντάσσοντας «το ρεύμα στο άρθρο 18Α στο οποίο υπάγονται υπηρεσίες / αγαθά με 9% ΦΠΑ»

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως η Βουλή μπορεί να ψηφίσει την μείωση του ΦΠΑ, δεν είναι δηλαδή αντισυνταγματικό, ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να μπορεί να προχωρήσει με αναπομπή του νόμου