Αντωνίου-Black Friday: Δεν θα δούμε εκπτώσεις όπως της Αμερικής

Το εύρος εκπτώσεων κινείται από το 20% μέχρι 40% στην καλύτερη των περιπτώσεων ανέφερε ο ΓΓ του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΑΛΕΞΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

Οι προσδοκίες του λιανικού εμπορίου είναι αρκετά υψηλές για το  Black Friday λόγω του ότι τις τελευταίες δύο χρονιές λόγω πανδημίας και των περιορισμών δεν είχε διεξαχθεί ο συγκεκριμένος θεσμός όπως θα ήθελαν ανέφερε μεταξύ άλλων, στην εκπομπή Business Hour By Brief,, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, κύριος Μάριος Αντωνίου. 

Σημαντικό ρόλο για τις υψηλές προσδοκίες φαίνεται να διαδραματίζει και η ακρίβεια όπως ανέφερε, η οποία ώθησε τους καταναλωτές στο να μην προχωρούν σε ιδιαίτερες αγορές.

Ο λόγος που οι εκπτώσεις του Black Friday ξεκινάνε πιο νωρίς και τελειώνουν πιο αργά

Η πρόωρη έναρξη των διαφημίσεων του Black Friday αλλά και η συνέχιση τους με το πέρας της συγκεκριμένης μέρας φαίνεται να αποτελεί μια πρακτική των καταστημάτων της Κύπρου που ξεκίνησε από την περίοδο της πανδημίας. Η συγκεκριμένη πρακτική είχε και έχει ως σκοπό τον δελεασμό των Κύπριων καταναλωτών στο να προχωρούν σε περεταίρω αγορές αφού όπως ανέφερε ο κ. Αντωνίου ο μήνας Νοέμβριος είναι ένας δύσκολος μήνας για το λιανικό εμπόριο.

Όπως ανέφερε, γίνεται μια προσπάθεια δελεασμού του καταναλωτικού κοινού με καλές εκπτώσεις και τιμές, ευελπιστώντας ότι μέσω της επισκεψιμότητας του κόσμου στην αγορά θα οδηγήσει και σε τζίρο στην αγορά.

Πως επηρεάζει τις αγορές στο Black Friday το φετινό Μουντιάλ

Παράλληλα, το Λιανικό Εμπόριο την φετινή χρονιά όπως αναφέρει έχει να αντιμετωπίσει φέτος και την διεξαγωγή του Μουντιάλ που για πρώτη φορά διεξάγεται Νοέμβριο. Όπως εξήγησε το Μουντιάλ έχει εκτοξεύσει την αγορά τηλεοράσεων και πιθανόν να υπάρξει αυξημένη ζήτηση σε τηλεοράσεις, αν και στον θεσμό του Black Friday συνήθως έχουν την τιμητική τους, δήλωσε.

Δεν θα φτάσουμε σε επίπεδα εκπτώσεων της Αμερικής

Όσον αφορά τις καταγγελίες από τον Σύνδεσμο των Καταναλωτών, ο κ. Αντωνίου αναφέρει ότι είναι ξεκάθαρα προς όλα τα μέλη του ΠΑΣΥΛΕ, ότι υπάρχει σεβασμός προς τον καταναλωτή και να είναι σωστοί ως προς τις εκπτώσεις. 

«Δεν θα φτάσουμε σε επίπεδα εκπτώσεων της Αμερικής», δήλωσε ο ΓΓ αφού η αγορά της Κύπρου είναι μικρή, οι ποσότητες περιορισμένες και το εύρος των εκπτώσεων κινείται από το 20% μέχρι 40% στην καλύτερη των περιπτώσεων, κατέληξε.

Όσα καταστήματα του λιανικού εμπορίου διαφημίζουν εκπτώσεις άνω του 40%, ανέφερε ότι αφορούν ίσως παλιά μοντέλα ή περιορισμένης ποσότητας όπου οι έμποροι θέλουν να το ξεπουλήσουν. 

Παράλληλα, τόνισε ότι όπου υπάρχουν παραβάσεις από επιχειρήσεις θα πρέπει να γίνονται καταγγελίες, αναφέροντας ότι υπάρχουν διοικητικά πρόστιμα τα οποία μπορούν να φτάσουν και τις €500.000.

 Οι καταναλωτές σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου θα δουν εκπτώσεις και στις διαδικτυακές ιστοσελίδες των επιχειρήσεων, αφού όπως εξήγησε το online shopping έχει μπει στην ζωή μας.

«Σαν Κύπρος είμαστε στη διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου, σε σχέση με τον τζίρο του λιανικού εμπορίου είμαστε στα πολύ χαμηλά», δήλωσε κατά την παρέμβαση του, προσθέτοντας ότι ο Κύπριος καταναλωτής προτιμά να βλέπει από κοντά το προϊόν που τον ενδιαφέρει, να το συνδυάζει και με την βόλτα και ίσως να παίζουν ρόλο και ψυχολογικοί λόγοι καθώς και οι μικρές αποστάσεις της Κύπρου.

Δείτε στο βίντεο όλα όσα δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, κύριος Μάριος Αντωνίου: 

Αλεξία Μιχαηλίδου