Απαγόρευση πλαστικών. Πώς επηρεάζονται οι επιχειρήσεις στην Κύπρο

Οι οδηγίες της ΕΕ είναι ξεκάθαρες και κάθε επιχείρηση είναι ξεχωριστή ανάλογα με τον τομέα που δραστηριοποιείται

Αλλαγές έρχονται στην αγορά, καθώς πλησιάζει η μέρα που θα καταργηθούν οι πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης από τη ζωή των καταναλωτών. Με ποιον τρόπο λοιπόν επηρεάζονται οι κυπριακές επιχειρήσεις;

Όπως εξηγεί η Λειτουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Άντρη Κωνσταντίνου στην εκπομπή Business Hour by Brief της Digital, οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ξεκάθαρες.

Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή

Οι επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας και χρειάζονται προϊόντα μιας χρήσης μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα πλαστικά προϊόντα. “Ό,τι έχει να κάνει με ιατρική χρήση”, διευκρινίζει η κα. Κωνσταντίνου συνεχίζει κανονικα την χρήση, αφού είναι απαραίτητο. 

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εστίασης. Αυτές θα  “μπορούν να προμηθευτούν αντί πλαστικά καλαμάκια χάρτινα, που είναι μια εύκολη εναλλακτική λύση”, αναφέρει. 

Λύσεις για να μην χαθούν τα αποθέματα

Όπως αναφέρει η κα. Κωνσταντίνου, "εάν πρόκειται για εισαγωγέα ή παραγωγό θα πρέπει όλα τα αποθέματά να διατεθούν στην αγορά πριν τις 3 Ιουλίου. Ενώ αν πρόκειται για πωλητή, διανομέα ή τελικό χρήστη των αποθεμάτων αυτών, θα δοθεί κάποιο χρονικό περιθώριο, το οποίο ακόμα δεν έχει καθοριστεί, μπορεί να διακυμανθεί από έξι μέχρι 12 μήνες". 

Σε συνεχή επικοινωνία με επιχειρήσεις που επηρεάζονται

Ακόμη και σε περίπτωση που φθάσουν στην Κύπρο πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης και βρίσκονται στις αποθήκες των καταστημάτων, οι εισαγωγείς πρέπει να τα διαθέσουν στην αγορά, ξεκαθαρίζει. Άλλωστε, λόγω της αναστολής των επιχειρήσεων εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν αποθέματα από πέρυσι. 

Όπως λέει η κα. Κωνσταντίνου, όσον αφορά στα προϊόντα που απαγορεύονται, υπάρχουν εναλλακτικές και εύκολες λύσεις. “Θα πρέπει να υπάρχουν σημάνσεις ως αυτοκόλλητο μεχρι τον Ιούλιο του 2022 και μετά να είναι εκτυπωμένο στη συσκευασία”. Σκοπός είναι να γίνει τρόπος ζωής, καθώς το 80% αυτών των πλαστικών ειδών όπως καλαμάκια ή πλαστικά ποτήρια καταλήγουν στο θαλάσσιο περιβάλλον, συμπληρώνει.

Παρακολουθήστε το απόσπασμα της εκπομπής: