ΑΠΕ: Διεύρυνση ευάλωτων νοικοκυριών, μείωση του τέλους στον π/υ

Ο προϋπολογισμός βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας

Διεύρυνση των ευάλωτων νοικοκυριών και μείωση του τέλους ΑΠΕ προβλέπεται στον προϋπολογισμό του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού την Τρίτη (8/11).

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά δήλωσε μετά το τέλος της συζήτησης πως για πρώτη φορά το Ταμείο προβλέπει δαπάνες ύψους €90 εκατ., εκ των οποίων τα 85,5 εκατ. αφορούν σχέδια χορηγιών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και για παραγωγή ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές.

Προσέθεσε πως από αυτά τα 85,5 εκατ., τα 50 εκατ. αφορούν τα ευάλωτα νοικοκυριά, κάτι που επετεύχθη λόγω της διεύρυνσης του ορισμού των ευάλωτων νοικοκυριών και έχει συμπεριλάβει επιπρόσθετα 30 χιλιάδες νοικοκυριά, καθώς επίσης και της αύξησης των χορηγιών που καταβάλλονται για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.

«Έτσι βοηθούμε πραγματικά τους συμπολίτες μας, όχι με προσωρινά μέτρα μειώσεων 10% και 20% για τρεις, τέσσερις ή έξι μήνες, αλλά κατά τρόπο που θα απαλλαγούν κατά 80% και 90% από τους λογαριασμούς ρεύματος για 25 χρόνια. Αυτό σχεδιάσαμε εδώ και καιρό, έτσι υλοποιείται και τώρα που ήρθε η ώρα της καταβολής των χορηγιών χρειάστηκε αυτός ο μεγάλος προϋπολογισμός», τόνισε.

Παράλληλα, εξέφρασε ικανοποίηση για την ολοκλήρωση του νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία των νέων κανονισμών που αφορούν το τέλος ΑΠΕ που επιβάλλεται στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, οι οποίοι, όπως είπε, όταν ψηφιστούν από τη Βουλή θα οδηγήσουν στη μείωση του τέλους κατά 78%, από από 0,5 σεντ ανά κιλοβατώρα στα 0,12 σεντ,  μια μικρή επιπρόσθετη βοήθεια προς όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα εξέφρασε ικανοποίηση εκ μέρους του κόμματος για την προϋπολογιζόμενη μείωση του τέλους ΑΠΕ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από 1/1/2023, κάτι το ΑΚΕΛ, όπως είπε, είχε ζητήσει επιτακτικά να γίνει λόγω και του σημαντικού πλεονάσματος του ταμείου.

Χαρακτήρισε επίσης ως θετική εξέλιξη την αύξηση των ευάλωτων ομάδων από 8 σε 16, οι οποίες θα μπορούν να επιχορηγούνται από το Ταμείο, όπως και τη σημαντική αύξηση του σχετικού ποσού στον προϋπολογισμό, ενώ εξέφρασε την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια του ΑΚΕΛ για το γεγονός ότι και στον προϋπολογισμό του 2023 δεν προνοείται κρατική χορηγία από τα δικαιώματα δημοπράτησης των ρύπων, τα οποία μέχρι το τέλος του χρόνου θα ανέλθουν στα €120 εκατ.

«Απαιτείται πολιτική βούληση από την Κυβέρνηση και ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός προώθησης των ΑΠΕ που σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχει και η υλοποίησή του με ταχύτητα και αποφασιστικότητα», είπε ο κ. Κώστα.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή χαιρέτισε από την πλευρά του τη διεύρυνση της στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, καθώς το κόστος για την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ είναι ιδιαίτερα υψηλό, ενώ διερωτήθηκε πώς κάποιος που δεν έχει χρήματα για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες θα εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στην οικία του.

«Θέση μας είναι η πλήρης επιχορήγηση φωτοβολταϊκών ή άλλων συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας έτσι ώστε να ενισχυθούν τα νοικοκυριά, τα οποία μαστίζονται από την ακρίβεια», είπε.

Επανέλαβε τις θέσεις του κόμματος για λειτουργία συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ένταξη των πλωτών μονάδων ΑΠΕ για γαλάζια ενέργεια, καθιέρωση ενεργειακών κοινοτήτων χωρίς αποκλεισμούς, μεθοδική μετάβαση στις έξυπνες πράσινες πόλεις, ενθάρρυνση για τη δημιουργία υβριδικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού με προτεραιότητα στις ΑΠΕ, περαιτέρω κίνητρα για υβριδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σχέδια παραγωγής βιοκαυσίμων και πράσινου υδρογόνου για τις μεταφορές, καθώς και την εκμετάλλευση πιστοποιητικών εγγυήσεως προέλευσης κάθε τεχνολογίας συστημάτων ΑΠΕ.

«Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για τον πλανήτη μας από τη στροφή σε πράσινες πρακτικές, ακολουθώντας το γενικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Τα περιθώρια έχουν στενέψει, για αυτό οφείλουμε να κινηθούμε σε πιο γοργούς ρυθμούς αν θέλουμε να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα», κατέληξε

ΚΥΠΕ