Από αναβάθμιση σε αναβάθμιση η Κυπριακή Οικονομία

Από το 2018 μέχρι το 2019 η Κυπριακή οικονομία αναβαθμίζεται από τους Οίκους Αξιολόγησης

Από αναβάθμιση σε αναβάθμιση πορεύτηκε η οικονομία της Κύπρου από το 2018 μέχρι και σήμερα. Συγκεκριμένα, το 2018 το κυπριακό αξιόχρεο αναβαθμίστηκε συνολικά έξι  φορές, δύο από τους οίκους Fitch και DBRS, μία από τον Moody’s και μία από τον Standard and Poor’s. Ο τελευταίος στην πρώτη αξιολόγηση το 2018 (16 Μαρτίου είχε επαναβεβαιώσει το κυπριακό αξιόχρεο στο τότε ΒΒ+ με θετικό ορίζοντα.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι μέχρι στιγμής μέσα στο 2019 έγιναν δύο θετικές αξιολογήσεις της Κυπριακής οικονομίας από οίκους αξιολόγησης ενώ άλλες δύο αξιολογήσεις αναβλήθηκαν.

Στην προγραμματισμένη του αξιολόγηση δεν προχώρησε ο Οίκος αξιολόγησης Moody's, ακολουθώντας το δρόμο του οίκου Standard and Poor's μέσα στο Μάρτιο του 2019 που είχε επίσης αναβάλει την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας.

Σε προηγούμενο ρεπορτάζ της Brief και του δημοσιογράφου Ευαγόρα Προκοπίου αναφερθήκαμε εκτενώς στις αξιολογήσεις της Κυπριακής οικονομίας από το 1994 και έπειτα.

Ο S&P το 1994  μας αξιολογεί με ΑΑ- με θετικό πρόσημο και κινείται στο ίδιο μοτίβο μέχρι και το 2008 με βαθμό Α+ με θετικό πρόσημο. Ο Moody’s  τοποθετεί την κυπριακή οικονομία στην βαθμίδα Α2 με σταθερή προοπτική το 1996 , ενώ το 2008 στην βαθμίδα Αα3 με σταθερή προοπτική. Από την άλλη ο Fitch το 2003  δίνει Α+ με θετικό πρόσημο ,ενώ το 2007  ΑΑ-  σε σταθερή πορεία.

Το 2010, ο S&P  αξιολογεί με Α+ με αρνητικό ορίζοντα, ενώ τον Ιανουάριο του 2012 γίνεται ο πρώτος οίκος που κατατάσσει την κυπριακή οικονομία στα σκουπίδια (μη επενδυτική βαθμίδα) με ΒΒ+ με αρνητικό πρόσημο. Η χαμηλότερη αξιολόγηση έρχεται τον Απρίλιο του 2013 με το  CCC με αρνητικό ορίζοντα.

 Το 2011 ο οίκος αξιολόγησης Moody’s κατατάσσει την οικονομία της Κύπρου στην βαθμίδα Αα3 με αρνητικό ορίζοντα , ενώ το η χαμηλότερη αξιολόγηση έρχεται τον Ιανουάριος του 2013 που μας κατατάσσει στο Β- .   Τον Ιανουάριο του 2011 ο οίκος αξιολόγησης Fitch αξιολογεί την Κύπρο και την εντάσσει στην βαθμίδα ΑΑ- με αρνητικό ορίζοντα

Ας δούμε αναλυτικά τις αξιολογήσεις από το 2018

2018

Τον Απρίλιο του 2018 ο Οίκος Fitch είχε αναβαθμίσει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου σε ξένο νόμισμα κατά μία βαθμίδα στο BB +από BB με το αξιόχρεο της Κύπρου να βρίσκεται μία βαθμίδα πριν την επενδυτική κατηγορία.

Το Μάη του 2018 μια ο Οίκος DBRS προχώρησε σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στο BB από BB (χαμηλό). Η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας προέκυψε λόγω και της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της καλύτερης δημοσιονομικής επίδοσης.

Τον Ιούλιο του 2018, η κυπριακή οικονομία αναβαθμίζεται από τον Οίκο Moody’s με τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου να αναβαθμίζεται σε  Ba2 από Ba3.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οίκου η αναβάθμιση έλαβε χώρα λόγω και της ανάκαμψης του τραπεζικού συστήματος της χώρας στα πλαίσια της εκκαθάρισης του Συνεργατισμού αλλά και τη θετική τάση σε σχέση με τον ισολογισμό της κυβέρνησης και το πρωτογενές πλεόνασμα.

Το Σεπτέμβριο του 2018 οι Standard and Poor’s αναβαθμίζουν σε επενδυτική κατηγορία το αξιόχρεο της Κύπρου λόγω και της ταχύρρυθμης ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Κάτι που θα συμβάλει στη μείωση του μεγάλου ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, την ίδια στιγμή που γίνονται κινήσεις για μείωση των ΜΕΔ (Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων).

Οι διαβαθμίσεις της Κύπρου για βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος σε ευρώ αναβαθμίζονται σε BBB-/A-3 από BB+/B με σταθερό ορίζοντα.

Τον Οκτώβριο του 2018, άλλος ένας Οίκος αξιολόγησης βγάζει την Κύπρο από την κατηγορία «σκουπίδια». Ο Οίκος Fitch προχωρά σε αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας σε επενδυτική κατηγορία με τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση σε ξένο νόμισμα να αναβαθμίζεται σε ΒΒΒ- από ΒΒ+.

Η αναβάθμιση – σύμφωνα με τον Οίκο- προέκυψε εξαιτίας  της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών.

Τον επόμενο ακριβώς μήνα, το Νοέμβριο του 2018, ο Οίκος αξιολόγησης DBRS προχωρά σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στο BBB (χαμηλό) από ΒΒ προχώρησε ενώ αναβαθμίστηκαν και τα βραχυπρόθεσμα ratings σε ξένο και εγχώριο νόμισμα από R-4 σε R-2 (μεσαίο). Ο εν λόγω οίκος ήταν ο τρίτος σε σειρά που αναβάθμισε  την Κύπρο σε επενδυτική κατηγορία.

Σύμφωνα με τον Οίκο αξιολόγησης η αναβάθμιση ήταν αποτέλεσμα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, της ταχείας εκκαθάρισης του Συνεργατισμού αλλά και της πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες, καθώς και της συνεχιζόμενης σταθερής απόδοσης της κυπριακής οικονομίας.

2019

Οι θετικές αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας συνεχίστηκαν και μέσα στο 2019 όπου τον Απρίλιο ο Οίκος Fitch επιβεβαίωσε την μακροχρόνια πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΒΒΒ- διατηρώντας σταθερή προοπτική.

Η Κύπρος, ανέφερε ο Οίκος αξιολόγησης, διαθέτει το υψηλότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, ενώ ο δείκτης των ΜΕΧ μειώθηκε σημαντικά από το 43,7% στο τέλος του 2017 στο 32% στο τέλος Νοεμβρίου του 2018, αλλά παραμένει μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ.

Τέλος, ο Fitch επεσήμανε  πως η χρηματοδοτική ευελιξία της Κύπρου έχει βελτιωθεί σημαντικά ύστερα από την έξοδο από το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής τον Μάρτιο του 2016.

Και τέλος, το Μάη του 2019 ο Οίκος DBRS αναβάθμισε την Κύπρο στο «ΒΒΒ» (χαμηλό) επιβεβαιώνοντας τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα, ενώ διατήρησε σταθερές τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη περαιτέρω μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) για να μειωθούν οι κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 

Ταυτόχρονα, ο οίκος επιβεβαίωσε στο «R-2 (μεσαίο)» την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα, ενώ τονίζει πως η επιβεβαίωση των σταθερών προοπτικών αντικατοπτρίζει την άποψη του ότι, ενώ η κυπριακή οικονομία συνεχίζει να παρουσιάζει ισχυρή εικόνα, απαιτείται περαιτέρω πρόοδος για μείωση, ακόμη περισσότερο, των κινδύνων για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι οποίοι παραμένουν σχετικά υψηλοί.

Όπως αναφέρει ο Οίκος : «Η αξιολόγηση «ΒΒΒ» (χαμηλό)» που διαθέτει η Κύπρος υποστηρίζεται από τη σταθερή δημοσιονομική θέση της Κύπρου, το συνετό πλαίσιο διαχείρισης του δημόσιου χρέους, τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη που προωθεί βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές και το άνοιγμα της σε επενδύσεις, ενθαρρύνοντας ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον».

Αντρέας Πολυκάρπου