Από βδομάδας θα δει ο Γιάννης τους Οικοδόμους

Ο Υπ. Εργασίας θα καταβάλει προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών Οικοδόμων-Εργολάβων για να μην παραλύσουν τα εργοτάξια

Τις επόμενες ημέρες, χωρίς να αποκλείεται αυτό να γίνει ακόμη κι εντός της ερχόμενης εβδομάδας, αναμένεται να αναλάβει δράση ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, για επίλυση των διαφορών ανάμεσα σε Εργολάβους και Οικοδόμους, με στόχο να διατηρηθεί η εργατική ειρήνη στην οικοδομική βιομηχανία.

Η παρέμβαση του Υπουργού Εργασίας αναμένεται να είναι καθοριστική, αφού ο χρόνος, πλέον, πιέζει παρά πολύ, μιας και οι συζητήσεις για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, δεν οδήγησαν σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα, ενώ σε μερικούς μόλις μήνες θα αρχίσει νέος κύκλος συζητήσεων για την επόμενη συλλογική σύμβαση στον τομέα.

Αξίζει να αναφερθεί πως, οι συζητήσεις που παραμένουν σε στασιμότητα αυτή την στιγμή αφορούν την συλλογική σύμβαση για τα έτη 2022-2024, η οποία λήγει στην ουσία στα τέλη Μαΐου και συνεπώς από τον Ιούνιο αναμένεται να αρχίσουν οι συζητήσεις για την συλλογική σύμβαση των επόμενων ετών, εκτός κι αν τα δύο μέρη συμφωνήσουν κάτι διαφορετικό.

Όπως έχει γράψει και σε προηγούμενα ρεπορτάζ της η Brief, ο Υπουργός Εργασίας είναι ενήμερος για τις διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές και κατά την συνάντηση που θα έχει μαζί τους -δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει και ξεχωριστές συναντήσεις με τις δύο πλευρές- θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπάρξει κατάληξη που να ικανοποιεί τόσο τις Συντεχνίες όσο και την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ).

Άρχισαν να ενημερώνουν εργαζομένους οι Συντεχνίες

Πάντως, στο ακουστικό για την παρέμβαση του Υπουργού Εργασίας βρίσκονται οι Συντεχνίες, οι οποίες προχωρούν σε Επαρχιακές Συνελεύσεις των Εργαζομένων, κατά τη διάρκεια των οποίων ενημερώνουν τους εργαζόμενους για τις μέχρι τώρα συζητήσεις. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην ιστοσελίδα μας ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Μεταλλορύχων και συναφών επαγγελμάτων (Ο.ΟΙ.Μ.) – ΣΕΚ, Στέλιος Τσιαπουτής, οι Συνελεύσεις ξεκίνησαν χθες (15/2) από τη Λάρνακα, ενώ αντίστοιχες Συνελεύσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν από βδομάδας και στις υπόλοιπες επαρχίες.

Κατά τις Συνελεύσεις, πρόσθεσε, «θα ενημερώσουμε τους εργαζόμενους τι έγινε μέχρι τώρα, ότι φθάσαμε σε αδιέξοδο, καθώς και για το ότι υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να πάρουμε και μέτρα, διότι εξαντλήθηκαν τα περιθώρια».

Πλέον, συνέχισε ο κ. Τσιαπουτής, «αναμένουμε από το Υπουργείο Εργασίας να μας χαράξει τα επόμενα βήματα, γιατί θεωρούμε πως από τη στιγμή που η Μεσολαβητική Υπηρεσία δεν έκανε οποιαδήποτε πρόταση για να δώσει λύση στο πρόβλημα, θα πρέπει να πάμε να παρέμβει ο Υπουργός», διαμηνύοντας ότι «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και πρέπει να βρούμε λύσεις χθες», ενώ εκτίμησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει εξέλιξη.

Τα «αγκάθια»

Υπενθυμίζεται ότι τα βασικά «αγκάθια» στις συζητήσεις για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης ανάμεσα σε Συντεχνίες και Εργολάβουν είναι στην ουσία δύο. Από τη μία οι Συντεχνίες αξιώνουν την συμπερίληψη των Κατώτατων Μισθών που συμφωνούνται στον Κλάδο στον Νόμο που βρίσκεται σε ισχύ από το 2020 και διασφαλίζει τέσσερα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, και από την άλλη, το αίτημα των Εργολάβων για εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες.

Σε σχέση με το πρώτο θέμα, η ΟΣΕΟΚ έχει ήδη εκφράσει την κάθετη αντίθεσή της, ενώ για το δεύτερο θέμα, οι Συντεχνίες αν και εμφανίζονται θετικές, εντούτοις, θέτουν μία σειρά από προϋποθέσεις πριν ανοίξει ο δρόμος για προσλήψεις ξένων. 

Μεταξύ άλλων, ζητούν όπως πριν προχωρήσει οποιοδήποτε αίτημα για πρόσληψη ξένου προσωπικού να εξαντλούνται όλα τα περιθώρια πρόσληψης εγχώριου προσωπικού και εν συνεχεία να συναποφασιστούν οι ανάγκες σε προσωπικό, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να συσταθεί και ένας μηχανισμός παρακολούθησης, ο οποίος θα διασφαλίζει την σωστή εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων.

Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι λόγω της στασιμότητας που παρατηρείται εδώ και σχεδόν δύο μήνες, οι Συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ είχαν αποστείλει στην Μεσολαβητική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας επιστολή, μέσω της οποίας ζητούσαν επιτακτικά την κήρυξη αδιεξόδου με βάση τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μάριος Αδάμου