Από την στάση ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ κρίνεται η Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρήσεων

Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρήσεων συζήτησε η Επ. Εργασίας

Η τοποθέτηση επί του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου Περί Σύστασης Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων απασχόλησε τη σημερινή (16/6) συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, που διεξήχθη στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής ανέφερε πως πρόκειται για Νόμο ομπρέλα κάτω από τον οποίο θα υπάρχουν άλλες 29 εργατικές νομοθεσίες και αποσκοπεί στον έλεγχο των εργατικών νομοθεσιών, στην καλύτερη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων ως επίσης και στην αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των ίδιων των εργοδοτών. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σύμφωνα με τον κ. Φακοντή, σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας ασχολήθηκε με το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου και τοποθετήθηκε ως εξής: Το ΑΚΕΛ τάχθηκε υπέρ, η ΕΔΕΚ υπέρ, οι Οικολόγοι υπέρ, και ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ αναμένεται να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια. 

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας συμπλήρωσε πως εκκρεμεί από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας να τους αποσταλεί, όπως οι ίδιοι επιθυμούν, κάποιες πρόνοιες της τελευταίας νομοθεσίας που είναι ο Περί των εργαζομένων στην Οικοδομική Βιομηχανία Νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε τελευταία και ο οποίος επίσης εντάσσεται κάτω από την ομπρέλα της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων.
 
Αυτό προκειμένου, είπε, να καθοριστούν σε ποιον από τους δύο πίνακες θα τοποθετηθούν οι πρόνοιες της συγκεκριμένης νομοθεσίας .

Όπως εξήγησε ο κ. Φακοντής, ο ένας πίνακας προτείνει εξώδικο πρόστιμο 250 ευρώ αν υπάρχει παράβαση και ο δεύτερος πίνακας εξώδικο πρόστιμο 500 ευρώ εάν επίσης υπάρχει παράβαση.

Επιπρόσθετα ο κ. Φακοντής ανέφερε πως το επόμενο στάδιο είναι η συζήτηση των τροπολογιών, σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί τροπολογίες από το ΔΗΚΟ, τον ΔΗΣΥ, και το Κίνημα Οικολόγων – Συμμαχία Πολιτών. 

Επεσήμανε πως σε επόμενη συνεδρία η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας θα τοποθετηθεί επί των τροπολογιών, ώστε το κείμενο να οδηγηθεί στην ολομέλεια – περίπου σε τρεις εβδομάδες από σήμερα – με στόχο να ψηφιστεί πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Πρόκειται σημείωσε, για ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο ιδιαίτερα σ’ αυτή την περίοδο είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε, γιατί, όπως ανέφερε, θα ελέγξει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και κατά επέκταση θα αντιμετωπίσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρηματιών. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Επίσης ο κ. Φακοντής ανέφερε πως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας ασχολήθηκε και με τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας, προσθέτοντας πως σε κάποια υπήρχε κατ’ άρθρο συζήτηση.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως για τα νομοσχέδια ο Περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, ο Περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμοί του ‘20, θα ολοκληρωθεί η κατ’ άρθρον συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα, κατέληξε.

ΚΥΠΕ - Κική Περικλέους
 

 
17339