Τι καταδεικνύουν τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας

Μη αποδοτικό αποδεικνύεται το μέτρο της εκποίησης ακινήτων, αφού παρά τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό ειδοποιήσεων από τις Τράπεζες, εντούτοις, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, με το ποσοστό των επιτυχημένων πλειστηριασμών να μην ξεπερνά το 3,5%.

Ειδικότερα και σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία στάληκαν στην Βουλή, στο πλαίσιο της παρακολούθησης της απόδοσης των εκποιήσεων, από τα 7.700 ακίνητα για τα οποία κινήθηκαν διαδικασίες πλειστηριασμού τους από το τρίτο τρίμηνο του 2015, μόλις 272 έχουν πωληθεί.

>>> Διαβάστε επίσης: «Ποδαρικό» στο 2019 με... εκποιήσεις 240 ακινήτων (Στοιχεία) <<<

Σε ό,τι αφορά το προηγούμενο έτος, βάσει των στοιχείων, το τρίτο τρίμηνο του 2018 πωλήθηκαν 58 ακίνητα κατά τον πρώτο πλειστηριασμό από 41 το δεύτερο τρίμηνο του ιδίου έτους και 32 το πρώτο τρίμηνο.

Σε δεύτερο πλειστηριασμό πωλήθηκαν 4 ακίνητα το τρίτο τρίμηνο του 2018 έναντι 15 το πρώτο τρίμηνο, ενώ δεν καταγράφηκε καμία απευθείας πώληση σε τρίτους μετά από αποτυχία πώλησης κατά τον πρώτο πλειστηριασμό.

Όσον αφορά την κατηγορία των ακινήτων, η πλειοψηφία των πωληθέντων ακινήτων κατά τους πλειστηριασμούς ήταν αγροτεμάχια και χωράφια, ακολουθούμενα από τις κατοικίες και τα διαμερίσματα, έτοιμα ή υπό ανέγερση, καθώς και οικόπεδα. 

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως το τρίτο τρίμηνο του 2018 δεν έχει εκποιηθεί καμία κύρια κατοικία/διαμέρισμα, όπως ούτε και το προηγούμενο τρίμηνο.

Την ίδια ώρα, κι ένεκα των απογοητευτικών αποτελεσμάτων των εκποιήσεων, οι Τράπεζες προχωρούν με μεγαλύτερους ρυθμούς στην αγορά ακινήτων από τους δανειολήπτες.

Βάσει σχετικών στοιχείων, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν αγοράσει 129 ακίνητα το τρίτο τρίμηνο του 2018, έναντι 85 το δεύτερο τρίμηνο και 65 το πρώτο.

Επικέντρωση στο «ΕΣΤΙΑ»
Στην βάση των πιο πάνω, η επικέντρωση όλων των φορέων – Υπ. Οικονομικών, Κεντρική Τράπεζα και τράπεζες – συγκεντρώνεται πλέον στην εφαρμογή του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» ως μία ύστατη προσπάθεια αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

>>> ΕΣΤΙΑ - Προστασία α’ κατοικίας. 10 ερωτήσεις και απαντήσεις <<<

Υπενθυμίζεται πως προχθές Δευτέρα, ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ενημέρωσε εκτενώς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και εξέφρασε αισιοδοξία ότι το σχετικό κονδύλι, το οποίο δέσμευσε η Βουλή, θα αποδεσμευθεί σύντομα, προκειμένου να αρχίσει και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους δανειολήπτες και τις τράπεζες για ένταξη τους σε αυτό.

Πάντως, όπως είπε, εκτός Σχεδίου θα μείνουν δύο κατηγορίες δανειοληπτών. Η πρώτη θα αφορά αυτούς που έχουν παραπάνω εισοδήματα ή περιουσία, απ’ ό,τι προβλέπεται στο Σχέδιο και η άλλη κατηγορία, αυτή που τα εισοδήματά τους είναι τόσο χαμηλά που δεν θα μπορούν να είναι βιώσιμοι δανειολήπτες, παρά το «ΕΣΤΙΑ». Για αυτές τις τελευταίες περιπτώσεις, ανέφερε, είναι υπό μελέτη κρατικά σχέδια για να γίνουν ρυθμίσεις.

Μάριος Αδάμου