Τι καταδεικνύουν τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας

Μη αποδοτικό αποδεικνύεται το μέτρο της εκποίησης ακινήτων, αφού παρά τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό ειδοποιήσεων από τις Τράπεζες, εντούτοις, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, με το ποσοστό των επιτυχημένων πλειστηριασμών να μην ξεπερνά το 3,5%.

Ειδικότερα και σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία στάληκαν στην Βουλή, στο πλαίσιο της παρακολούθησης της απόδοσης των εκποιήσεων, από τα 7.700 ακίνητα για τα οποία κινήθηκαν διαδικασίες πλειστηριασμού τους από το τρίτο τρίμηνο του 2015, μόλις 272 έχουν πωληθεί.

>>> Διαβάστε επίσης: «Ποδαρικό» στο 2019 με... εκποιήσεις 240 ακινήτων (Στοιχεία) <<<

Σε ό,τι αφορά το προηγούμενο έτος, βάσει των στοιχείων, το τρίτο τρίμηνο του 2018 πωλήθηκαν 58 ακίνητα κατά τον πρώτο πλειστηριασμό από 41 το δεύτερο τρίμηνο του ιδίου έτους και 32 το πρώτο τρίμηνο.

Σε δεύτερο πλειστηριασμό πωλήθηκαν 4 ακίνητα το τρίτο τρίμηνο του 2018 έναντι 15 το πρώτο τρίμηνο, ενώ δεν καταγράφηκε καμία απευθείας πώληση σε τρίτους μετά από αποτυχία πώλησης κατά τον πρώτο πλειστηριασμό.

Όσον αφορά την κατηγορία των ακινήτων, η πλειοψηφία των πωληθέντων ακινήτων κατά τους πλειστηριασμούς ήταν αγροτεμάχια και χωράφια, ακολουθούμενα από τις κατοικίες και τα διαμερίσματα, έτοιμα ή υπό ανέγερση, καθώς και οικόπεδα. 

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως το τρίτο τρίμηνο του 2018 δεν έχει εκποιηθεί καμία κύρια κατοικία/διαμέρισμα, όπως ούτε και το προηγούμενο τρίμηνο.

Την ίδια ώρα, κι ένεκα των απογοητευτικών αποτελεσμάτων των εκποιήσεων, οι Τράπεζες προχωρούν με μεγαλύτερους ρυθμούς στην αγορά ακινήτων από τους δανειολήπτες.

Βάσει σχετικών στοιχείων, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν αγοράσει 129 ακίνητα το τρίτο τρίμηνο του 2018, έναντι 85 το δεύτερο τρίμηνο και 65 το πρώτο.

Επικέντρωση στο «ΕΣΤΙΑ»
Στην βάση των πιο πάνω, η επικέντρωση όλων των φορέων – Υπ. Οικονομικών, Κεντρική Τράπεζα και τράπεζες – συγκεντρώνεται πλέον στην εφαρμογή του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» ως μία ύστατη προσπάθεια αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

>>> ΕΣΤΙΑ - Προστασία α’ κατοικίας. 10 ερωτήσεις και απαντήσεις <<<

Υπενθυμίζεται πως προχθές Δευτέρα, ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ενημέρωσε εκτενώς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και εξέφρασε αισιοδοξία ότι το σχετικό κονδύλι, το οποίο δέσμευσε η Βουλή, θα αποδεσμευθεί σύντομα, προκειμένου να αρχίσει και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους δανειολήπτες και τις τράπεζες για ένταξη τους σε αυτό.

Πάντως, όπως είπε, εκτός Σχεδίου θα μείνουν δύο κατηγορίες δανειοληπτών. Η πρώτη θα αφορά αυτούς που έχουν παραπάνω εισοδήματα ή περιουσία, απ’ ό,τι προβλέπεται στο Σχέδιο και η άλλη κατηγορία, αυτή που τα εισοδήματά τους είναι τόσο χαμηλά που δεν θα μπορούν να είναι βιώσιμοι δανειολήπτες, παρά το «ΕΣΤΙΑ». Για αυτές τις τελευταίες περιπτώσεις, ανέφερε, είναι υπό μελέτη κρατικά σχέδια για να γίνουν ρυθμίσεις.

Μάριος Αδάμου
 
3826
Thumbnail

Εν μέσω πολλών και διαφορετικών προκλήσεων για την ξενοδοχειακή, και όχι μόνο, βιομηχανία, πραγματοποιείται σήμερα η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του Υφυπουργού Τουρισμού, Σάββα Περδίου.

Μάλιστα, όπως πληροφορείται η Brief, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης, στην ομιλία του, θα κάνει εκτενή προβλήματα στις πληγές του ξενοδοχειακού τομέα και αναμένεται να ζητήσει την συμβολή του κράτους προς αντιμετώπισή τους με μοναδικό στόχο την αναστροφή της παρούσας κατάστασης.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Λοϊζίδης αναμένεται να αναφερθεί στους βασικούς παράγοντες οι οποίοι, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του ΠΑΣΥΞΕ (τα κύρια σημεία εδώ και στο κάτω μέρος του κειμένου σε μορφή pdf), αποτελούν τροχοπέδη της υγιούς απόδοσης του τομέα και επιτάσσουν ταυτόχρονα την εξεύρεση λύσεων. 

Τέτοιοι παράγοντες είναι μεταξύ άλλων:

  • Το υψηλό κόστος διακοπών στην Κύπρο, παρά τις συνεχείς προσφερόμενες εκπτώσεις.
  • Το πρόβλημα της εποχικότητας του τουρισμού.
  • Το κόστος τροφοδοσίας των ξενοδοχειακών μονάδων, το οποίο, σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΞΕ, είναι το ψηλότερο στην Ευρώπη.
  • Το πρόβλημα της παραγωγικότητας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.
  • Υπερχρεώσεις ξενοδοχείων είτε μέσω αυξημένων τελών από πλευράς ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου θέρμανσης, είτε τελών υδατοπρομήθειας, είτε τελών αποχετευτικών συστημάτων έναντι των αντίστοιχων χρεώσεων που επιβάλλονται στις άλλες κατηγορίες χρηστών.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ αναμένεται πως θα αναφερθεί και στις σημαντικότερες προκλήσεις της τουριστικής βιομηχανίας ευρύτερα, όπως:

  • Η αβεβαιότητα που συνεχίζει να προκαλεί σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο, η έξοδος - με ή χωρίς συμφωνία - της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι αποτελεί μια ισχυρή αγορά άντλησης επισκεπτών για τον Κυπριακό τουρισμό, καθώς επίσης η συνακόλουθη εξασθένηση της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του ευρώ. 
  • Η εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλιού έναντι του ευρώ η οποία ενδέχεται να περιορίσει τον εξερχόμενο τουρισμό ή να διαφοροποιήσει τις επιλογές των Ρώσων περιηγητών.
  • Oι έντονες προσπάθειες της Τουρκίας, της Αιγύπτου και άλλων προορισμών της περιοχής να καταστούν ξανά ανταγωνιστικοί στον τομέα του τουρισμού.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Με δεδομένο τα πιο πάνω, ο κ. Λοϊζίδης θα υποδείξει πως στόχος της τουριστικής βιομηχανίας, τόσο για φέτος όσο και για το 2020, θα πρέπει να είναι η σταθεροποίηση των τουριστικών αφίξεων και εσόδων στα ικανοποιητικά επίπεδα στα οποία ανήλθε τα τελευταία χρόνια. Επίσης, αναμένεται πως θα τονίσει πως σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, η προσπάθεια όλων θα πρέπει να επικεντρωθεί στη συνολική ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος.

article 1