Απογραφή πληθυσμού: Στα άδυτα των κυπριακών νοικοκυριών

•    Προσωπικές ερωτήσεις ακόμη και για το θρήσκευμα και την καταγωγή γονιών
•    Πληροφορίες για εργασία και οικογενειακή κατάσταση, το είδος της κατοικίας και τη χρήση θέρμανσης

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

Στα άδυτα των κυπριακών νοικοκυριών εισέρχεται η Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου υποβάλλοντας πολύ προσωπικές ερωτήσεις, ακόμη και για το θρήσκευμα και για την καταγωγή σας, στο πλαίσιο της απογραφής πληθυσμού 2021 που αρχίζει σήμερα Παρασκευή, 1η Οκτωβρίου 2021.

Σε επικοινωνία μας με την Υπηρεσία μάς αναφέρθηκε ότι  «στόχος της νέας απογραφής είναι να καταγραφεί ο πληθυσμός που διαμένει στις ελεγχόμενες από το κράτος περιοχές και να συλλεγούν στατιστικά δεδομένα για τα δημογραφικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά του και στοιχεία για τον αριθμό των νοικοκυριών και κατοικιών, το μέγεθος και τις ανέσεις που διαθέτουν». 

Η απογραφή απευθύνεται σε άτομα που διαμένουν στην Κύπρο για έναν χρόνο ή περισσότερο ή που έφθασαν πρόσφατα και πρόκειται να διαμείνουν για έναν χρόνο ή περισσότερο.

Ποιοι συμμετέχουν
Στον πληθυσμό που θα καταγραφεί περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
•    Ξένοι υπήκοοι που διαμένουν ή προτίθενται να διαμείνουν έναν χρόνο ή περισσότερο στην Κύπρο.
•    Ξένοι φοιτητές που διαμένουν ή προτίθενται να διαμείνουν έναν χρόνο ή περισσότερο στην Κύπρο.
•    Οικιακοί/ές βοηθοί που διαμένουν ή προτίθενται να διαμείνουν έναν χρόνο ή περισσότερο στην Κύπρο.

Κατά την απογραφή θα ζητηθούν, ανάμεσα σε άλλα, δημογραφικές και κοινωνικο-οικονομικές πληροφορίες, (ηλικία, φύλο, μορφωτικό επίπεδο, κύρια εργασία, υπηκοότητα, γλώσσα, οικογενειακή κατάσταση και σχέσεις μεταξύ των μελών του νοικοκυριού). Επίσης θα ζητηθούν πληροφορίες για τις κατοικίες και τα χαρακτηριστικά τους π.χ. το είδος της κατοικίας, τον τύπο του κτηρίου και ις τις ανέσεις που διαθέτει η κατοικία (θέρμανση, πρόσβαση στο διαδίκτυο, κ.ά.).

Τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της απογραφής θα ανακοινωθούν τους επόμενους 3 μήνες, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2022. 

Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά κατά τον σχεδιασμών πολιτικών και προγραμματισμού του κράτους σε κοινωνικούς και οικονομικούς τομείς. 

Η απογραφή πληθυσμού 2021 πραγματοποιείται σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και ακολουθούνται κοινές έννοιες και ορισμοί βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Ιουλίου 2008 σχετικά με τις απογραφές πληθυσμού και στέγασης.

Οι απογραφείς

Η συλλογή των στοιχείων της απογραφής θα πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2021 με επίσκεψη από πόρτα σε πόρτα από απογραφείς που θα παρουσιάζουν ειδική ταυτότητα της Υπηρεσίας, η οποία θα πιστοποιεί την εξουσιοδότηση που τους έχει δοθεί για τη συλλογή των πληροφοριών. Η καταγραφή θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων με τη χρήση tablet.

Eνημερωτικά αναφέρουμε ότι, η πρώτη απογραφή πληθυσμού στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε το 1881 και μέχρι το 1931 διεξάγονταν απογραφές κάθε 10 χρόνια. Μετά το 1931,  λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η επόμενη απογραφή έγινε το 1946 και στη συνέχεια το 1960 με την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακολούθησε η απογραφή του 1973 και στη συνέχεια η απογραφή του 1976 λόγω της τουρκικής εισβολής. Η επόμενη απογραφή διενεργήθηκε το 1982 και ακολούθησαν οι απογραφές του 1992, του 2001 και του 2011.

Χρύσω Αντωνιάδου