Απογραφή: Πόσα λεπτά διαρκεί - Θα απαντάτε και για το σπίτι

Πότε θα ολοκληρωθεί η απογραφή πληθυσμού και ποιους θα καταγράφουν

Η Απογραφή του πληθυσμού είναι μια υποχρεωτική διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει να γίνεται εδώ και μια εβδομάδα, δίνοντας στους πολίτες την επιλογή της καταγραφής των στοιχείων τους με τρεις διαφορετικές μεθόδους και η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2021, ανέφερε στην εκπομπή Business Hour By Brief, η Λουκία Μακρή, Ανώτερη Λειτουργός Στατιστικής Υπηρεσίας.

Όπως επεσήμανε ο μέσος όρος που μπορεί να χρειαστεί για την συμπλήρωση των στοιχείων ενός ενήλικα υπολογίζεται γύρω στα δεκαπέντε λεπτά ενώ για την απογραφή, εργοδοτούνται λιγότεροι από χίλιοι εργαζόμενοι.

Παράλληλα η κα Μακρή ανέφερε ότι ο πληθυσμός που θα καταγραφεί είναι Κύπριοι και ξένοι υπήκοοι που διαμένουν για τουλάχιστον ένα χρόνο στη χώρα ή που ήρθαν πρόσφατα με πρόθεση να διαμείνουν για τουλάχιστον ένα χρόνο

Αναλυτικά όσα ανέφερε η κα Λουκία Μακρή:

Η Κύπρος προχωρά με την απογραφή πληθυσμού. Πότε θα ολοκληρωθεί αλλά και ποιους θα καταγράψετε στην έρευνα;

Η απογραφή πληθυσμού και κατοικιών 2021 έχει ξεκινήσει εδώ και μια εβδομάδα και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Στην απογραφή θα καταγράψουμε τον πληθυσμό, τις κατοικίες και τα ιδρύματα για τις ελεγχόμενες από το κράτος περιοχές. Ο πληθυσμός που θα καταγραφεί είναι Κύπριοι και ξένοι υπήκοοι που διαμένουν για τουλάχιστον ένα χρόνο στη χώρα ή που ήρθαν πρόσφατα με πρόθεση να διαμείνουν για τουλάχιστον ένα χρόνο. Για τον πληθυσμό θα συλλέξουμε δημογραφικά και κοινωνικοοικονομικά στοιχεία, όπως φύλο, ηλικία υπηκοότητα, τόπο γέννησης, επάγγελμα, οικογενειακή κατάσταση κλπ.  Για τις κατοικίες θα καταγράψουμε μεγέθη, όπως εμβαδόν, δωμάτια κ.α.

Πόση ώρα διαρκεί; 

Ενώ παραδοσιακά στην απογραφή πληθυσμού, τα στοιχεία συλλέγονταν μέσω από αποκλειστικές συνεντεύξεις, φέτος λόγω και της πανδημίας θα γίνεται η δυνατότητα συλλογής στοιχείων και μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων από τους ίδιους τους απογραφόμενους. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος συμπλήρωσης των ερωτηματολογίων δεν είναι σταθερός εφόσον εξαρτάται  από τη μέθοδο συλλογής στοιχείων και τα μέλη που διαμένουν σε κάθε νοικοκυριό.
Εάν για παράδειγμα μέσα σε ένα νοικοκυριό διαμένουν ατομα κάτω των 15 ετών, τότε δεν θα ερωτηθούν όλες οι ερωτήσεις για τα παιδιά γιατί ένα μεγάλο μέρος του ερωτηματολογίου αφορά άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω. 
Επίσης αν στο νοικοκυριό διαμένουν άτομα που δεν εργάζονται, συνταξιούχοι, νοικοκυρές κλπ, δεν θα ερωτηθούν μέρος των ερωτήσεων και έτσι το ερωτηματολόγιο θα είναι πιο σύντομο. 
Όμως να πούμε ότι κατά μέσο όρο για μια οικία με δύο ενήλικες, συνέντευξη αναμένεται να διαρκέσει περίπου 15 λεπτά. 

Κυρία Μακρή, τι γίνεται εάν κάποιος δεν θέλει να δώσει τα απαραίτητα στοιχεία για την απογραφή και τι γίνεται αν κάποιο μέλος της οικογένειας απουσιάζει τη δεδομένη στιγμή;

Κατά την επίσκεψη στην οικία το μέλος που είναι ενήλικας μπορεί να δώσει στοιχεία για τα υπόλοιπα μέλη με τους τρόπους που έχουμε αναφέρει, έτσι δεν χρειάζεται να είναι παρόντα όλα τα μέλη όταν θα συλλέγει τα στοιχεία ο απογραφέντας.
Η απογραφή διέπεται από τον επίσημο στατιστικό νόμο του 2021 με βάση τον οποίο η παροχή στοιχείων είναι υποχρεωτική. Όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι η πρόθεση μας δεν είναι να επιβάλουμε στον κόσμο να εργαστεί επικαλούμενο τον νόμο. Εμείς θέλουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και συνεργασία του κόσμου για αυτό οι απογραφείς μας είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι ώστε να εξηγούν στις απογραφομένους ότι οι απογραφή είναι ένα έργο θεμελιώδης σημασίας για ένα κράτος και η παροχή έγκυρων στοιχείων θα προσφέρει σημαντική πληροφόρηση, στον προγραμματισμό του κράτους και τη χάραξη πολιτικής σε κοινωνικούς και οικονομικούς τομείς, ενώ παράλληλα τα στοιχεία θα αποτελέσουν μεταξύ άλλων τη βάση για συγκρίσεις δημογραφικών και άλλων στοιχείων. Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις που έχουμε είναι ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται αρκετά θετικά.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει τηλεφωνικά η συλλογή στοιχείων για την απογραφή; 

Οι απογραφείς θα περάσουν από όλες τις οικίες αρχικά ώστε να καταγραφεί το γεωγραφικό συντεταγμένο των οικιστικών μονάδων και στη συνέχεια θα κτυπήσουμε τις πόρτες και θα ενημερώσουν τους ενοίκους της κατοικίας για τους τρεις τρόπους συλλογής των στοιχείων και πρόκειται να επιλέξουν την μέθοδο με την οποία θα παρέχουν τις πληροφορίες στους απογραφείς.

Πόσοι εργοδοτούνται για τις ανάγκες της απογραφής και υπάρχουν στοιχεία για το γενικό κόστος;

Η Στατιστική Υπηρεσία έχει προβεί σε αγορά υπηρεσιών αρχικά για να απασχοληθούν 1000 άτομα παγκύπρια και 100 άτομα ως επιθεωρητές. Δυστυχώς δεν υπήρξε η ανταπόκριση που αναμενόταν και τώρα εργάζονται λιγότερα άτομα. Αναμένεται ότι θα γίνουν σύντομα πρόσθετες ενέργειες για εξεύρεση και άλλων ατόμων ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το σημαντικό έργο μέσα στα διαγράμματα που έχουν τεθεί. 

Στο παρόν στάδιο το έργο προχωρεί κανονικά και έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να μην υπάρξουν σοβαρά προβλήματα μέχρι την ολοκλήρωση της καταγραφής τον Δεκέμβρη.
 

Δείτε όσα ανέφερε η κα Λουκία Μακρή
 

Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB

 
15295