Αποκαλυπτικό: Έρχονται αυξήσεις σε συντάξεις 

Στόχος κανένας συνταξιούχος να μην λαμβάνει σύνταξη χαμηλότερη του ορίου της φτώχειας

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Αυξήσεις σε συντάξεις καθώς και σε επιδόματα που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι, οι οποίες μάλιστα αναμένεται πως θα είναι με αναδρομική ισχύ, προωθεί η Κυβέρνηση,.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Brief, η επιδίωξη του Υπουργείου Εργασίας, δηλαδή της Ζέτας Αιμιλιανίδου και κατ’ επέκταση της Κυβέρνησης, είναι όπως τόσο τα μονήρη άτομα όσο και τα ζευγάρια συνταξιούχων να μην λαμβάνουν σύνταξη χαμηλότερη του ορίου της φτώχειας.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Μάλιστα, όπως πληροφορείται σχετικώς η ιστοσελίδα μας, στόχος είναι αφού εγκριθούν οι προϋπολογισμοί να δοθούν οι αυξήσεις για όλο το 2020 αναδρομικά τον ερχόμενο μήνα (Δεκέμβριος του 2020).

Παράλληλα, οι αυξήσεις θα αρχίσουν να τρέχουν κανονικά από τον Ιανουάριο του 2021.

Επιδίωξη της Ζέτας Αιμιλιανίδου είναι να μην υπάρχει ούτε και ένας συνταξιούχος στην Κύπρο που να λαμβάνει σύνταξη χαμηλότερη από το όριο της φτώχειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η τελευταία αναθεώρηση του ορίου φτώχειας έγινε το 2013 και αναμένεται πως θα υπάρξει ανανέωση και τώρα, ώστε αυτό να συμβαδίζει με τα οικονομικά δεδομένα, μία τακτική στην οποία προχώρησε τόσο η ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη της.

Υπενθυμίζεται πως, αυτή την στιγμή η χαμηλότερη σύνταξη στην Κύπρο είναι τα 359 ευρώ και επιπλέον 200 ευρώ ως επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου. Δηλαδή, η χαμηλότερη σύνταξη μαζί με επίδομα που λαμβάνουν σήμερα οι Κύπριοι πολίτες ανέρχεται στα 559 ευρώ για μονήρη άτομα και στα 1.118 ευρώ για ζευγάρι συνταξιούχων.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Σημειώνεται, δε, πως σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, ο οποίος σήμερα (26/11) θα τεθεί στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, οι πιστώσεις για το συμπλήρωμα της κατώτατης σύνταξης, την κοινωνική σύνταξη και το επίδομα σε συνταξιούχους με θητεία κατά την τουρκική εισβολή, θα είναι αυξημένες κατά 12% το 2021 σε σχέση με φέτος και αναμένεται πως θα ανέλθουν στα 106 εκατομμύρια ευρώ από 94,9 εκατ. ευρώ το 2020.

Μάριος Αδάμου
 
11956
Thumbnail