Απόσυρση/αγορά οχήματος:«Βροχή» οι αιτήσεις-Έκλεισε το 1 σχέδιο

Απόσυρση παλαιού/αγορά νέου οχήματος: Χαμός από τις πρώτες ώρες για την επιχορήγηση-Ποιο σχέδιο ήδη έκλεισε-Πληροφορίες

Μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο Σχέδιο Απόσυρσης Παλαιού Οχήματος και Προώθησης Ηλεκτρικού Οχήματος επιδεικνύουν οι πολίτες με τις ηλεκτρονικές αιτήσεις να πέφτουν σαν βροχή.

Σύμφωνα με τον Ανώτερο Λειτουργό του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, Πέτρο Ξενοφώντος, μέχρι τις 2 το μεσημέρι οι αιτήσεις για το σκέλος του σχεδίου που αφορά την απόσυρση παλαιού οχήματος και αγοράς καινούργιου είχαν ξεπεράσει τις 700, ενώ για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος είχαν ξεπεράσει τις 230.

>>> Διαβάστε ακόμη: Θες καινούργιο ή ηλεκτρικό όχημα; Απόσυρε το παλιό με χορηγία <<<

Βάσει των πιο πάνω, οι στόχοι του Σχεδίου για αγορά ηλεκτρικού οχήματος έχουν ήδη καλυφθεί, αφού από αυτό θα επωφελούνταν μόνο 100 πρόσωπα με σειρά προτεραιότητας, και συνεπώς θεωρητικά έχει κλείσει.

Σε ό,τι αφορά την πτυχή της απόσυρσης παλαιού αυτοκινήτου για αγορά καινούργιου, ο κ. Ξενοφώντος ξεκαθάρισε πως, αν και αναμένεται ότι οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τον στόχο που έχει τεθεί -1.250- εντούτοις το σχέδιο θα μείνει ενεργό μέχρι και τις 5 Μαρτίου, αφού σε αυτή την περίπτωση βασικό κριτήριο για την έγκριση μίας αίτησης είναι η ηλικία του οχήματος προς απόσυρση - μεγαλύτερης ή ίσης των δεκαπέντε ετών.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αναμενόμενο το μεγάλο ενδιαφέρον
Πάντως, ο κ. Ξενοφώντος μιλώντας στην Brief τόνισε πως ήταν αναμενόμενο ότι θα υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον, αφού πολλοί πολίτες τις τελευταίες μέρες επικοινωνούσαν με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών για να ζητήσουν σχετική πληροφόρηση και να είναι σε ετοιμότητα για να υποβάλουν την αίτησή τους.

Υπενθυμίζεται πως, για απόσυρση παλαιού οχήματος και αγορά καινούργιου θα δίδεται επιχορήγηση €2.000, ενώ για αγορά ηλεκτρικού οχήματος €5.000, νοουμένου ότι η τιμή αγοράς του καινούργιου ηλεκτρικού οχήματος, μη περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α., δεν υπερβαίνει τις €40.000. 

Σε περίπτωση, δε, που γίνει απόσυρση παλαιού οχήματος με αγορά ηλεκτρικού οχήματος συνδυαστικά, τότε το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται στις €7.000.

Μάριος Αδάμου
 
7269
Thumbnail

Τρόπους προώθησης του τυποποιημένου και πιστοποιημένου λευκαρίτικου κεντήματος, διερευνά το Υφυπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το Δήμο Λευκάρων.
 
Ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος επισκέφθηκε σήμερα τα Λεύκαρα όπου ξεναγήθηκε στο Δήμο αλλά και στο Κέντρο Χειροτεχνίας όπου εκτίθενται τα λευκαρίτικα κεντήματα, τα οποία πλέον θα προστατεύονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό ενώ θα εξασφαλίζεται και ο αγοραστής.
 
Σε δηλώσεις του ο κ. Περδίος συνεχάρη τον Δήμο, τον Δήμαρχο και τις κοπέλες στο Κέντρο Χειροτεχνίας  γιατί όπως εξήγησε «η προσπάθεια τους είναι εξαιρετική αφού έχουν περάσει μέσα από πάρα πολλές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, μέχρι να φτάσουν εδώ που είναι σήμερα».
 
Χαρακτήρισε «σημαδιακή και ιστορική τη σημερινή ημέρα για το λευκαρίτικο κέντημα λόγω της πιστοποίησης. Το Υφυπουργείο Τουρισμού θα δει με ποιο τρόπο από κοινού μπορούμε να συνεργαστούμε με το Δήμο Λευκάρων, ούτως ώστε σε κάποιες εκθέσεις του εξωτερικού να μπορούμε να παίρνουμε μία κοπέλα η οποία επί τόπου να φτιάχνει ένα κέντημα, για να βλέπει ο ενδιαφερόμενος επισκέπτης πόση δουλειά υπάρχει και να αντιληφθεί τι είναι αυτό που προωθούμε».

ad1mobile

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
 
Πρόσθεσε ότι «σε επίσημα δώρα του Υφυπουργείου Τουρισμού εκεί όπου θα δίνονται κεντήματα από τα Λεύκαρα θα φροντίσουμε ώστε να είναι μόνο τα πιστοποιημένα. Δεν υπάρχει περίπτωση πλέον, από τη στιγμή που έχουν πετύχει την πιστοποίηση, το Υφυπουργείο να δεχτεί να δίνονται από εμάς, οποιαδήποτε κεντήματα που δεν είναι πιστοποιημένα».
 
Είναι το ελάχιστο, συνέχισε «που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται».
 
Από την πλευρά του Δήμαρχος Λευκάρων Σοφοκλής Σοφοκλέους είπε πως «αυτή την παράδοση και την μοναδική κληρονομιά και τεχνοτροπία την έχουμε δανειστεί από τους προγόνους μας και την οφείλουμε στις επόμενες γενιές. Σήμερα μπορούμε να είμαστε περήφανοι αφού καταφέραμε επιτέλους να τυποποιήσουμε και να πιστοποιήσουμε το λευκαρίτικο κέντημα που είναι το πρώτο προϊόν της Κύπρου που πιστοποιείται».
 
Εξήγησε ότι «αυτό στην πράξη σημαίνει αναγνώριση του λευκαρίτικου κεντήματος, υπεραξία στο λευκαρίτικο κέντημα, τιμή στις γυναίκες και αναγνώριση της δουλειάς τους. Πάνω απ’ όλα το κράτος και η πολιτεία πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, δηλαδή να προβάλουν και να μεταφέρουν στο εξωτερικό και όχι μόνο, το πρώτο πιστοποιημένο προϊόν της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ΚΥΠΕ Φανίτσα Ζαννέττου 

article 1