Άρχισαν οι πιέσεις για μειώσεις μισθών - Καταγγελίες σε ΣΕΚ & ΠΕΟ

Τι αναφέρουν οι Ανδρέας Μάτσας και Πάμπυς Κυρίτσης στην Brief

Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για στήριξη των επιχειρήσεων και εργαζομένων, γίνεται συζήτηση στους εργασιακούς κύκλους για καταγγελίες εργαζομένων στις συντεχνίες για πίεση που τους ασκείται από τους εργοδότες τους, για μειώσεις μισθών.

Μιλώντας στην Brief o Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, είπε πως «γίνονται καταγγελίες, αν και δεν είναι ο κανόνας»

Όπως ανέφερε, διαφαίνεται ότι υπάρχει παρέμβαση σε μισθούς και ωφελήματα, ενώ κάποιοι εργοδότες μιλούν απροκάλυπτα για απολύσεις.

«Είναι κρίμα και άδικο την επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης της στήριξης των επιχειρήσεων, να παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα τα οποία δυναμιτίζουν και τις εργασιακές σχέσεις και είναι κοινωνικά άδικο, φέρνοντας σε κίνδυνο της προσπάθεια που καταβάλλουμε συνολικά για να περάσουμε όσο το δυνατό πιο ανώδυνα την κρίση δημιουργώντας προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας», υπογράμμισε.

Ο κ. Μάτσας μας είπε ότι αν και θέλει να πιστέυει ότι είναι μεμονωμένα περιστατικά, φοβάται πως με την εργοδοτική πλευρά ίσως υπάρχει πιο ισοπεδωτική πρόθεση η οποία δεν θα βοηθήσει την κατάσταση.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πρέπει να είμαστε συνεπείς, τόνισε, και σε όσα ανακοίνωσε η Υπουργός Εργασίας αλλά και στα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

ΓΓ ΠΕΟ: «Ο εργοδότης δεν δέχεται να παραδεχτεί ότι γίνεται κάτι τέτοιο»

«Δεν δικαιούνται να προχωρούν σε μειώσεις μισθών, αλλά υπάρχουν πιέσεις ώστε να εμφανιστεί ώς κοινή συναινέσει μεταξύ των εργοδοτών και εργαζομένων, είπε στην Brief o Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, Πάμπυς Κυρίτσης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν γίνεται με άγριο τρόπο οώστε να παρεμβάινουν τον νόμο.

Έθιξε μάλιστα το γεγονός ότι αυτά γίνονται πιο εύκολα όταν απουσιάζει και μια ισχυρή συντεχνία για να στηρίξει τον εργαζόμενο.

Όπως μας εξήγησε, ο εργοδότης δεν δέχεται να παραδεχτεί ότι γίνεται κάτι τέτοιο. Μάλιστα οι μειώσεις μισθών προτείνονται ως δικαιολογία προσφερόμενη με κάποια διευκόλυνση ή μείωση ωραρίου, ώστε να φανεί σαν «δούναι και λαβείν»

«Όσο είμαστε  με τα σχέδια που δεσμεύουν τις επιχειρήσεις, είναι δύσκολο να εκδηλωθούν τέτοια φαινόμενα», μας είπε αλλά έχουν δεχτεί παράπονα.

Ειδικότερα μας είπε ότι τέτοια περιστατικά θα εκδηλώνονται πιο ανοιχτά αυτα  όταν τα σχέδια θα είναι πιο στοχευμένα σε συγκεκριμένους τομείς, με αποτέλεσμα κάποιες επιχειρήσεις να έχουν ως επιχείρημα το γεγονός ότι δεν συμπεριλήφθηκαν σε σχέδια της κυβέρνησης, συνεπώς πρέπει να «υπάρξουν απολύσεις»
 

Ξένια Προδρόμου
 
10737
Thumbnail