Αρχίζει σήμερα η συζήτηση για Εμπορικό Δικαστήριο και Ναυτοδικείο

Αποκτά διεθνές αποτύπωμα και σε Δικαστικό επίπεδο η Κύπρος – Αρχίζουν συζήτηση στη Βουλή για την ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου


Αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου ως χρηματοοικονομικός κόμβος επιχηρείται μέσα από την ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου αλλά και Ναυτοδικείου, αφού κάτι τέτοιο θα αποτελεί σοβαρό πλεονέκτημα της Κύπρου έναντι ανταγωνιστικών χωρών για ξένες επενδύσεις και όχι μόνο. 

«Το σημαντικότερο πλεονέκτημα που θα αποκτήσει η Κύπρος με την ίδρυση του Εμπορικού Δικαστηρίου αλλά και του Ναυτοδικείου είναι πως σοβαρές εταιρείες με διεθνές εκτόπισμα και ρόλο θα γνωρίζουν πλέον ότι αν επιλέξουν την Κύπρο ως βάση τους, τότε διάφορα ζητήματα που προκύπτουν στην σχεδόν καθημερινότητά τους -όπως εμπορικές διαφορές κτλ- θα μπορούν να επιλυθούν αμέσως μέσω ενός εξειδικευμένου Δικαστηρίου για τέτοια ζητήματα», ήταν το σχόλιο προς την Brief από άνθρωπο που εμπλέκεται στα των χρηματοοικονομικών θεμάτων για να προσθέσει πως «το όφελος της Κύπρου παράλληλα είναι ότι πλέον -αφού ιδρυθούν τα Δικαστήρια αυτά- θα μπορεί να λειτουργεί και ως Δικαστήριο για επιδιαιτησίες σε εμπορικές διαφορές ή σε ναυτικά θέματα εταιρειών που βρίσκονται και εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας». 

Η συζήτηση για την ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου αρχίζει σήμερα (27/10) στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία θα ξεκινήσει την εξέταση του σχετικού Νομοσχεδίου που απέστειλε η Κυβέρνηση και τιτλοφορείται «Ο περί Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου Νόμος του 2019». 

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, στην επιστολή που απέστειλε στην Βουλή των Αντιπροσώπων (με ημερομηνία 22/10) επισυνάπτει και την σχετική Εισηγητική Έκθεση, στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνεται πως η δημιουργία Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου… «θεωρείται ότι αποτελεί καινοτομία στην αστική δικαιοδοσία, στην οποία αντιμετωπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα καθυστερήσεων. Η ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου θα συμβάλει ουσιαστικά στην ταχεία εκδίκαση των εμπορικών υποθέσεων, όπως αυτές ορίζονται στο νομοσχέδιο, και κατ΄ επέκταση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Κατά την έννοια αυτή, η ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας». 

Στο μεταξύ, στην ίδια επιστολή, η Υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, σημειώνει πως «Τα εν λόγω νομοσχέδια έτυχαν πρόσφατα διαβούλευσης με το Ανώτατο Δικαστήριο (σχετική είναι η ταυτάριθμη επιστολή μου προς εσάς, ημερομηνίας 17.9.2021) και αναθεωρήθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατόπιν των εισηγήσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Για ευκολία της Επιτροπής, επιθυμώ να σας πληροφορήσω ότι οι αλλαγές, που επήλθαν επί του βασικού νομοσχεδίου, οι οποίες είναι εμφανείς επ ́ αυτού, είναι οι ακόλουθες: 
(1) Περιλήφθηκε ρητή αναφορά στην ύπαρξη δύο Τμημάτων του Δικαστηρίου, το Τμήμα Εμπορικών Διαφορών και το Τμήμα Ναυτικών Υποθέσεων. 
(2) Περιλήφθηκε ρητή καταγραφή της δικαιοδοσίας του Τμήματος Ναυτικών Υποθέσεων και όχι απλή παραπομπή σε νομοθεσία της Αγγλίας, ως έχει σήμερα το νομοσχέδιο που εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.
(3) Περιλήφθηκε η διαζευκτική και όχι η σωρευτική εφαρμογή της γνώσης και της εμπειρίας (ή/ και) στην πρόνοια που αναφέρεται στα προσόντα των Δικαστών του εν λόγω Δικαστηρίου.

Το Εμπορικό Δικαστήριο και Ναυτοδικείο θα είναι πενταμελές και θα του απονεμηθεί η συντρέχουσα με τα Επαρχιακά Δικαστήρια δικαιοδοσία για να αποφασίσει σε πρώτο βαθμό επί εμπορικών διαφορών και ναυτικών υποθέσεων, όπως αυτές ορίζονται στο νομοσχέδιο, με απώτερο σκοπό τη γρήγορη εκδίκαση των διαφορών αυτών, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου ως κέντρου παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και κέντρου προσέλκυσης ξένων επενδύσεων διαδραματίζοντας τοιουτοτρόπως σημαντικό ρόλο στην πορεία της Κύπρου προς μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διατάξεις αναφορικά με τη δομή του Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου, τη καθ’ ύλην δικαιοδοσία του, τα προσόντα των δικαστών του Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου και τη δυνατότητα έφεσης κατά των αποφάσεών του, αναφέρεται παράλληλα στην Εισηγητική Έκθεση.