Αρνητικός κατά 1,6% ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο 2021

Αυτό αποδίδεται στον αντίκτυπο των μέτρων για περιορισμό του COVID-19

Αρνητικός κατά 1,6% εκτιμάται από την Στατιστική Υπηρεσία ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο φέτος, κάτι που αποδίδεται στον αντίκτυπο των μέτρων για περιορισμό της COVID-19.

>>> ΥΠΟΙΚ: Καλύτερη η επίδοση της κυπριακής οικονομίας σε σχέση με ΕΕ <<<

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Προκαταρκτική Εκτίμηση (Flash Estimate) της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι αρνητικός και υπολογίζεται σε -1,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται επίσης στο -1,6%.

Αναφέρεται ότι ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στους τομείς: "Ξενοδοχεία και Εστιατόρια", "Μεταποίηση", "Μεταφορές, Αποθήκευση και Επικοινωνίες", "Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή μηχανοκινήτων οχημάτων ", "Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία", "Άλλες Δραστηριότητες Παροχής Υπηρεσιών".

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία η εφαρμογή των προληπτικών μέτρων και των σχετικών διαταγμάτων (βλέπε σχετικό μεθοδολογικό σημείωμα) για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης της νόσου COVID-19 είχε άμεσο αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία η οποία από την έναρξη της πανδημίας και για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, παρουσιάζει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.

(ΚΥΠΕ)

 
14788