Άρση Flight Pass: Το καλύτερο νέο λένε οι τουριστικοί πράκτορες

Αρχίζει από τα μέσα Απριλίου η κάθοδος των Βρετανών τουριστών

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ


Ως μια θετική εξέλιξη για τον κυπριακό τουρισμό χαρακτήρισαν την απόφαση για κατάργηση του CyprusFlightPass και της κατηγοριοποίησης των χωρών οι επαγγελματίες του κλάδου. Μάλιστα οι ταξιδιωτικοί πράκτορες έκαναν λόγο για το καλύτερο νέο που ακούσαμε εδώ και καιρό, αφού απλοποιεί σημαντικά τις διαδικασίες για να μπορέσει να ταξιδέψει κάποιος.

Αναλυτικότερα, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοίνωσε χθες ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νέο Σχέδιο Δράσης για την ομαλή διεξαγωγή πτήσεων και τη λειτουργία των Αερολιμένων. Το νέο Σχέδιο Δράσης τίθεται σε ισχύ από τις 18 Απριλίου 2022, σημείωσε ο Υπουργός Μεταφορών.
Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε μεταξύ άλλων ότι από τις 18 Απριλίου 2022, καταργείται η κατηγοριοποίηση των χωρών σύμφωνα με την επιδημιολογική τους κατάσταση, ενώ από την ίδια ημερομηνία καταργείται η υποχρέωση συμπλήρωσης και απόκτησης της Κυπριακής Κάρτας Πτήσης – CyprusFlightPass.

Κληθείς από την Brief να προβεί σε ένα πρώτο σχόλιο σε σχέση με τις πιο πάνω εξελίξεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων Χάρης Παπαχαραλάμπους έκανε λόγο για το καλύτερο νέο που ακούσαμε εδώ και καιρό σε σχέση με τον κυπριακό τουρισμό. Όπως ανέφερε, η κατάργηση του CyprusFlightPass και της κατηγοριοποίησης των χωρών αποτελούν μια ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη αφού όπως είπε απλοποιούνται σημαντικά τα πράγματα και διευκολύνονται τα ταξίδια. 

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου των Ξενοδόχων Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης ανέφερε ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, αλλά δεν αναμένει να επηρεάσει με δραματικό τρόπο τις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο. Όπως εξήγησε, θα διευκολύνει κάποιους που δεν ήθελαν να ταλαιπωρηθούν με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα τους κάνει να σκεφτούν πιο εύκολα ένα ταξίδι. 

Η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ, Χρυσαίμιλη Ψηλογένη τόνισε με τη σειρά της ότι την κατάργηση του flight pass αναμέναν όλοι οι τουριστικοί φορείς, ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία εισόδου στη χώρα των ταξιδιωτών. Σίγουρα δεν είναι ένα μέτρο που θα αποφέρει περισσότερο τουρισμό, σημείωσε, αλλά είναι σημαντικό ώστε να μην δημιουργείται ταλαιπωρία των τουριστών. Πολλές φορές οι χρονοβόρες διαδικασίες είναι καλύτερα να αποφεύγονται, ώστε να διευκολύνεται η όλη εμπειρία του τουρίστα. Παρόλο που είθισται να είμαστε αισιόδοξοι, θα είναι μια δύσκολη χρόνια η φετινή και επιβάλλεται να θωρακίσουμε τις τουριστικές επιχειρήσεις που πλήγησαν περισσότερο από την απώλεια των Ρώσων και Ουκρανών τουριστών, αλλά και ευρύτερα τη βιομηχανία, ώστε να ανταπεξέλθει στην κρίση σε ένα περιβάλλον άκρως ανταγωνιστικό μεταξύ των τουριστικών προορισμών, κατέληξε.

Αρχίζει η κάθοδος των Βρετανών

Πέραν των πιο πάνω, ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνει ο ΠΑΣΥΞΕ από τους συνεργάτες του στο εξωτερικό όσον αφορά στα ταξίδια προς την Κύπρο. Όπως είπε ο κ. Ρουσουνίδης επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία βλέποντας τη ζήτηση που υπάρχει για τα ταξίδια προς το νησί μας, αλλά και τις κρατήσεις που γίνονται. 

Παράλληλα, τόνισε ότι από τα μέσα Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά η κάθοδος των Βρετανών τουριστών στο νησί, κάτι που θα σηματοδοτήσει ουσιαστικά και την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν. Ο κ. Ρουσουνίδης σημείωσε ότι με τα υφιστάμενα δεδομένα και εφόσον δεν προκύψει οποιοδήποτε άλλο απρόοπτο, είναι εφικτός ο στόχος να έχουμε φέτος μια χρονιά καλύτερη από την περσινή.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ