ΑΡΤΕΜΙΣ: Θα βαθμολογεί τους δανειολήπτες πόσο «καλοί» είναι

Xρειάζεται όμως Νομοθετική ρύθμιση για να γίνει η «βαθμολόγηση», η οποία ήδη χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλες τις χώρες

Ένα σημαντικό εργαλείο που θα βαθμολογεί τους δανειολήπτες βάσει της πιστοληπτικής του συμπεριφοράς στα τελευταία τρία χρόνια ώστε να προβλέπεται και το ενδεχόμενο να καταστεί κακοπληρωτής στους επόμενους 12 μήνες (από την ημερομηνία βαθμολόγησης) αναμένεται να εφαρμοστεί και στην Κύπρο, εάν γίνουν βεβαίως οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

>>>Διαβάστε επίσης - Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως: Θα στέλνει τα δεδομένα στο «ΑΡΤΕΜΙΣ»<<<

Το λεγόμενο, Behavioral Credit Scoring (Συμπεριφορική Πιστοληπτική Βαθμολόγηση), είναι ένα εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου ενώ οι Τράπεζες, όπου εφαρμόζεται, προχώρησαν και στα «προσαρμοσμένα δάνεια» αναλόγως πελάτη, όπου δηλαδή βάσει της βαθμολόγησής του ένας πελάτες απολαμβάνει πχ μικρότερο δανειστικό επιτόκιο στο ίδιο προϊόν απ’ ότι ένας άλλος πελάτης με πχ δυσμενέστερη βαθμολόγηση από τον πρώτο.

Ο Γενικός Διευθυντής της «ΑΡΤΕΜΙΣ» Γιάννης Τομασίδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο εργαλείο, λέγοντας πως  η «ΑΡΤΕΜΙΣ» λειτουργεί στο πλαίσιο της οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για το αρχείο δανειοληπτών, η οποία δεν προβλέπει την ύπαρξη του μηχανισμού Συμπεριφορικής Πιστοληπτικής Βαθμολόγησης (Behavioral Credit Scoring) για δανειολήπτες."Θα πρέπει να γίνουν κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις για να επιτραπεί η εισαγωγή της συγκεκριμένης υπηρεσίας", υπογράμμισε.

Εξηγώντας τη συγκεκριμένη υπηρεσία, ο κ. Τομασίδης είπε ότι «στην ουσία η Συμπεριφορική Πιστοληπτικής Βαθμολόγησης αξιολογεί την πιστοληπτική συμπεριφορά του δανειολήπτη τα προηγούμενα τρία χρόνια με σκοπό να προβλέψει την πιστοληπτική του ικανότητα και συγκεκριμένα την πιθανότητα να καταστεί κακοπληρωτής το επόμενο χρονικό διάστημα, το οποίο συνήθως ανέρχεται στους 12 μήνες».

«Είναι ένα προϊόν ή ένα εργαλείο που συμπληρώνει τα δεδομένα που παρέχει σήμερα η ΑΡΤΕΜΙΣ μέσω της κατάστασης δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς (credit report) και αποσαφηνίζει ακόμη περισσότερο την πιστοληπτική ικανότητα του δανειολήπτη και πόσο φερέγγυος αναμένεται να είναι», υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι «όσο πιο ψηλό είναι το σκορ κάποιου τόσο μικρότερος είναι ο πιστωτικός κίνδυνος που αναλαμβάνει η τράπεζα που θα του παραχωρήσει μια πιστωτική διευκόλυνση».

Ανέφερε, ωστόσο, πως ο ρόλος της ΑΡΤΕΜΙΣ είναι επικουρικός όσον αφορά την απόφαση που λαμβάνει ένα πιστωτικό ίδρυμα για την παραχώρηση πιστωτικής διευκόλυνσης σε πελάτη του.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ο ΓΔ της "ΑΡΤΕΜΙΣ" είπε ακόμη ότι αναμένονται αλλαγές που θα διασφαλίζουν τις πλήρεις λειτουργίες ενός Γραφείου Πίστης, το οποίο έχει ανάγκη αυτά ιστορικά δεδομένα, την πιστοληπτική βαθμολόγηση και οτιδήποτε άλλο καλύπτει την λειτουργία του Γραφείου Πίστης στα πρότυπα των Γραφείων Πίστης διεθνώς.

Ευαγόρας Προκοπίου