Ασφάλειες Αυτοκινήτων: Με την ανανέωση θα πληρώσετε και έως και 10% αύξηση

Αυξήσεις και στα ασφάλιστρα περιουσιών – Τι υποστηρίζουν οι Ασφαλιστικές

Σαν να μην έφταναν οι αυξήσεις στις δόσεις δανείων, στα καύσιμα, στον ηλεκτρισμό, σε προϊόντα και άλλες υπηρεσίες, οι πολίτες φέτος θα έχουν να αντιμετώπισουν και μια νέα αύξηση στις τιμές που θα αφορά τα ασφάλιστρα τους στα αυτοκίνητα και στην περιουσία, καθώς για φέτος οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αποφασίσει όπως μετακυλήσουν μέρος του αυξημένου κόστους που προκύπτει, στους πελάτες τους. 

Ζήτημα το οποίο μπορεί εύκολα κάποιος να αντιληφθεί πως θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά ενός νοικοκυριού, όταν ειδικά σε αυτό μπορεί να υπάρχουν 3 ή και 4 αυτοκίνητα, αλλά και τις επιχειρήσεις οι οποίες θα δουν τις δαπάνες για τον στόλο οχημάτων τους να αυξάνονται κατακόρυφα. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στα καύσιμα ετοιμάζουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ μεγάλων δαπανών για όσους έχουν στην ιδιοκτησία τους αυτοκίνητο (σ.σ. δηλαδή για την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών).  

Οι αυξήσεις μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων έχουν ξεπεράσει φέτος το 8% με 10% σε σχέση με πέρσι, έτσι αρκετοί θα πρέπει να έχουν στα υπόψιν τους ότι η ανανέωση του ασφάλιστρου τους για φέτος, ίσως να συνοδεύεται και από αύξηση στο ποσό. 

Κληθείς από την Brief, να σχολιάσει τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, Ανδρέας Αθανασιάδης, ανέφερε πως οι αυξήσεις τιμών έχουν επηρεάσει και τις ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες υποχρεούνται σε κάποιες περιπτώσεις να μετακυλήσουν ένα μέρος του επιπλέον κόστους στους πελάτες τους. 

Όπως επεξήγησε ο κ. Αθανασιάδης φέτος σε σχέση με πέρσι, λόγω των ανατιμήσεων σε ανταλλακτικά και άλλες υπηρεσίες, το κόστος επιδιορθώσεων έχει αυξηθεί κατά περίπου 20% για τις ασφαλιστικές εταιρείες, τονίζοντας ωστόσο την ίδια ώρα, πως οι αυξήσεις που επήλθαν στα ασφάλιστρα αφορούν ένα μέρος αυτών των αυξήσεων που επωμίζονται οι εταιρείες, ενώ απορροφούν το υπόλοιπο. 

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αθανασιάδης απάντησε πως αυξήσεις παρατηρούνται και στα ασφάλιστρα περιουσίας, καθώς οι ανατιμήσεις στα κατασκευαστικά υλικά έχουν αυξήσει και σε αυτές τις περιπτώσεις το κόστος των ασφαλιστικών εταιρειών. 

Καταληκτικά ο κ. Αθανασιάδης σημείωσε πως ο Σύνδεσμος είχε προειδοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό για αυτές τις αυξήσεις, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την ίδια ώρα πως οι εταιρείες έχουν μετακυλήσει μόνο ένα ποσοστό αυτών των αυξήσεων στους πελάτες τους, με τις εταιρείες να απορροφούν το μεγαλύτερο ποσοστό. 

Σχετικά με το αν θα υπάρξουν και του χρόνου νέες αυξήσεις ο κ. Αθανασιάδης αρκέστηκε να αναφέρει πως αυτό είναι κάτι που θα διαφανεί από την πορεία των τιμών και του κόστους που θα προκύψει και τη δεδομένη στιγμή θα ήταν πρόωρη η οποιαδήποτε αναφορά είτε σε μειώσεις, είτε σε νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα. 

Οι αυξήσεις χτυπούν τους πολίτες από παντού

Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να υπεραμυνθεί της απόφασης της για μηδενικό συντελεστή στα βασικά προϊόντα όπου δέχτηκε δριμεία κριτική διότι η μείωση των τιμών δεν μετακυλίστηκε στους πολίτες, σειρά αυξήσεων σε προϊόντα, υπηρεσίες και αγαθά βρίσκονται σε συνεχή άνοδο. 

Από την άλλη η αντιπολίτευση προσπαθώντας να κάνει εντύπωση,  επαναφέρει το θέμα επιδοτήσεων καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος. 

Την ίδια ώρα τα επιτόκια αυξάνονται και ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει νέος πόλεμος για τις εκποιήσεις, όπου τα κόμματα «παίζοντας» παιχνίδια εις βάρος της εύθραυστης οικονομίας, κάτι που με μαθητική ακρίβεια θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες αρνητικές συνέπειες και αντίκτυπο στην ευρύτερη οικονομία και αγορά, αφού η δανειοδότηση των πολιτών και επιχειρήσεων θα γίνει υπερβολικά δύσκολη με δυσβάσταχτους όρους αφήνοντας ουσιαστικά το παζάρι χωρίς νέο χρήμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 
 

Χαράλαμπος Ζάκος

Χαράλαμπος Ζάκος