Ασσιώτης: Μέτρα και εμβόλια καθορίζουν την πορεία της οικονομίας

Οι εκτιμήσεις του Επικεφαλής Οικονομολόγου της Ελληνικής Τράπεζας για την πορεία της οικονομίας

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Την θέση πως, η πορεία που θα ακολουθήσει η οικονομία θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις σε σχέση με τον κορωνοϊό, και δη από την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων και το πόσο γρήγορα θα έρθουν τα εμβόλια, εξέφρασε σε δηλώσεις του στην Brief ο Επικεφαλής Οικονομολόγος της Ελληνικής Τράπεζας, Δρ Ανδρέας Ασσιώτης.

Όπως είπε, «προσωπικά δεν με ανησυχεί το lockdown των τριών εβδομάδων, χωρίς να υποτιμώ την επίδραση που θα έχει στην οικονομία. Όμως, επειδή αυτό το lockdown συνοδεύεται με ισχυρή δημοσιονομική στήριξη προς τις επιχειρήσεις και, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Εργασίας, θα διατεθούν 130 εκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο για στήριξη της απασχόλησης, η μείωση που θα έχουμε στο ΑΕΠ δεν θα συνοδευτεί από αύξηση της ανεργίας», υπογράμμισε υποδεικνύοντας πως «αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε προετοιμασμένοι μόλις γίνει η άρση των μέτρων να συνεχίσει η οικονομία τον ρυθμό της». 

«Είδαμε και μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ότι, μόλις έγινε η άρση των περιοριστικών μέτρων υπήρξε μία ευφορία και ισχυρή εσωτερική κατανάλωση. Αυτό αναμένουμε ότι θα γίνει και με την άρση των ισχυόντων μέτρων, σε περίπτωση, βέβαια, που δεν θα έχουμε παράταση αυτού του lockdown», επεσήμανε. 

Επιπρόσθετα ο κ. Ασσιώτης εξέφρασε την εκτίμηση πως, «το μήνυμα που λαμβάνουν οι αρμόδιοι είναι ότι η οικονομία δεν αντέχει άλλου είδους lockdowns. Βλέπουμε τις τελευταίες μέρες ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας βελτιώνεται μίας και τα κρούσματα είναι μειωμένα. Άρα, καθώς κινούμαστε σε αυτούς τους ρυθμούς, εάν δεν υπάρξει άλλο lockdown ή άλλη παράταση των μέτρων, τότε θα επιστρέψουμε σιγά-σιγά στην ομαλότητα. Εκείνο που μπορεί να ανησυχεί κι ενδεχομένως να αποτυπωθεί στον Σύνθετο Προπορευόμενο Οικονομικό Δείκτη που παρουσιάζει κάθε μήνα η Ελληνική Τράπεζα, είναι να υπάρξει αργοπορία ως προς τον εμβολιασμό», συμπλήρωσε.

«Το μίνι lockdown, βέβαια, είναι αρνητικό, ήταν μη αναμενόμενο και επηρεάζει τις προσδοκίες του κόσμου, όμως, δεν είναι καταστροφικό νοουμένου ότι, δεν θα επεκταθεί. Το μεγάλο ρίσκο, κατά την άποψή μου, είναι η καθυστέρηση στο εμβόλιο και η προετοιμασία δημιουργίας χωρητικότητας στα νοσοκομεία για ακραία σενάρια. Και προετοιμασία σημαίνει πέραν από τα δημόσια νοσηλευτήρια. Πρέπει να γίνουν, δηλαδή, συνεργασίες και με ιδιωτικά νοσηλευτήρια», εξήγησε περαιτέρω.

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης
Σε ό,τι αφορά τον Σύνθετο Προπορευόμενο Οικονομικό Δείκτη της Κύπρου, ο κ. Ασσιώτης ανέφερε πως «μέσα από τον Δείκτη αποτυπώνεται η πορεία της οικονομίας. Αυτός ο δείκτης, ουσιαστικά, μας δείχνει που αναμένεται να κινηθεί η οικονομία και το σημαντικό είναι ότι προσπαθεί να πιάσει την απόδοση της οικονομίας», είπε.

Όσον αφορά στις αυξομειώσεις που παρουσιάζει ο Δείκτης τους τελευταίους μήνες τόνισε πως αυτές οφείλονται στην κρίση του κορωνοϊού, η οποία ξεκίνησε από υγειονομική και μετατράπηκε σε οικονομική

«Η οικονομία αυτή την στιγμή επηρεάζεται από τις προσδοκίες και οι προσδοκίες αλλάζουν σε καθημερινή βάση. Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο, μετά τις ανακοινώσεις για τα εμβόλια, οι προσδοκίες του κόσμου άλλαξαν. Επίσης, ήταν μόλις έγινε και η άρση των περιοριστικών μέτρων στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, ενώ την ίδια ώρα δεν επιβλήθηκαν επιπρόσθετα μέτρα παγκύπρια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν θετικές προσδοκίες», εξήγησε σημειώνοντας πως ανάλογες προσδοκίες αναμένεται να δημιουργηθούν και εάν δεν επεκταθεί το υφιστάμενο lockdown και δεν υπάρξει καθυστέρηση με τους εμβολιασμούς.

Ερωτηθείς εάν αυτή την στιγμή υπάρχει αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, ο κ. Ασσιώτης ανέφερε πως, αυτή είναι μικρή. «Η μικρή αισιοδοξία που υπάρχει τώρα είναι ότι βλέπουμε φως στο τούνελ, επειδή πλέον ξέρουμε ποιος είναι ο ιός και πως μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε. Αυτή η μικρή αισιοδοξία, ωστόσο, μπορεί να παραταθεί σε αρνητικό κλίμα εάν δεν έρθει το εμβόλιο», εξήγησε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Κληθείς να πει εάν στην ουσία η πορεία της οικονομίας είναι συνδεδεμένη με τις εξελίξεις για το εμβόλιο και τα περιοριστικά μέτρα, ο Επικεφαλής Οικονομολόγος της Ελληνικής Τράπεζας απάντησε καταφατικά. «Βασικά η πορεία της οικονομίας, το πως θα κινηθεί η οικονομία, είναι συνδεδεμένη με το εάν θα παραταθεί το lockdown ή όχι. Δηλαδή, εάν αρθεί το lockdown στις 3 εβδομάδες και δεν επεκταθεί θα είναι κάτι πολύ θετικό. Επίσης, η πορεία που θα ακολουθήσει η οικονομία είναι συνδεδεμένη και με το πόσο γρήγορα θα έρθουν τα εμβόλια και θα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί», επεσήμανε. 

«Νομίζω αυτή η μείωση που βλέπουμε τώρα στην οικονομική δραστηριότητα, χωρίς να την υποτιμούμε, είναι θετικό ότι τουλάχιστον συνοδεύεται από στήριξη της απασχόλησης μέσω των κυβερνητικών προγραμμάτων. Τα προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί εάν πραγματικά στηρίξουν την απασχόληση, μόλις γίνει η άρση των μέτρων ο κόσμος θα συνεχίσει να έχει δουλειά, θα έχει εισοδήματα και άρα θα μπορεί να ξοδέψει», τόνισε.
 

Μάριος Αδάμου