ΑΤΑ - Η απεργία θα γίνει – Στέλνουν μήνυμα στον επόμενο Πρόεδρο

Θα προχωρήσουν κανονικά με την παναπεργία οι συντεχνίες – Δεν κάνουν πίσω έστω και μετά το ξεκαθάρισμα ΠτΔ

«Ποιον θα πιέσουν», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στην παναπεργία που ανακοινώθηκε από τις συντεχνίες στις 26 Ιανουαρίου με αφορμή το αδιέξοδο στην ΑΤΑ, στέλνοντας έτσι ξεκάθαρο μήνυμα πως η παρούσα κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρέμβει στο όλο ζήτημα, ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση για αναστολή των μέτρων. 

Την ίδια ώρα ωστόσο οι συντεχνίες δεν αποθαρρύνονται από τις δηλώσεις του ΠτΔ και διαμηνύουν πως η απεργία θα γίνει στέλνοντας έτσι το δικό τους μήνυμα. 

Όπως διαμήνυσαν συντεχνιακοί κύκλοι στην Brief η απεργία θα πραγματοποιηθεί, ευελπιστώντας ακόμη και τώρα σε παρέμβαση του Υπουργού Εργασίας, έστω και αν ο ίδιος ο Κυριάκος Κούσιος ανέφερε σε προηγούμενες δηλώσεις του πως δεν πρόκειται να υποβάλει κάποια συμβιβαστική πρόταση και ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως δεν πρόκειται να αποφασίσει για κάτι που θα δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση.  

Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν οι ίδιοι κύκλοι η παναπεργία θα είναι ένα μήνυμα προς την παρούσα κυβέρνηση και στους εργοδότες, αλλά την ίδια στιγμή – μιας και βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν τις Προεδρικές Εκλογές – θα είναι και ένα μήνυμα προς τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα διεκδικήσουν τα κεκτημένα τους.  

Στην Brief μίλησε και ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας ο οποίος ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως έχουν ήδη ζητήσει τις θέσεις των υποψηφίων ως προς την ΑΤΑ και ενώ την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθούν και με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, αναμένοντας την ίδια ώρα τις απαντήσεις Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη. Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον Αχιλλέα Δημητριάδη. 

Ερωτηθείς σχετικά με το έαν υπάρχει ενδεχόμενο να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις ο κ. Μάτσας ανέφερε πως για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει πρώτα διαφοροποίηση στις θέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων και να συμφωνηθεί η πλήρης επαναφορά της ΑΤΑ σε ένα λογικό χρονοδιάγραμμα. 

Από την πλευρά τους οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν ήδη ενημερώσει τα μέλη τους πως η ΑΤΑ συνεχίζεται στο 50% της ετήσιας αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, το οποίο μεταφράζεται σε μισθολογική αύξηση κατά 4.36%, για το 2023, ενώ παράλληλα οι εργοδοτικές οργανώσεις απεύθυναν και οι ίδιες έκκληση προς τις συντεχνίες να μην προσφύγουν σε μέτρα και να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται πως η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιανουαρίου από τις 12:00 μέχρι και τις 15:00.  

Αυτούσια όσα δήλωσε ο ΠτΔ για την ΑΤΑ

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της παναπεργίας για το θέμα της ΑΤΑ, ο Προέδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό που θέλω να επισημάνω είναι πως, η παρούσα Κυβέρνηση επανέφερε αυτό που καταργήθηκε, δηλαδή την ΑΤΑ, με μια απόφαση που κάλυπτε ή ικανοποιούσε κατά το 50 τοις εκατόν του δικαιώματος των εργαζομένων στην ΑΤΑ. Καταβάλαμε προσπάθειες, υπάρχουν τέτοιες διιστάμενες απόψεις μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και εργαζομένων που χρειάζεται πραγματική βούληση από όλους, έτσι ώστε να υπάρξει μια συμφωνημένη ρύθμιση του θέματος, κάτι για το οποίο κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες ο Υπουργός Εργασίας. Πέραν τούτου δεν μπορούμε να παρέμβουμε κατά τρόπο που να ανατρέπει ή που να παίρνει ή να αρνείται δικαιώματα. Εκείνο που εγώ θέλω να πω είναι ότι η παρούσα Κυβέρνηση επανέφερε κάτι που καταργήθηκε επί προηγούμενης κατά το 50 τοις εκατόν. Αυτό που απαιτείται είναι ένα. Μια υπεύθυνη στάση από όλους και διερωτώμαι τι θα εξυπηρετήσει ειλικρινά, αυτή την περίοδο, τη μεταβατική, διότι βρισκόμαστε σε περίοδο μεταβατικής Κυβερνήσεως αφού στις 5 και 12 Φεβρουαρίου θα έχουμε ενδεχόμενα εκλογές, γιατί θα πρέπει να γίνει παναπεργία, ποιον θα πιέσουν; Τι, εκτός από την οικονομία, θα ζημιώσουν; Μια έκκληση κάνω προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Να αναστείλουν τα μέτρα και να πουν ότι μετά τις προεδρικές εκλογές θα υπάρξει μια προσπάθεια, αφού για το 2023 διασφαλίζεται το 50 τοις εκατόν, αφού οι συντεχνίες των εργαζομένων αποδέχονται μια σταδιακή επάνοδο στα πλήρη δικαιώματα με βάση την ΑΤΑ, γιατί δεν το αφήνουν σε μεταγενέστερο χρόνο, ώστε η παρούσα Κυβέρνηση να μην μπορεί να δεσμεύσει, που δεν επιτρέπεται να δεσμεύσει, την Κυβέρνηση που ακολουθεί».

X.Z. 

 
24975