Αξιόγραφοι και «κουρεμένοι» άνοιξε η πλατφόρμα – Βάλτε τα στοιχεία σας

Το πλάνο είναι να αποζημιώνονται 2% τον χρόνο – Για πρώτη φορά θα ξεκαθαρίσει ο αριθμός των επηρεαζομένων

Σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα για τους «κουρεμένους» καταθέτες και τους κατόχους αξιογράφων, οι οποίο πλήγηκαν από τις αποφάσεις του 2013 χάνοντας είτε μέρος είτε ολόκληρες τις περιουσίες τους.

Μέσω της πλατφόρμας, οι επηρεαζόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια τα στοιχεία για τις απομειώσεις καταθέσεων ή/και αξιογράφων που είχαν το 2013, προκειμένου να ξεκαθαριστεί ο τελικός αριθμός των επηρεαζομένων, καθώς και το ύψος των αποζημιώσεων που θα πρέπει να καταβληθούν μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Σε δηλώσεις του στην Brief ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής Τράπεζας, Άδωνις Παπακωνσταντίνου, εξέφρασε την ικανοποιήση του Συνδέσμου για την εξέλιξη αυτή, αφού, όπως είπε, πρόκειται για ένα πολύ ουσιαστικό βήμα, γιατί θα ξεκαθαρίσει ο αριθμός των δικαιούχων και το ύψος των αποζημιώσεων που θα απαιτηθούν.

«Η λειτουργία της πλατφόρμας ήταν κάτι που αναμέναμε εδώ και αρκετό καιρό, γιατί το Ταμείο Αλληλεγγύης δημιουργήθηκε προ πενταετίας και δυστυχώς η διαδικασία με την οποία προχωρούσε, τουλάχιστον μέχρι πολύ πρόσφατα, ήταν πολύ αργή. Τώρα, ήταν και μέσα στις προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ότι θα ήταν έτοιμη η πλατφόρμα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την άναληψη των καθηκόντων του. Αυτό το κομμάτι των δεσμεύσεων του προς εμάς, έχει υλοποιηθεί και αναμένουμε την σύνεχεια», πρόσθεσε.

Σε σχέση με τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν μέσω της πλατφόρμας τα στοιχεία τους, τα οποία ακολούθως θα επιβεβαιώνονται από την βάση δεδομένων που διαθέτουν οι τράπεζες και ο εκκαθαριστής της Λαϊκής Τράπεζας.

«Αυτή η διαδικασία, δηλαδή η επαλήθευση, είναι πολύ αναγκαία, πολύ σημαντική», τόνισε υπογραμμίζοντας πως «εκείνο που πρέπει να έχουν υπόψην τους οι αιτητές, είναι ότι πρέπει απαραίτητα να είναι εγγεγραμμένοι στο cylogin (πρώην Αριάδνη), το μόνο σύστημα που προσφέρει την επιλογή της ταυτοποίησης στους πολίτες».

Η αίτηση, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, είναι απλή και μπορεί να συμπληρωθεί εύκολα μέσα σε 15 λεπτά περίπου. «Προϋποθέτει βέβαια πολύ καλή γνώση χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, διότι μόνο ηλεκτρονικά μπορεί να υποβληθεί η αίτηση. Γενικά, όμως, θεωρώ ότι αυτό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για τον οποιονδήποτε προκειμένου να υποβάλει την αίτησή του, διότι ακόμη και κάποιος χωρίς γνώσεις χρήσης υπολογιστή, μπορεί να υποβάλει την αίτησή του με τη βοήθεια των παιδιών, συγγενών ή φίλων του», επεσήμανε.

Τα επόμενα βήματα

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ ανέφερε πως αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι το τέλος Απριλίου και δεν θα δοθεί παράταση. «Αφότου ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, θα ξεκαθαριστεί ο αριθμός των αιτημάτων και το ύψος των αποζημιώσεων, προκειμένου να αρχίσει, βάσει ενός πλάνου, η εκταμίευση προς τους δικαιούχους ποσών από το Ταμείο Αλληλεγγύης το οποίο προικοδοτείται από εθνικούς πόρους. Βέβαια, τα ποσά που διαθέτει το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν αναμένεται να καλύψουν ολόκληρο το ποσό άμεσα, αλλά σταδιακά πιστεύουμε ότι θα μπορέσει να καλύψει ένα ουσιαστικό μέρος», εξήγησε περαιτέρω.

Ερωτηθείς για τον αριθμό των επηρεαζομένων, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζες ανέρχονται στις 15.000 φυσικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, υπενθυμίζοντας ότι οι κουρεμένοι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου και οι κάτοχοι αξιογράφων αποτελούν ξεχωριστές κατηγορίες

ΣΥΚΑΤΑ: «Δεν είμαστε επαίτες»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων (ΣΥΚΑΤΑ), Σταύρος Γιαλλουρίδης, ανέφερε στην Brief πως η λειτουργία της πλατφόρμας ήταν μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία ο Σύνδεσμος βλέπει θετικά.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, «βλέπουμε μισογεμάτο το ποτήρι κι ελπίζουμε ότι θα υπερπηδηθούν τα όποια προβλήματα προκύψουν όσον αφορά τη συμπλήρωση της αίτησης και να αρχίσει επιτέλους ο κόσμος να παίρνει κάποια χρήματα πίσω από τα κλοπιμαία ουσιαστικά».

«Το βλέπουμε, όμως, γενικά, θετικά και χαιρετίζουμε την εξέλιξη, και ευελπιστούμε να αποτελέσει την αρχή για την ευόδωση των αγώνων των τελευταίων 11 χρόνων», πρόσθεσε σημειώνοντας πως ο αριθμός των επηρεαζομένων κατόχων αξιογράφων ανέρχεται στις 17.000 περίπου.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Γιαλλουρίδης είπε πως «αναμένουμε ότι θα δίδεται ένα ποσοστό της τάξεως του 2% κάθε χρόνο ως αποζημίωση για τα απολεσθέντα χρήματα. Μας ενημέρωσαν ότι, το ποσό θα είναι γύρω στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, αν και θεωρούμε ότι αυτό το ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο και φθάνει τα 6 με 8 δις ευρώ», εξήγησε εκτιμώντας ότι «με βάση, όμως, τις ενδείξεις, θα χρειαστούμε γύρω στα πενήντα χρόνια για να πάρουμε πίσω όλα τα απολεσθέντα. Σίγουρα αυτό δεν μας ικανοποιεί, αλλά θα αναμένουμε να δούμε τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης και πως θα αποζημιωθούν όσοι πλήγηκαν από τις αποφάσεις του 2013».

«Δεν είμαστε επαίτες, δεν ζητιανεύουμε τους κόπους και τους μόχθους μίας ζωής», διεμήνυσε, παράλληλα, τονίζοντας πως «στόχος μας να πετύχουμε, σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση, μία δίκαιη επίλυση του προβλήματός μας».

Σημειώνεται ότι, σήμερα το Ταμείο Αλληλεγγύης διαθέτει περίπου 230 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και περίπου 80 με 90 εκατ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία, ενώ από το 2024 το κράτος θα συνεισφέρει σε αυτό 50 εκατ. ευρώ ετησίως, αντί 25 εκατ. ευρώ όπως ίσχυε μέχρι τώρα. 

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μάριος Αδάμου