Αυγουστίνος Παπαθωμάς: Να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις και υποδομές στην Επ. Αμμοχώστου

Συνέντευξη Προέδρου Επιμελετηρίου Αμμοχώστου:Προοπτική για Επιχειρηματικό Κέντρο σε παραλιακό μέτωπο Σωτήρας -Λιοπετριού

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ) Αυγουστίνος Παπαθωμάς, μιλά στην Brief για την 70χρονη πορεία του Επιμελητηρίου, για τους στόχους και τον διπλό ρόλο που έχει να επιτελέσει

Επιβάλλεται το κράτος να δώσει κίνητρα για να δημιουργηθούν συνθήκες για την περαιτέρω ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων στην Επαρχία Αμμοχώστου αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στην Brief, ο Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου Αυγουστίνος Παπαθωμάς. Τονίζει ότι είναι δίκαιο και σημαντικό η Επαρχία Αμμοχώστου και η ζωή των κατοίκων της να αναπτύσσεται ομοιόμορφα και με τους ίδιους ρυθμούς με τις άλλες επαρχίες. 

Σημειώνει ότι χρειάζονται υποδομές στην περιοχή και διάφορες ενέργειες για να καταπολεμηθεί η εποχικότητα όπως η πρόσφατη συμφωνία του Επιμελητηρίου Αμμοχώστου με το ΤΕΠΑΚ για λειτουργία του «Ελεύθερου Πανεπιστημίου» στην Επ. Αμμοχώστου, με στόχο σύντομα και την λειτουργία μεταπτυχιακού προγράμματος που θα προσελκύσει φοιτητές στην περιοχή.

Για το παραλιακό μέτωπο Σωτήρας - Λιοπετριού, καλεί τις αρμόδιες αρχές όπως βρουν σύντομα τις λύσεις στα περιβαλλοντικά θέματα για να προχωρήσουν οι επενδύσεις που είναι στα σκαριά ενώ μιλά και για την προοπτική η συγκεκριμένη περιοχή να μετατραπεί σε Επιχειρηματικό Κέντρο και να προσελκύσει εταιρείες για να μεταφέρουν στην περιοχή την βάση τους. 

Μιλά επίσης για τον διπλό ρόλο του Επιμελητηρίου Αμμοχώστου για την ανάπτυξη της περιοχής αλλά και την διατήρηση της άσβεστης μνήμης για την κατεχόμενη Αμμόχωστο και την διατήρηση της ταυτότητας των Αμμοχωστιανών. 

Το  Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου γιορτάζει 70 χρόνια δράσης και προσφοράς και παρουσίας στα επιχειρηματικά και οικονομικά δρώμενα της Κύπρου και θα το γιορτάσει με Gala Dinner την 1η Ιουνίου στην Αγία Νάπα στο οποίο θα παραστεί μεταξύ άλλων και η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου η οποία έχει θέσει υπό την αιγίδα της την όλη εκδήλωση αλλά και ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου ο οποίος θα απευθύνει ομιλία. Στο Επίσημο Δείπνο θα παρουστούν επίσης άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι όπως κυβερνητικοί αξιωματούχοι και Επιμελητηριακοί και άλλοι παράγοντες.

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη και οι αναφορές του κ. Παπαθωμά: 

Ένα αρχικό σχόλιο για την πορεία, τον ρόλο και τους στόχους του Επιμελητηρίου Αμμοχώστου:

«Το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου εδώ και 70 χρόνια αγωνίζεται για την ανάπτυξη της Επαρχίας Αμμοχώστου. Σήμερα δυστυχώς μιλάμε για την ανάπτυξη μόνο της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, του 15% δηλαδή της επαρχίας. Τα μέλη μας βρίσκονται και δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Κύπρο. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε ζωντανό το Επιμελητήριο, ειδικά τώρα που η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου κινδυνεύει με εποικισμό. Ο ρόλος του Επιμελητηρίου Αμμοχώστου είναι διπλός αφού πέραν από το οικονομικό κομμάτι και την ανάπτυξη της περιοχής και την ευημερία των κατοίκων, είναι και το εθνικό μας θέμα. Έτσι έχουμε να επιτελέσουμε και εθνικό ρόλο αφού πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή την μνήμη της Αμμοχώστου και την ταυτότητα του Βαρωσιώτη».

«Το κράτος να δώσει κίνητρα για επενδύσεις και υποδομές»

Ο κ. Παπαθωμάς τονίζει ότι λόγω των ιδιαιτεροτήτων της Επαρχίας, πρέπει το κράτος να ασχοληθεί ακόμα περισσότερο και να την στηρίξει περισσότερο: «Στόχος μας είναι να αναπτυχθεί η Επαρχία Αμμοχώστου ομοιόμορφα, το ίδιο δηλαδή με τις υπόλοιπες επαρχίες. Επιδιώκουμε τους ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης με τις υπόλοιπες επαρχίες. Και αυτό είναι πολύ δύσκολο με μόνο το 15% της Επαρχίας και την πόλη μας υπό κατοχή. Χρειάζεται η στήριξη του κράτους. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις και υποδομές λόγω και της θέσης της περιοχής και του μεγέθους, και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της επαρχίας Αμμοχώστου. Υπάρχει ιδιομορφία στην Ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου λόγω της κατεχόμενης Αμμοχώστου και είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος για να στηριχθεί περαιτέρω η επαρχία. Δεν θέλουμε, ούτε ζητούμε φυσικά να επηρεαστεί η ανάπτυξη των άλλων επαρχιών. Ζητούμε όμως και επιδιώκουμε να αναπτυχθεί η επαρχία Αμμοχώστου στα ίδια επίπεδα με τις άλλες επαρχίες .

Πρέπει να προσελκύσουμε στην επαρχία Αμμοχώστου ξένους επενδυτές που τα τελευταία χρόνια έρχονται μαζικά στην Κύπρο και μεταφέρουν τις έδρες των επιχειρήσεων τους στη χώρα μας. Εμείς στην Επαρχία Αμμοχώστου δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Δεν επιλέγουν την Επαρχία Αμμοχώστου δηλαδή οι ξένοι επενδυτές, όπως τις άλλες επαρχίες, επειδή δεν έχουμε καν τις υποδομές».

Ενέργειες για καταπολέμηση της εποχικότητας - Οδικό δίκτυο, υγεία, παιδεία, προσέλκυση επιχειρήσεων

Ο κ. Παπαθωμάς, αναφέρθηκε στις ενέργειες του Επιμελητηρίου καθώς και άλλες δράσεις που πρέπει να γίνουν για να καταπολεμηθεί η εποχικότητα στην περιοχή, κάτι που θα δώσει ώθηση στην προσέλκυση επενδύσεων. 

«Η Επαρχία μας είναι καθαρά τουριστική περιοχή. Έτσι έχουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της εποχικότητας. Για μερικούς μήνες δηλαδή, μετά την τουριστική περίοδο στην Επαρχία δεν κινείται τίποτα. Από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο σχεδόν τα πάντα είναι κλειστά. Αυτό είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας για ξένους επενδυτές να επιλέξουν την Επαρχία Αμμοχώστου ως βάση για την εταιρεία τους και να επενδύσουν γενικότερα στην περιοχή.

Όσον αφορά τις υποδομές, κατ’ αρχάς χρειάζεται αναβάθμιση του οδικού δικτύου στην περιοχή. Επιπλέον, στον τομέα της υγείας για παράδειγμα έχουμε μόνο ένα νοσοκομείο στο Παραλίμνι. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για να προσελκύσουμε επενδυτές στον τομέα της υγείας όπως γίνεται και σε άλλες πόλεις.  Στην εκπαίδευση, τα ιδιωτικά σχολεία στην Επαρχία, αγγλόφωνα και μη, είναι για πολύ περιορισμένο αριθμό μαθητών. Άρα για παράδειγμα είναι σημαντικό να δοθούν κίνητρα σε επενδυτές να λειτουργήσουν ένα ιδιωτικό σχολείο για παράδειγμα στην Επαρχία Αμμοχώστου. Γίνεται επίσης προσπάθεια για λειτουργία ενός μεταπτυχιακού προγράμματος του ΤΕΠΑΚ στην Επαρχία Αμμοχώστου, κάτι που θα προσελκύσει και φοιτητές στην περιοχή μας. 

Εάν καταφέρουμε να προσελκύσουμε και κάποιες επιχειρήσεις για να στεγάσουν τα γραφεία τους στην επαρχία Αμμοχώστου, αυτό θα δώσει περισσότερη ζωή στην επαρχία. Έτσι ο χειμώνας θα είναι πιο δημιουργικός και υπάρχει δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων Αν γίνουν αυτά θα δώσουν ώθηση και στο χειμερινό τουρισμό και θα έχουν κίνητρα και τα ξενοδοχεία να παραμείνουν ανοιχτά για το χειμώνα.

Γενικότερα, χρειάζεται να δοθεί από το κράτος περισσότερη και μεγαλύτερη προσοχή στην Επαρχία Αμμοχώστου για να μην μείνει πίσω σε ανάπτυξη από τις άλλες Επαρχίες. Χρειάζεται να γίνει κάτι περισσότερο». 

«Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ - Στόχος η λειτουργία μεταπτυχιακού προγράμματος

Ο κ. Παπαθωμάς αναφέρθηκε και στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα το Επιμελητήριο με το ΤΕΠΑΚ το οποίο μεταξύ άλλων προνοεί την λειτουργία του «Ελεύθερου Πανεπιστημίου» στην Επαρχία Αμμοχώστου. Στα πλαίσια του «Ελεύθερου Πανεπιστημίου» θα διοργανωθεί μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων για θέματα που ενδιαφέρουν την τοπική κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου.

Στόχος των διαλέξεων αυτών θα είναι η παροχή νέων γνώσεων, η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η καλλιέργεια της ελεύθερης σκέψης γύρω από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που ενδιαφέρουν τους κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής, όπως είναι η επιχειρηματικότητα, ο τουρισμός, η οικονομία, η καινοτομία, η κυκλική οικονομία, η υψηλή τεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) και η γεωργία, με την επιστημονική συμβολή του ακαδημαϊκού προσωπικού του ΤΕΠΑΚ.

Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας προβλέπει, επίσης, τη διοργάνωση κοινών πολιτιστικών, επιστημονικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, την εκπόνηση συμβουλευτικών – επιστημονικών μελετών, τη συμμετοχή  σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα, την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και την τοποθέτηση φοιτητών/τριών σε εργασιακούς χώρους για σκοπούς πρακτικής άσκησης.

Το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη του τομέα της εκπαίδευσης στην περιοχή αφού στόχος του Επιμελητηρίου είναι η λειτουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων του ΤΕΠΑΚ στην Επαρχία Αμμοχώστου, κάτι το οποίο μελετάται  και υπάρχει αισιοδοξία για θετική κατάληξη. 

Ο κ. Παπαθωμάς ανέφερε σχετικά: «Είναι πολύ σημαντικό το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπογράψαμε πριν από λίγες μέρες με το ΤΕΠΑΚ για την λειτουργία του «Ελεύθερου Πανεπιστημίου». Εδώ και καιρό γίνεται προσπάθεια για λειτουργία μιας Σχολής Πανεπιστημίου στην επαρχία Αμμοχώστου. Στόχος είναι να μπορέσουμε σύντομα να λειτουργήσει αρχικά για παράδειγμα ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΤΕΠΑΚ στην επαρχία Αμμοχώστου. Ξεκινάμε με το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» και συνεχίζουμε την προσπάθεια για να ενισχύσουμε τον τομέα της εκπαίδευσης στην περιοχή μας. Η φυσική παρουσία φοιτητών για παράδειγμα στην Επαρχία μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια καταπολέμησης της εποχικότητας. Θα δώσουν ζωή και τους μήνες που σήμερα είναι κλειστή η Επαρχία και θα δώσει κίνητρο και στις επιχειρήσεις να μείνουν ανοιχτές για να εξυπηρετούν τους φοιτητές».

Προοπτική για να γίνει Επιχειρηματικό Κέντρο το παραλιακό μέτωπο Σωτήρας - Λιοπετρίου

Ο κ. Παπαθωμάς αναφέρθηκε και στο θέμα της ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου Σωτήρας - Λιοπετριού. Ως γνωστό υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή αλλά δεν προχωρούν οι αναπτύξεις λόγω περιορισμών σε περιβαλλοντικά θέματα από τις αρμόδιες αρχές. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αμμοχώστου, τονίζει ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις και καλεί τους αρμόδιους να βοηθήσουν να λυθούν σύντομα τα προβλήματα για να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Αναφέρεται επίσης στην προοπτική όπως η περιοχή μετατραπεί σε ένα Επιχειρηματικό Κέντρο προσελκύοντας εταιρείες, πέραν από τα ξενοδοχεία για τα οποία ήδη έχουν ήδη γίνει οι σχετικές αιτήσεις. 

«Μας απασχολεί πολύ το θέμα της ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου Σωτήρας - Λιοπετρίου. Πάντα μέσα στα πλαίσια  προστασίας πού Περιβάλλοντος πρέπει να βρεθούν τρόποι να αναπτυχθεί η περιοχή. Μπορεί να γίνει σωστή ανάπτυξη στην περιοχή, υπάρχουν λύσεις. 

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδανική για να γίνει ένα Επιχειρηματικό Κέντρο και πρέπει να δοθούν κίνητρα από το κράτος για να γίνει αυτό. Υπάρχει πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, υπάρχουν οι αιτήσεις για τρία ξενοδοχεία πλαίσια. Είναι η ιδανική περιοχή για να μετατραπεί σε  ένα Επιχειρηματικό Κέντρο. Να προσελκύσει δηλαδή εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή, να μεταφέρουν εκεί τα γραφεία τους. Υπάρχουν τρόποι, υπάρχουν λύσεις για να δοθεί στην περιοχή η ώθηση για να αναπτυχθεί. Αυτή την στιγμή υπάρχουν αιτήσεις για ανέγερση τριών ξενοδοχείων αλλά δεν προχωρούν για περιβαλλοντικούς λόγους Πρέπει να λυθεί το συντομότερο αυτό το θέμα. Οι επενδυτές είναι έτοιμοι και εμείς καθυστερούμε. Πρέπει να προχωρήσουν οι επενδύσεις, χωρίς φυσικά να επηρεαστεί το περιβάλλον».  

Τα επόμενα πλάνα του Επιμελητηρίου Αμμοχώστου

Ερωτηθείς για τα άμεσα επόμενα πλάνα του Επιμελητηρίου, ο κ. Παπαθωμάς σημείωσε: «Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να δώσουμε ώθηση στον τομέα της εκπαίδευσης στην περιοχή με λειτουργία παράδειγμα του μεταπτυχιακού προγράμματος του ΤΕΠΑΚ. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για να αυξήσουμε και τα μέλη του Επιμελητηρίου και γενικότερα να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της περιοχής, ειδικότερα στο επιχειρηματικό κομμάτι αλλά όπως προανέφερα και στην ομοιόμορφη οικονομική αλλά και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής και εννοώ ομοιόμορφα συγκριτικά με τις άλλες Επαρχίες».

Για το Gala Dinner για τα 70χρονα

«Είναι ένα δείπνο για τον εορτασμό των 70 χρόνων του Επιμελητηρίου Αμμοχώστου. Θα μας τιμήσει με την παρουσία της η Πρόεδρος της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου, Υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι του Κράτους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο δείπνο θα παραστεί και αντιπροσωπεία από το αδελφοποιημένο Επιμελητήριο του Πειραιά».

«Το κράτος να διαφυλάξει τις κατεχόμενες περιουσίες - Παράλογο να είναι σε μη πρόσφυγες το 35% των επαγγελματικων τ/κ υποστατικών»

Ο κ. Παπαθωμάς κλείνοντας μίλησε και για τις τελευταίες εξελίξεις στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το κράτος δεν έκανε τίποτα απολύτως τόσα χρόνια για να διαφυλάξει τις κατεχόμενες περιουσίες. 

«Πρέπει να κρατήσουμε ασβέστη τη μνήμη της Αμμοχώστου. Πρέπει να κρατήσουμε δεμένους τους Βαρωσιώτες που είναι διάσπαρτοι σε όλη την Κύπρο. Ειδικότερα στους νεότερους. Φορείς όπως το Επιμελητήριο Αμμοχώστου αλλά και σωματεία όπως για παράδειγμα ο Ναυτικός Όμιλος Αμμοχώστου, η Ανόρθωση, η Νέα Σαλαμίνα, ο ΓΣΕ,  έχουν την δύναμη και την υποχρέωση να βοηθήσουν για να μείνει ζωντανή η ταυτότητα των Αμμοχωστιανών.

Με μεγάλη λύπη παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο Βαρώσι. Είναι μια τρίτη εισβολή. Είχαμε την ελπίδα ότι η περίκλειστη πόλη θα επέστρεφε στους μόνιμους κατοίκους σε  περίπτωση λύσης του κυπριακού. Οι εξελίξεις στο Βαρώσι ίσως να είναι η ταφόπλακα για το Κυπριακό. Όσον αφορά τις αγοραπωλησίες δεν μπορεί κάποιος να επέμβει στο τι αποφασίζει να κάνει ένας ιδιώτης με την περιουσία του. Πώς μπορείς να πεις σε κάποιον ιδιώτη μην πουλήσεις την περιουσία σου μετά από 48 χρόνια από την στιγμή που το κράτος δεν κάνει απολύτως τίποτα για το θέμα των κατεχόμενων περιουσιών.  Επιτέλους το κράτος πρέπει βρει μία λύση για να διαφυλάξει τις κατεχόμενες περιουσίες. Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ και σε πρόσφατες διαπιστώσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το γεγονός ότι το 35% των επαγγελματικών υποστατικών που βρίσκονται σε τ/κ περιουσίες ενοικιάζονται σε μη πρόσφυγες. Αυτό είναι παράλογο και πρέπει να διορθωθεί το συντομότερο από την κυβέρνηση».

Συνοπτική Ιστορική Αναδρομή Επιμελητηρίου Αμμοχώστου

Η πρώτη μορφή συλλογικής οργάνωσης του Εμπορικού κόσμου της Κύπρου ήταν το Κυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο που ιδρύθηκε το 1927. Λειτουργούσε μόνο στη Λευκωσία και σ’αυτό εκπροσωπούντο οι πόλεις της νήσου. Παράλληλα με το Κυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο ιδρύεται το 1952 η Εμποροβιομηχανική Ομοσπονδία Κύπρου, με Ομοσπονδιακά Συνδεδεμένη την Εμποροβιομηχανική Ομοσπονδία Αμμοχώστου.

Το έτος 1963 γίνεται η συνένωση του Κυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου με την Εμποροβιομηχανική Ομοσπονδία και δημιουργείται το ΚΕΒΕ (Κυπριακό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο) με ομοσπονδιακά μέλη τα τοπικά Επιμελητήρια, Λευκωσίας, Λεμεσού, Αμμοχώστου, Λάρνακας και Πάφου, προς εξυπηρέτηση  εμπορικών και βιομηχανικών σκοπών στη Κύπρο. Έτσι, η Εμποριοβιομηχανική Ομοσπονδία Αμμοχώστου μετονομάζεται σε «Εμπορικό  και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου» στις 13 Φεβρουαρίου 1963, σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ΦΛΩΡΙΔΑ στην Αμμόχωστο.

Αρχικά το Επιμελητήριο στεγάστηκε στα γραφεία του Ναυτιλιακού Πρακτορείου «Φραγκούδη & Στεφάνου», στην οδό Θουκυδίδου 1, στην Αμμόχωστο, κάνοντας χρήση των διευκολύνσεων του γραφείου.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου αποτελείτο από τους κ.κ. Στέφανο Στεφάνου, Πρόεδρο, Χριστόδουλο Μαυρουδή, Επίτιμο Γραμματέα, Ανδρέα Τζωρτζή, Επίτιμο Ταμία και μέλη τους Γεώργιο Κολοκασίδη, Ευαγόρα Γαβριηλίδη, Σπύρο Ιωάννου, Φώτο Λόρδο, Φάνο Επιφανίου, Ανδρέα Ζήσιμο, Σώτο Χατζησωτηρίου, Ομηρο Κούρτη και Τάκη Φιλίππου.

Το Επιμελητήριο ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα και συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη του εμπορίου και της βιομηχανίας της Αμμοχώστου και γενικά της οικονομίας του τόπου.

Παρά την καταστροφή και τις οδυνηρές συνέπειες της Τουρκικής Εισβολής το 1974, ο Εμποροβιομηχανικός κόσμος της Αμμοχώστου, διασκορπισμένος σε όλα τα σημεία της Ελεύθερης Κύπρου, ανασυντάσσεται και με αξιοθαύμαστο θάρρος, με μοναδικό όπλο την αποκτηθείσα ικανότητα και εμπειρία, επαναδραστηριοποιείται και συμβάλλει στο γνωστό Μεταπολεμικό Οικονομικό Θαύμα.

Το προσφυγοποιημένο Επιμελητήριο Αμμοχώστου ακολουθεί κι’αυτό τις εξελίξεις. Σχεδόν αμέσως μετά την Εισβολή, δραστηριοποιείται και πάλι και αρχίζει η επικοινωνία με τα μέλη. Μακριά από την έδρα του και την κατεχόμενη Αμμόχωστο, το Επιμελητήριο αναπτύσσει αξιοζήλευτη δραστηριότητα. Συμμετέχει ενεργά σε όλες τις ενέργειες του ΚΕΒΕ και εργάζεται για την επίλυση των ποικίλων προβλημάτων των προσφυγοποιημένων και μη μελών του και την προώθηση των αναπτυξιακών αναγκών της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου.

Με στόχο την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων με άλλες χώρες και τη διεύρυνση των συναλλαγών στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών καθώς και την καλλιέργεια των πολιτιστικών σχέσεων, το Επιμελητήριο Αμμοχώστου έχει συνάψει πρωτόκολλα συνεργασίας, αδελφοποίησης με τα πιο κάτω Επιμελητήρια του Εξωτερικού:

  1. Με το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς το 1971
  2. Με το Επιμελητήριο Λέσβου το 1999
  3. Με το Εμπορικό Επιμελητήριο Taganrog Ρωσίας το 2000
  4. Με το Επιμελητήριο Καστοριάς το 2000

Μια σημαντική δραστηριότητα του Επιμελητηρίου είναι η έκδοση το 1985 του βιβλίου “Famagusta Town & District – A Survey of its People & Places”. Βασικοί σκοποί της έκδοσης αυτής είναι η καταγραφή της ιστορικής, πολιτιστικής και οικονομικής αξίας της πόλης και επαρχίας Αμμοχώστου, η διατήρηση της μνήμης και αγωνιστικότητας, η ενημέρωση των επερχόμενων γενεών για την Αμμόχωστο και η διαφώτιση των ξένων γύρω από την κατεχόμενη επαρχία μας και το πρόβλημα μας.

Επίσης το 2004, για προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου, προχώρησε στην έκδοση του τουριστικού οδηγού ‘‘Discover The Golden Coast of Cyprus – Agia Napa, Protaras/Paralimni & The District’’

Με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου το 2008 συστάθηκε η Συντονιστική Επιτροπή Επαρχίας Αμμοχώστου σαν αντιπροσωπευτικό σώμα της Αμμοχώστου.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε Εμπορική Έκθεση με την συμμετοχή εκθετών από τα μέλη του Επιμελητηρίου για προβολή των προϊόντων τους, που διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο τον Μάρτιο του 2012 στη Δερύνεια.

Στις 30 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στα γραφεία του ΚΕΒΕ στη Λευκωσία κατά την οποία υπογράφηκε η Επικαιροποίηση του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης μεταξύ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, ύστερα από 50 χρόνια αδελφοποίησης. Σε αυτό το πλαίσιο, στις 12 Μαΐου 2022 συνδιοργανώθηκε από τα δύο Επιμελητήρια με τεράστια επιτυχία στην Μαρίνα Αγίας Νάπας, το Επιχειρηματικό Συνέδριο Αμμοχώστου, με τη συμμετοχή υπουργών και άλλων Αξιωματούχων από Ελλάδα και Κύπρο ενώ στις 20 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του γραφείου του Επιμελητηρίου στον Πειραιά που ευγενώς παραχωρήθηκε από το Επιμελητήριο Πειραιώς (το οποίο στεγάζεται στο κτίριο του ΕΒΕ Πειραιώς). 

Σήμερα τα μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου είναι εγκατεστημένα στην Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, στη Λεμεσό, στη Λευκωσία και στη Λάρνακα. Το Επιμελητήριο διατηρεί γραφείο στο Παραλίμνι, στη Λεμεσό και στον Πειραιά. 

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου προσβλέπει στην ημέρα της επιστροφής στην αγαπημένη πόλη του Ευαγόρα για να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στο έργο της ανοικοδόμησης, της προόδου και ευημερίας ολόκληρης της επαρχίας του και γενικότερα του τόπου.

Συνέντευξη στον Σωτήρη Νικηφόρου

Σωτήρης Νικηφόρου