Αυτά είδε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Πουρνάρα (VIDEO)

Οι φωνές των ανθρώπων στο Πουρνάρα για να τραβήξουν την προσοχή του ΠτΔ - Η συνομιλία του με μετανάστες

Θα ληφθούν αποφάσεις εντός της ημέρας όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας "Πουρνάρα" στην Κοκκινοτριμιθιά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του εκεί το πρωί της Δευτέρας.
 
Εκείνο το οποίο επιβάλλεται, είπε, είναι να βελτιωθούν οι πολιτικές και οι υποδομές «έτσι ώστε να είμαστε ακόμα πιο ανθρώπινοι».
 
Ο Πρόεδρος συνομίλησε με άτομα που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς και με προσωπικό που εργάζεται εκεί, αλλά και με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX), τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (Εuaa) και την Europol.
 
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη, οι διαμένοντες στη δομή μαζεύτηκαν να τον δουν και προσπαθούσαν να τραβήξουν την προσοχή του για να του αναφέρουν τα προβλήματα τους.

Δείτε το βίντεο από την επίσκεψη του ΠτΔ: 

Τον Πρόεδρο συνόδευαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση και η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου-Λιβανίου.
 
Σε δηλώσεις του, φεύγοντας από τη δομή, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι γίνονται συνεχώς προσπάθειες για να επιλυθούν τα προβλήματα και τόνισε ότι η Κύπρος όπως και οι άλλες χώρες που δέχονται μεγάλο αριθμό μεταναστών έχουν πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουν.
 
«Η πρώτη εντύπωση είναι η τραγικότητα την οποία από την μια αντιμετωπίζουν άνθρωποι οι οποίοι έτυχαν εκμετάλλευσης η γενικότερα ψάχνουν καλύτερες συνθήκες ζωής από την πατρίδα τους, αλλά την ίδια ώρα και η τραγικότητα που αντιμετωπίζει ο τόπος όταν σχεδόν 5% του πληθυσμού μας, είναι αιτητές  πολιτικού ασύλου,» είπε ο Πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση για τις εντυπώσεις του.
 
Ανέφερε ότι η Κύπρος είναι η πρώτη σε σύγκριση πληθυσμού χώρα η οποία δέχεται τόσες πολλές αιτήσεις. «Είναι φυσικό να καταβάλλονται προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων χωρίς να σημαίνει ότι έχουν επιλυθεί η δεν αντιμετωπίζονται προβλήματα,» είπε. Πρόσθεσε ότι καμιά χώρα που αντιμετωπίζει παρόμοιες καταστάσεις δεν τις έχει ξεπεράσει χωρίς προβλήματα.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι έχει γίνει αυτόπτης μάρτυρας των όσων σημειώνονται στην δομή Πουρνάρα, και ότι αμέσως μετά ακολουθεί σύσκεψη στο Προεδρικό για το θέμα, «και πιστεύω ότι τις επόμενες των ωρών θα ληφθούν αποφάσεις οι οποίες θα δώσουν διέξοδο στα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζονται στο Πουρνάρα».
 
Απαντώντας σε ερώτηση για επικρίσεις που δέχεται η Κυβέρνηση για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών, είπε ότι αρνείται να σχολιάσει ανάλογες αναφορές, την ώρα που κάποιοι άνθρωποι περνούν κρίση και την ώρα που ένα κράτος προσπαθεί να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κρίση, με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Έχω την εντύπωση ότι καλό είναι να επικεντρωθούμε στο πως λύνουμε τα προβλήματα, το πως αντιμετωπίζουμε την κρίση που έχει δημιουργηθεί ως  αποτέλεσμα των ροών παρά να ασχολούμεθα με το τι ο καθένας κρίνει,» πρόσθεσε.
 
Εκείνο το οποίο επιβάλλεται, είπε, «είναι να εφαρμόσουμε, να βελτιώσουμε τις πολίτικες μας, να βελτιώσουμε τις υποδομές μας έτσι ώστε να είμαστε ακόμα πιο ανθρώπινοι».
 
Ερωτηθείς αν θεωρεί πως κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα προβλήματα στο Πουρνάρα για να «κτυπήσουν» την Κυβέρνηση ή ειδικότερα τον Υπουργό Εσωτερικών, είπε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών επιτελεί ένα άριστο έργο όπως και η Υφυπουργός Πρόνοιας. «Αν υπήρξαν ελλείψεις λόγω του υπερπληθυσμού θα αντιμετωπιστούν όπως ακριβώς επιβάλλεται», είπε. Ήδη, πρόσθεσε,  αντιμετωπίστηκε ένα μεγάλο πρόβλημα καθώς ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών έχει μεταφερθεί «και σήμερα στη σύσκεψη θα δούμε και από πλευράς ανηλίκων, πως αποσυμφορείται περαιτέρω». Είπε ότι υπάρχουν και προβλήματα διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν αλλά και ταυτόχρονα το πως θα αποσυμφορηθεί ο μεγάλος αριθμός των ενηλίκων που φιλοξενούνται στη δομή.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το θέμα των ανηλίκων και ότι η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού έθεσε ζήτημα ότι προσφέρεται σε ανήλικα παιδιά ένα κομματάκι ψωμί και ένα μπουκαλάκι νερό τη μέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «δεν είναι ένα κομματάκι ψωμί, τα είδατε. Λείπει το ρόφημα και αυτό είναι αδιανόητο, να μην υπάρχει ρόφημα. Κατά την άποψη μου είναι σοβαρή παράλειψη. Θα το δούμε και θα το αντιμετωπίσουμε».
 
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν στο Πουρνάρα ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, η Υφυπουργός Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κυριάκος Κούσιος, η Επίτροπος Διοίκησης και Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου Λιβανίου και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Νιόβη Παρισινού.

ΚΥΠΕ