Αυτά είναι τα 2 κίνητρα για ιδιοκτήτες να μειώσουν τα ενοίκια

Τα ακριβώς αναφέρουν τα 2 νομοσχέδια - Μείωση φόρου και εισφοράς για την άμυνα - Οι όροι

Την Τρίτη 19/5 θα πάνε τελικά για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, τα  νομοσχέδια του Υπουργείου Οικονομικών για την στήριξη της οικονομίας λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Η συνεδρία της Ολομέλειας θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο στο οποίο μεταφέρονται προσωρινά οι εργασίες της Βουλή όπως συμφωνήθηκε σε χθεσινή σύσκεψη, λόγω κορωνοϊου. 

>>> Δείτε σχετικά: ΥΠΟΙΚ: Προσκόμματα στην θέσπιση των κρατικών εγγυήσεων

Θυμίζουμε ότι τα νομοσχέδια αφορούν:

  • Την απευθείας στήριξη πολύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων, (ΕΔΩ ΤΑ ΠΟΣΑ)
  • στοχευμένες κρατικές εγγυήσεις €1,5 δισεκατομμυρίου μέσω δανειοδότησης (ΕΔΩ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ)
  • σχέδιο φορολογικών κινήτρων σε ιδιοκτήτες που προχωρήσουν σε μείωση των ενοικίων

Τα νομοσχέδια συζητήθηκαν την Δευτέρα σε τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, κάτι που θα επαναληφθεί αύριο το απόγευμα της Πέμπτης στις 16:00.

Τα κίνητρα για φοροελαφρύνσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων αναλυτικά

Δύο είναι τα νομοσχέδια που έχουν σκοπό να δώσουν φοροελεφρύνσεις ως κίνητρα σε ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) για να προχωρήσουν σε μειώσεις στους ενοικιαστές για περίοδο 3 μηνών (Απρίλιο με Ιούνιο). Τονίζουμε ότι δεν θα είναι υποχρεωτικά αλλά εθελοντικά. 

Θυμίζουμε ότι τα νομοσχέδια έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και απομένει η ψήφισή τους από την Ολομέλεια της Βουλής. Εάν ψηφιστούν θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Απριλίου, 2020 μέχρι την 30η Ιουνίου, 2020.

1/Μείωση στον φόρο


Το ένα νομοσχέδιο έχει τίτλο «Νόμος που τροποποιεί τους περί φορολογίας του εισοδήματος νόμους του 2002 μέχρι 2020».

Ο νόμος προνοεί ότι θα δίνεται φορολογική ελάφρυνση σε ιδιοκτήτες κατά 50% του ποσού μείωσης του ενοικίου νοουμένου ότι η μείωση του ποσού δεν θα είναι μικρότερη από το 30% του μηνιαίου ενοικίου και δεν θα υπερβαίνει το 50% του μηνιαίου ενοικίου.

Τι αναφέρει ακριβώς το νομοσχέδιο:

        «Στην περίπτωση εισοδήματος προσώπου από ενοικίαση κτιρίων αφαιρείται ποσό που ισούται με το 50% της μείωσης του ενοικίου στην οποία ο ιδιοκτήτης προέβη εθελοντικά, νοουμένου ότι η εν λόγω μείωση ενοικίου δεν υπερβαίνει το πενήντα (50%) και δεν είναι μικρότερη του τριάντα (30%) τοις εκατόν του μηνιαίου ενοικίου:
        
             Νοείται ότι -

  •  (i)    η μείωση του ενοικίου αφορά ενοίκια ολόκληρης της περιόδου Απριλίου μέχρι Ιουνίου του έτους 2020,
  • (ii)    η αφαίρεση δεν παραχωρείται στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης και ο ενοικιαστής είναι συνδεδεμένα πρόσωπα όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 33.».

2/Μείωση στην εισφορά για την Άμυνα

Το δεύτερο νομοσχέδιο έχει τίτλο «Νόμος που τροποποιεί τους περί εκτάκτου εισφορά για την Άμυνα της Δημοκρατίας Νόμος του  2002 μέχρι 2020».

Το νομοσχέδιο αναφέρει:

            «Τα ακαθάριστα ενοίκια της  περιόδου Απριλίου μέχρι Ιουνίου του 2020 επί των οποίων καταβάλλεται έκτακτη εισφορά, μειώνονται για σκοπούς του παρόντος άρθρου περαιτέρω με ποσό που ισούται με το 50% της μείωσης του ενοικίου στην οποία ο ιδιοκτήτης προέβη  εθελοντικά, νοουμένου ότι η μείωση του ενοικίου δεν υπερβαίνει το πενήντα (50%) και δεν είναι μικρότερη του τριάντα (30%) τοις εκατόν του μηνιαίου ενοικίου.
    
        Για τους σκοπούς της παρούσας επιφύλαξης:

  •   (α)     η μείωση για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου παραχωρείται νοουμένου ότι η μείωση του ενοικίου αφορά τα ενοίκια ολόκληρης της περιόδου Απριλίου μέχρι Ιουνίου του έτους 2020,
  • (β)     η μείωση δεν παραχωρείται στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης και ο ενοικιαστής είναι συνδεδεμένα πρόσωπα όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 33 του περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου.».

Αναστολή εξώσεων

Υπενθυμίζεται πως, με νομοσχέδιο ψηφίστηκε από την Βουλή, έχει ανασταλεί η εκτέλεση οποιασδήποτε απόφασης ή διατάγματος έξωσης λόγω μη καταβολής ενοικίου μέχρι την 31 Μαΐου 2020.

Ως προς το διάταγμα των εξώσεων που  αποφασίστηκε την 26η Μαρτίου, καλύπτονται περιπτώσεις μη καταβολής ενοικίου μετά την 1η Μαρτίου 2020, ενώ υποθέσεις που αφορούν καθυστερημένα ενοίκια πριν τις 29 Φεβρουαρίου θα προχωρήσουν κανονικά. 

Σημειώνουμε όμως ότι ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, κατέθεσαν από κοινού πρόταση με σκοπό την τροποποίηση του περί Ενοικιοστασίου Νόμου, ώστε, να ανασταλεί η εφαρμογή των διατάξεων του μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2020. Αναμένονται εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Σωτήρης Νικηφόρου
 
9017
Thumbnail

Τον μήνα Ιούνιο στην Επαρχία Πάφου αναμένεται να λειτουργήσουν δέκα (10) ξενοδοχειακές μονάδες  από τις πενήντα επτά (57)  που διαθέτει η Επαρχία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου Θάνο Μιχαηλίδη.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως τα πλείστα εξ αυτών των δέκα ξενοδοχείων, θα επαναλειτουργήσουν περί τις 20 Ιουνίου, ημερομηνία έναρξης των πτήσεων προς την Κύπρο, χωρίς να χρειάζονται τεστ οι επισκέπτες κάποιων χωρών, ενώ  λίγες μονάδες, όπως είπε, θα ανοίξουν το Σαββατοκύριακο του Αγίου Πνεύματος δηλαδή στις 5 Ιουνίου.

ad1mobile

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε ευχάριστη εξέλιξη το γεγονός ότι από τα ξενοδοχειακά καταλύματα που θα ανοίξουν τον Ιούνιο,  υπάρχει ποικιλία τύπου ξενοδοχείων και βαθμίδων, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό ο πελάτης να έχει την δυνατότητα να επιλέξει,ώστε να ικανοποιούνται όλα τα γούστα και τα βαλάντια των πελατών.    

Επεσήμανε ωστόσο,  πως οι ξενοδόχοι της Πάφου βρίσκονται σε αναμονή για να δουν πότε θα ανοίξουν και άλλα ξενοδοχεία εντός του Ιουλίου. Ακολούθως ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου τόνισε πως αναμένουν να δουν πως θα εξελιχτεί η κατάσταση, προσθέτοντας πως τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν κλιμακωτά  αναλόγως και της τουριστικής κίνησης. 

Καλή εξέλιξη συνέχισε ήταν και η έναρξη των πτήσεων της  ουγγρικής Wizz Air που θεωρείται η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη από και προς το αεροδρόμιο Λάρνακας .

O κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το πρωτόκολλο που έχουν λάβει από το Υφυπουργείο Τουρισμού  και που διέπει τον τρόπο λειτουργίας των ξενοδοχείων. Είναι είπε, “μέσα στα πλαίσια που αναμέναμε”, σημειώνοντας πως “πρόκειται για ένα ισορροπημένο πρωτόκολλο που επιτρέπει τους εργαζόμενους και τους πελάτες να βρίσκονται  στο ξενοδοχείο με ασφάλεια αλλά και ταυτόχρονα να νιώθει ο πελάτης ότι είναι σε ξενοδοχείο και όχι σε νοσοκομείο”.

Πρόσθεσε,  πως οι ξενοδοχειακές μονάδες άρχισαν να προετοιμάζονται βάση του πρωτοκόλλου αυτού,  σημειώνοντας πως σίγουρα αυτό εξυπακούει επιπρόσθετο λειτουργικό κόστος το οποίο πρέπει να απορροφήσουν οι ξενοδόχοι αλλά ταυτόχρονα αναγκαίο προκειμένου να παρασχεθεί η απαιτούμενη ασφάλεια προς τους πελάτες και τους εργαζόμενους.

Aυτό που αναμένουμε να δούμε συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης είναι “ πως θα καταλήξει το πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας για στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας”.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως οι ξενοδόχοι της Πάφου επικεντρώνονται στην προώθηση των ξενοδοχείων, ούτως ώστε, όπως είπε, να μπορέσουν οι τουριστικοί πράκτορες, να ξεκινήσουν να στέλνουν τουρίστες. Εκτίμησε ωστόσο, πως δεν αναμένεται σημαντική κίνηση στην Κύπρο πριν τον Ιούλιο.

Τέλος ο κ. Μιχαηλίδης έστειλε το μήνυμα πως είναι σημαντικό όλη η τουριστική βιομηχανία να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που έχει πλέον ο τουρίστας αφού εκτός από το να περνά καλά και να έχει ευχάριστες διακοπές πρέπει να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που να του διασφαλίζει την ασφάλεια και την υγεία του.

ad2mobile

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αυτή είπε, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε σαν βιομηχανία, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι επειδή τα ξενοδοχεία έχουν γνώση από προγράμματα ασφάλειας και υγείας, θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. 

Σημείωσε δε, πως λόγω και της αυξημένης σημασίας που θα έχει το θέμα της ασφάλειας, τα ξενοδοχεία θα είναι ο καλύτερος τόπος για να πάει κάποιος για διακοπές, αφού διαθέτουν το προσωπικό, την εμπειρία αλλά και την ικανότητα να επενδύσουν στα συστήματα ασφάλειας που χρειάζονται εν αντίθεση με τα μη αδειούχα καταλύματα.

(ΚΥΠΕ)

article 1