Αυτές οι επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν το νέο lockdown

Οι αντοχές των επιχειρήσεων μειώνονται και κάποιες από αυτές θα κλείσουν, τόνισε στην εκπομπή Business Hour o ΓΔ της ΟΕΒ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Καλεσμένος στην εκπομπή Business Hour της Digital Tv, ήταν χθες (12/1) ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός πως επιχειρήσεις που, ίσως, μην έχουν άλλες αντοχές ενδεχομένως να κλείσουν, συνεπεία των παρατεταμένων περιοριστικών μέτρων.

«Τα μέτρα είναι παρατεταμένα και επειδή διαρκούν για μεγάλο διάστημα από τότε που εντοπίστηκαν κρούσματα στη χώρα μας, είναι αναπόφευκτο ότι οι αντοχές μειώνονται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα κι ερωτηθείς εάν οι επιχειρήσεις μπορούν να αντέξουν το νέο lockdown ή υπάρχει ο κίνδυνος κάποιες να κλείσουν, ο κ. Αντωνίου τόνισε πως «οι υγιείς, εύρωστες επιχειρήσεις που είχαν τη δυνατότητα να αντέξουν κάτω από σκληρές συνθήκες όπως αυτές που βιώνουμε τώρα, θα τα καταφέρουν δεν υπάρχει αμφιβολία. Επιχειρήσεις, όμως, οι οποίες ήταν οριακές την ώρα που ξέσπασε η κρίση, παρουσιάζοντας προβλήματα βιωσιμότητας, πολλές από αυτές, δυστυχώς, θα καταλήξουν και θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας», εκτίμησε.

Περαιτέρω ο κ. Αντωνίου υπέδειξε πως, «λόγω του ότι βρισκόμαστε σε αρνητική ανάπτυξη και υπάρχει συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, αναπόφευκτα θα έχουμε συνέπειες». 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το σενάριο της ανάκαμψης
Θέλοντας όμως να δώσει ένα αισιόδοξο μήνυμα, σημείωσε πως «η δυναμική της οικονομίας είναι τέτοια που όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα, γρήγορα θα μπορέσει να τις ξανακερδίσει».

«Θα φέρουμε πίσω όσους εργαζόμενους θα έχουμε χάσει και καινούργιες οικονομικές οντότητες», τόνισε, σημειώνοντας πως θα δημιουργηθούν επιχειρήσεις, προκειμένου να ανταποκριθούν στη ζήτηση, που μια οικονομία θα δημιουργήσει.

Ο κ. Αντωνίου κληθείς να εξηγήσει που οφείλεται η γρήγορη επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς δήλωσε πως, δεν υπάρχουν άλλοι παράγοντες πέραν του κορωνοϊού, των μέτρων και των περιορισμών

«Δεν υπάρχουν άλλες συστοιχίες παραγόντων που προκαλούν την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως και στην Κύπρο, δεδομένου ότι υπάρχει ήδη όλη εκείνη η δυναμική, η ρευστότητα, η καινοτομία, η κατανάλωση, τα χαμηλά επιτόκια, ο χαμηλός πληθωρισμός και όλα αυτά που συντελούν στην ανάπτυξη», εξήγησε.

«O μόνος λόγος που συγκρατεί και συμπιέζει την ανάπτυξη (εννοώντας τον κορωνοϊό και τα μέτρα) θα αποδεσμευτεί μια δυναμική που μένει καταπιεσμένη, ειδικά στο σκέλος της κατανάλωσης», πρόσθεσε.

«Αυτές είναι και οι αναλύσεις διάφορων εκτιμητών και όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα αντέξουμε», επεσήμανε.

Κληθείς να απαντήσει πως επηρεάζονται οι επιχειρήσεις με την εφαρμογή των lockdown τόνισε πως, ένα lockdown λειτουργεί παραλυτικά για μια επιχείρηση. 

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «ένα lockdown που καταργεί την οικονομική δραστηριότητα, δεν αφήνει περιθώριο για οποιασδήποτε μορφής αντίδραση ή προσαρμογή».

Παράλληλα σημείωσε πως «υπάρχει ένα μικρό παραθυράκι και όσοι μπορούν το αξιοποιούν προκειμένου να κρατήσουν όσο γίνεται μια υποτυπώδη οικονομική δραστηριότητα για την περίοδο που θα ισχύσουν τα μέτρα, όπως είναι το e-commerce, το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι τηλεφωνικές και διαδικτυακές παραγγελίες με κατ’ οίκον διανομή», επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, πως είναι ένα μικρό παραθυράκι.

«Αυτή η περίοδος ελπίζουμε και δουλεύουμε προς την κατεύθυνση, να είναι μικρής διάρκειας. Ξέρουμε όλοι μεταξύ μας και όσο το αναγνωρίζουμε, την 1η Φεβρουαρίου όσο καλά και να πάμε δεν υπάρχει πιθανότητα να αρθούν τα μέτρα. Δεν υπάρχει ένα κουμπί που ανεβάζουμε ή κατεβάζουμε με διακόπτη τα μέτρα», επεσήμανε.

Την ίδια ώρα εξέφρασε την πεποίθηση πως «θα πετύχουμε σε μεγάλο βαθμό τους στόχους περιορισμού της διασποράς και αποσυμφόρησης των νοσοκομείων μας και ιδιαίτερα των εντατικών μονάδων και με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσει σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων».

«Το πόσο γρήγορη θα είναι η αποκλιμάκωση, θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα τα καταφέρουμε σε αυτό το διάστημα των τριών εβδομάδων και ελπίζουμε βάσιμα, δεν εναποθέτουμε μόνο στο Θεό τις ελπίδες μας, ότι μέσα Φεβρουαρίου το λιανικό εμπόριο θα μπορέσει να επαναδραστηριοποιηθει με τους ίδιους περιορισμούς που είχαμε πριν από το lockdown», υπογράμμισε ο κ. Αντωνίου.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Πώς αξιολογεί η ΟΕΒ τα νέα μέτρα στήριξης
Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών και η Υπουργός Εργασίας σημείωσε πως, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών και προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τη φόρμουλα ώστε να μην έχουμε κενά και αδυναμίες».

«Για τα σχέδιά του Υπουργείου Οικονομικών επειδή δεν έχουν δημοσιευθεί τα διατάγματα και δεν τα έχουμε στα χέρια μας, δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα, αλλά από το περιεχόμενο και από την αίσθηση που έχουμε έγινε μια σοβαρή προσπάθεια να γίνει μια σοβαρή κάλυψη των περισσοτέρων αναγκών που έχουν επιδεινωθεί από τα νέα μέτρα Ιανουαρίου», εξήγησε.

Για τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, σημείωσε, ότι «είμαστε πιο εξοικειωμένοι λόγω του ότι ανανεώνονται από μήνα σε μήνα, αν και χρειάζονται κάποιες διευκρινήσεις σε αυτά που είναι καινούργια», επισημαίνοντας πως «η εκτίμηση είναι ότι τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας καλύπτουν όσους πρέπει να καλύψουν και έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες λόγω του κορωνοϊού».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα των ενοικίων σε σχέση με τα σχέδια, σημείωσε πως «η όλη κατάσταση, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, δεν είναι εύκολο να τύχει εκείνης της διαχείρισης που θα έφερνε γρήγορα και σύντομα τα αποτελέσματα που όλοι μας θα θέλαμε να είχαμε ήδη πάνω στο τραπέζι για το πως επανερχόμαστε στην κανονικότητα. Χρειάζεται να κάνουμε λίγη υπομονή και να δούμε τα πράγματα με νηφαλιότητα και να επαναδραστηροποιηθούμε όσο το πιο σύντομα γίνεται, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν», κατέληξε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ.

Αναλυτικά η παρέμβαση του Γενικού Διευθυντή της ΟΕΒ στην εκπομπή Business Hour στο ακόλουθο βίντεο:

Ξένια Προδρόμου