Αυτό είναι το Διάταγμα του Κατώτατου Μισθού (ΑΥΤΟΥΣΙΟ)

Διαβάστε αυτούσιο το Διάταγμα - Τι προνοεί ο Κατώτατος Μισθός

Μετά από πολύμηνες συζητήσεις αποφασίστηκε στις 31/8/2022 η θεσμοθέτηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού στα 940 ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκος Κούσιος, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κάνοντας λόγο για ιστορική μέρα για το κοινωνικό κράτος και ενώ λίγες ημέρες αργότερα δημοσιεύθηκε και το Διάταγμα που αφορά την εφαρμογή του.

Διαβάστε αυτούσιο το Διάταγμα για τον Κατώτατο Μισθό σε μορφή PDF

Μια ανακοίνωση ωστόσο που έφερε αντιδράσεις από εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και από τα ίδια τα κόμματα, ανοίγοντας έτσι και νέο μέτωπο μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης σχετικά με το ποσό που αποφασίστηκε. 

Από την πλευρά του τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, μετά τις αντιδράσεις δήλωσαν πως θα συνεχίσουν τις συζητήσεις. 

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει πως παρακολουθεί τις αντιδράσεις, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως ποιεσδήποτε άλλες ενδεχόμενα διαφορές θα συζητηθούν στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα και τονίζοντας πως δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι θα υπάρξει τον πρώτο χρόνο μετά την καθιέρωση, αναθεώρηση. Μια αναθεώρηση που θα γίνεται ανά διετία.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, επεσήμανε ότι εάν υπάρχουν έντονες αντιδράσεις όσον αφορά την ωριαία απόδοση των μισθών, το Υπουργείο Εργασίας είναι πρόθυμο να συζητήσει το ζήτημα στο ευρύτερο πλαίσιο του ωραρίου εργασίας, αλλά όχι στη βάση του εθνικού κατώτατου μισθού. 

>>Διαβάστε ΕΔΩ αυτούσιο το Διάταγμα<<


Τι προνοεί ο Κατώτατος Μισθός

Ειδικότερα,ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός θεσπίζεται στα 940 ευρώ. Για τους πρώτους έξι μήνες απασχόλησης θα είναι 885 ευρώ. Η εφαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού αρχίζει την 1.1.2023, με μια μεταβατική περίοδο για να μπορέσει η οικονομία και οι εργοδότες να αντιμετωπίσουν αυτή την αλλαγή.

Σύμφωνα και με τον Υπουργό Εργασίας, Κυριάκο Κούσιο (Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ της Βrief ΕΔΩ) από τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού επωφελούνται ουσιαστικά 40 χιλιάδες χαμηλόμισθοι συμπολίτες μας με ένα πολύ σημαντικό ποσό. Η αύξηση σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι της τάξης του 30%, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζεται θετικά σε μικρότερο βαθμό ένα άλλο μέρος των εργαζομένων συμπολιτών μας που ανέρχονται σε πέραν των 60 χιλιάδων, όπως ανέφερε. (Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ)

Παράλληλα, από το Διάταγμα εξαιρούνται κάποιες κατηγορίες εργοδοτουμένων. Αυτές οι κατηγορίες είναι όσοι εργάζονται στη γεωργοκτηνοτροφία, οι οικιακοί βοηθοί και όσοι εργάζονται στη ναυτιλία.

>>Διαβάστε επίσης; ΠτΔ: Μετά την καθιέρωση θα γίνει αναθεώρηση του Κατώτατου<<

Εξαιρούνται επίσης από το Διάταγμα όσοι τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης μέσα από σύμβαση, έθιμο, πρακτική ή άλλο Διάταγμα. Αν ένας εργοδοτούμενος έχει καλύτερα οφέλη από αυτά που προβλέπει το Διάταγμα με κανένα τρόπο τα καλύτερα οφέλη δεν επηρεάζονται.

Επιπρόθετα, εξαιρούνται άτομα τα οποία λαμβάνουν κατάρτιση ή εκπαίδευση για απόκτηση πτυχίου ή επαγγελματικού προσόντος.

Σύμφωνα και με τον Υπουργό Εργασίας, όταν ο εργοδότης προσφέρει σίτιση και στέγαση θα μπορεί με συμφωνία μεταξύ των μερών να αφαιρείται από το ποσό σε χρήμα 15% για τη σίτιση και 10% για τη στέγαση. Αυτό είναι επιτρεπτό μόνο στην περίπτωση συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργοδοτουμένου. Ο τελευταίος μπορεί με προειδοποίηση 45 ημερών προς τον εργοδότη να απαλλαγεί από αυτό το μέρος της συμφωνίας, είπε ο Υπουργός Εργασίας.

Όσον αφορά τους εποχιακούς εργάτες ηλικίας μέχρι 18 ετών, με την εποχιακή εργασία να καθορίζεται στο ανώτατο όριο των δύο μηνών, μπορεί να αποκόπτεται ποσοστό 25% από τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό.

>>> Διαβάστε εδώ όλα όσα προηγήθηκαν <<<

Σε περίπτωση που αποκόπτονται ποσά για τη σίτιση και τη στέγαση, δεν μπορεί να αποκόπτεται και το 25%.

Σημαντικό να αναφερθεί ότι θα συγκροτείται μια εννεαμελής επιτροπή που θα απαρτίζεται από 3 εκπροσώπους του συνδικαλιστικού κινήματος, 3 εκπροσώπους των εργοδοτών και 3 πανεπιστημιακούς ή εμπειρογνώμονες για εργασιακά θέματα, οι οποίοι συμβουλεύουν το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, το οποίο με τη σειρά του συμβουλεύει τον Υπουργό Εργασίας, ο οποίος υποβάλλει αιτιολογημένη έκθεση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την αναπροσαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού.

>>Διαβάστε ΕΔΩ αυτούσιο το Διάταγμα<<

Τα κριτήρια για την αναπροσαρμογή είναι αυτά τα οποία περιλαμβάνονται στο προσχέδιο της οδηγίας που αναμένεται να εφαρμοστεί τον ερχόμενο Οκτώβριο και λαμβάνουν υπόψη την αγοραστική δύναμη του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, τις τάσεις στα επίπεδα απασχόλησης και τα ποσοστά ανεργίας, τη διαφοροποίηση στην οικονομική ανάπτυξη και στα επίπεδα παραγωγικότητας, τη διαφοροποίηση και τις τάσεις στα επίπεδα απολαβών και την κατανομή τους, τις επιπτώσεις που οποιαδήποτε μεταβολή του κατώτατου μισθού θα έχει στα επίπεδα απασχόλησης, τους δείκτες σχετικής και απόλυτης φτώχειας, το κόστος διαβίωσης και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.