Αυτό είναι το νέο ωράριο Δημοσίων Υπαλλήλων - Πότε θα εφαρμοστεί

Η συνέντευξη της ημέρας στην Brief - Στράτης Ματθαίου, Γενικός Γραμματέας ΠΑΣΥΔΥ

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

 

Το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022 αναμένεται ότι θα αλλάξει το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου βρέθηκε την Τρίτη (20/9) καλεσμένος στην εκπομπή Business Hour by Brief, αναφέροντας ότι υπήρξε τελικά συμφωνία στο πώς θα διαμορφωθεί το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να μεταβαίνουν στη δουλειά τους από τις 07:00-08:30 και θα αποχωρούν όταν συμπληρωθούν οι απαιτούμενες ώρες εργασίας, και συγκεκριμένα από τις 14:30-16:00.

Παράλληλα, σημείωσε πως η αλλαγή στο ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων, δεν θα λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα αλλά θα βοηθήσει στην απάμβλυνση του.

Ο κ. Ματθαίου αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση των μισθολογικών κλιμάκων, υποστηρίζοντας πως όταν δικαιολογούνται αναβαθμίσεις, αυτές θα εξετάζονται.

Διαβάστε αυτούσια την συνέντευξη του κ. Στρατή Ματθαίου

- Κύριε Ματθαίου ας ξεκινήσουμε από την τελευταία εξέλιξη. Θα αλλάξει τελικά το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων και τι θα αφορούν οι αλλαγές και από πότε;

Είχαμε συζητήσει με τον υπουργό Μεταφορών κ. Καρούσο και στη συνέχεια συζητήσαμε με το υπουργείο Οικονομικών την επέκταση του ευέλικτου ωραρίου που υπάρχει στη δημόσια υπηρεσία. Υποβάλαμε εισήγηση να είναι το πρωί από τις 07:00-09:00 και η αποχώρηση να διαμορφωθεί ανάλογα, νοουμένου ότι θα συμπληρώνονται οι απαιτούμενες ώρες εργασίας. Καταλήξαμε όπως το ωράριο θα ξεκινά από τις 07:00-8:30 και η αποχώρηση από τις 14:30-16:00. Είμαστε πολύ κοντά στο να τελειώσει το θέμα. Θα γίνουν τροποποιήσεις στον κανονισμό, θα περάσει από την Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία, ακολούθως από το Υπουργικό Συμβούλιο και στο τέλος να εγκριθούν από τη Βουλή.

Επειδή υπάρχει συναίνεση για το θέμα, θεωρώ ότι μπορούμε από 1η Νοεμβρίου και το αργότερο μέχρι τέλος του χρόνου να εφαρμοστεί.

- Θα γίνεται κλιμακωτά η αλλαγή στα ωράρια; Θα αφορά όλα τα τμήματα;

Η τροποποίηση των κανονισμών θα γίνει για όλα τα τμήματα του δημοσίου. Εκεί όπου υπάρχουν λόγοι, θα μπορεί ο προϊστάμενος να καθορίσει το ωράριο. Δηλαδή εάν πρέπει να ξεκινούν κάποιοι για κάποιους λόγους 08:00 θα μπορεί να το καθορίσει ο προϊστάμενος. Ένας δημόσιος υπάλληλος θα μπορεί να μεταβεί στη δουλειά του στις 07:00 ή 07:05 ή 07:10, δηλαδή σε οποιαδήποτε ώρα μεταξύ των 07:00-08:30 και να αποχωρεί από τις 14:30-16:00, δεδομένου ότι εβδομαδιαία θα συμπληρώνεται το ωράριο.

Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος θα μπορεί να μεταβεί στη δουλειά του την μια μέρα στις 07:00 και την επόμενη στις 08:30, εκτός κι αν υπάρχουν ειδικά καθήκοντα. Λόγου χάρη, εάν έχω ταμείο και θα ανοίξω στις 07:30, δεν θα μπορώ να πάω μετά την συγκεκριμένη ώρα.

Το κάθε τμήμα θα κάνει τις δικές του διευθετήσεις.

- Κάποιος μπορεί να διερωτηθεί στο κατά πόσον αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει τελικά την κρατική μηχανή. Δηλαδή στις 7 το πρωί τελικά ποιοι θα εξυπηρετούνται; Επίσης μπορεί κάποιος να πει γιατί να μην επεκταθεί το ωράριο τα απογεύματα; Αυτή η απόφαση πάρθηκε μόνο για αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού ή λήφθηκε καθόλου υπόψη και η παραγωγικότητα;

Θεωρώ ότι θα βοηθήσει και θα εξυπηρετήσει σε κάποιο βαθμό. Σίγουρα δε θα επιλύσει το κυκλοφοριακό, αλλά σε κάποιο βαθμό θα συμβάλει στην απάμβλυνση του προβλήματος. Υπάρχει κόσμος ο οποίος μπορεί να έρχεται από τις 07:00. Αυτοί που δεν έχουν παιδιά να πάρουν στο σχολείο ή αυτοί που έρχονται από τις επαρχίες. Κάποιοι που έρχονται από την Λεμεσό ή την Λάρνακα, ή την Πάφο, θέλουν να έρχονται πριν από τις 07:00 για να μην βρουν κίνηση στα φώτα του Καλησπέρα.

Ο κάθε προϊστάμενος θα πρέπει να κάνει τέτοιες διευθετήσεις ούτως ώστε να μπορούν οι υπάλληλοι να προσφέρουν εξυπηρέτηση στο κοινό από τις 07:00.

Προσωπικά θα πω πως γενικότερα είμαι υπέρ του ελεύθερου ωραρίου. Στο εξωτερικό δεν υπάρχουν αυτά τα ωράρια. Έχει σημασία να μπορούμε να μετρήσουμε την παραγωγικότητα ακόμα κι αν είναι εργαζόμενοι με τηλεργασία. Δεν πρέπει να μας φοβίζει η ευελιξία στο ωράριο. Και αν χρειάζεται κάποιος να δουλεύει από το σπίτι του αλλά και το απόγευμα, γιατί όχι; Πρέπει να μπούμε στην τηλεργασία, να εκσυγχρονιστούμε.

- Είχαμε και την αναβάθμιση των μισθολογικών κλιμάκων των Αστυνομικών. Θα δούμε αναβαθμίσεις και σε άλλες μισθολογικές κλίμακες του Δημοσίου;

Οι Αστυνομικοί ήταν αδικημένοι. Είχαμε δει όλα τα κόμματα και όλοι έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να αναβαθμιστεί ο Αστυνομικός. Ορθώς η Κυβέρνηση προχώρησε στην αναβάθμιση.

Όπου δικαιολογούνται αναβαθμίσεις θα τις δούμε. Τη δεδομένη στιγμή συζητούμε για αναβαθμίσεις και σε άλλα τμήματα όπως για παράδειγμα για τους Δεσμοφύλακες. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ουσιαστικά κλειστοί. Δεν έχουν την άνεση ούτε το κινητό τους να έχουν, ούτε να μπορούν να πάρουν άδεια να φύγουν.

- Θα θέλαμε και ένα σχόλιο σας για τους δεσμοφύλακες μέλη της ΠΑΣΥΔΥ που αποφάσισαν να μην κατέλθουν σε απεργία.

Δε θα κατεβαίνουμε σε απεργία, εκβιάζοντας. Εμείς, πρώτα εξαντλούμε τη συζήτηση και αν χρειάζεται να λάβουμε μέτρα, θα λάβουμε. Εμείς θέλουμε να πείσουμε ώστε να κατανοήσει το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αναγκαιότητα του αιτήματος.

- Μια τελευταία ερώτηση και να κλείσουμε με αυτή κ. Ματθαίου. Συνταξιοδοτικό. Συζητείται εδώ και ημέρες στην βουλή. Ποια είναι ακόμη τα ανοικτά ζητήματα;

Η ΠΑΣΥΔΥ μαζί με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τον σύνδεσμο Αστυνομίας είχαμε καταλήξει και υπογράψει συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών από τον Μάιο του 2021. Θεωρούμε ότι έχει καθυστερήσει πολύ η έγκριση του νομοσχεδίου. Πλέον το θέμα θα πάει στην Ολομέλεια για ψήφιση. Υπήρχαν κάποιες εκκρεμότητες με τους συμβασιούχους του στρατού. Γίνονται κάποιες ενέργειες και εντός Οκτωβρίου αναμένεται να εγκριθεί το νομοσχέδιο.  

Δείτε στο βίντεο την συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ, Στράτη Ματθαίου

Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB

 
24333