Αυτοί αγόρασαν το Βερεγγάρια / Τι θα το κάνουν

Ρίχνουν εκατομμύρια ευρώ στην επένδυση / Τι λέει στην Brief η εταιρεία που το αγόρασε

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Το master plan της Prime Property Group για αναστήλωση και επαναλειτουργία του ιστορικού ξενοδοχείου Βερεγγάρια στον Πρόδρομο, το οποίο για χρόνια έχει εγκαταλειφθεί, αναλύει στην Brief ο Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας, Λευτέρης Κωνσταντίνου.

>>> Διαβάστε επίσης: Κύπρος: Κέρδισε αυτοκίνητο & το δώρισε σε άπορη οικογένεια (ΦΩΤΟ) <<<

Όπως ανέφερε, η εταιρεία έχει ήδη αποταθεί σε μεγάλο αρχιτεκτονικό γραφείο της Λευκωσίας, το οποίο θα ετοιμάσει σχετική μελέτη για το πως ακριβώς θα γίνει η αναβίωση του γνωστού ξενοδοχείου.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, η εν λόγω μελέτη άρχισε εδώ και τρεις βδομάδες και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα, περίπου, χρόνο. «Μόλις έχουμε έτοιμη την μελέτη και την αξιολογήσουμε, θα ολοκληρώσουμε και τους σχεδιασμούς μας σε σχέση με την αναβίωση του ξενοδοχείου, με πλήρη σεβασμό τόσο στο ίδιο το ιστορικό μνημείο όσο και του περιβάλλοντα χώρου στον οποίο έχει ανεγερθεί».

«Πρέπει να σιγουρευτείς ότι αυτό που σχεδιάζεις να κάνεις είναι εφικτό και συμβαδίζει με το τι ζητά η περιοχή. Δεν μπορείς να πας να κτίσεις ένα πύργο στον Πρόδρομο. Σίγουρα θα γίνει κάτι που θα αναδεικνύει το ξενοδοχείο Βερεγγάρια και την ιστορία του, ενώ θα κρατήσουμε και ένα τρόπο ανάπτυξης που να συνάδει με την περιοχή», εξήγησε περαιτέρω.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η μελέτη, πρόσθεσε, θα καταδείξει και κατά πόσον το ιστορικό ξενοδοχείο θα αναστηλωθεί ή εάν θα χρειαστεί να κατεδαφιστεί ένα μέρος του για να δημιουργηθεί από την αρχή με τα ίδια, όμως, πρότυπα και χωρίς να αλλοιώνεται η εικόνα του. 

Την ίδια ώρα, τόνισε πως και οι οικιστικές μονάδες που θα ανεγερθούν στην περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο δεν θα είναι ξένες με τον χαρακτήρα του ιστορικού μνημείου, αφού, όπως είπε, θα έχουν στοιχεία πέτρας και ξύλου. «Θα υπάρχουν και μοντέρνα στοιχεία τα οποία θα είναι, ωστόσο, συμπληρωματικά και δεν θα αλλοιώνουν την εικόνα του ξενοδοχείου και της περιοχής», επεσήμανε περαιτέρω. 

Στόχος μας, συμπλήρωσε, είναι η δημιουργία ενός μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος, με βάση τα διεθνή πρότυπα, το οποίο θα προσελκύει τόσο ξένους όσο και ντόπιους τουρίστες. 

Το κόστος
Ως προς το κόστος αναπαλαίωσης και εάν αυτό έχει υπολογιστεί, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως «για να αναστηλωθεί το ξενοδοχείο θα χρειαστούν πάρα πολλά χρήματα, μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Το ακριβές κόστος για την αναπαλαίωση του Βερεγγάρια για την ώρα δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πλήρως μέχρι και την ολοκλήρωση της μελέτης, η οποία και θα καταδείξει τι χρειάζεται για να αναστηλωθεί πλήρως το ξενοδοχείο». 

Σε σχόλιο ότι και στο παρελθόν υπήρξαν κι άλλοι επενδυτές, οι οποίοι, ωστόσο, την τελευταία στιγμή έκαναν πίσω, ο κ. Κωνσταντίνου διεμήνυσε πως η Prime Property Group είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με το έργο αναστήλωσης και επαναλειτουργίας του ξενοδοχείου. 

«Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με την επένδυση και για αυτό είναι που προχωρήσαμε πρώτα με την αρχιτεκτονική μελέτη. Εκτός αυτού, η διαφορά μας με τους προηγούμενους επενδυτές είναι ότι εμείς είμαστε developer και ότι σχεδιάζουμε το υλοποιούμε και αυτό θα συνεχίσουμε να το πράττουμε σε μεγαλύτερο βαθμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Το ξενοδοχείο
Σημειώνεται πως, το ιστορικό ξενοδοχείο άνοιξε για πρώτη φορά το 1931 και έκλεισε το 1984. Βρίσκεται στην κορυφή των λόφων με πανοραμική θέα, λίγα μόλις μέτρα από την πλατεία Πρόδρομου.

Το πετρόχτιστο ξενοδοχείο αποτελείται από 80 δωμάτια που κατανέμονται σε δύο πτέρυγες, ενώ υπάρχει επίσης ένα δεύτερο κτίριο 280 τ.μ. το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως γραφεία και ένα τρίτο κτίριο 200 τ.μ. το οποίο χρησιμοποιείτο ως εστιατόριο.

Το ακίνητο καταλαμβάνει γη έκτασης 26.520 τ.μ., ενώ η συνολική έκταση και των τριών κτιρίων είναι γύρω στα 5.000 τ.μ. 
 

Μάριος Αδάμου
 
20026