Αυτοί διακρίθηκαν στα Κυπριακά Βραβεία Kαινοτομίας ΟΕΒ

Εντυπωσιακή η τελετή των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας της ΟΕΒ και των Βραβείων Έρευνας του ΙδΕΚ για το 2022

Για ακόμα μια χρονιά η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και το  Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) ανέβασαν στο πιο ψηλό βάθρο την Έρευνα και την Καινοτομία. 
    
Ο διαγωνισμός για το Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας διοργανώνεται από το 2006 από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), συμβάλλοντας στη βελτίωση και αύξηση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων και οργανισμών του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Παράλληλα, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), στοχεύοντας στην αναγνώριση του έργου άριστων διακεκριμένων και νέων ερευνητών και ερευνητριών του τόπου, καθιέρωσε από το 2007 την απονομή ετήσιων Βραβείων Έρευνας, σε μια προσπάθεια παράλληλης στήριξης των νέων και προβολής των διακεκριμένων επιστημόνων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Τα Βραβεία Καινοτομίας της ΟΕΒ απονεμήθηκαν ως ακολούθως:

•    Για τον Πρωτογενή Τομέα, στην εταιρεία Αδελφοί Ανδρέου Χοιροστάσια Λτδ για την καινοτόμο μέθοδο κλιματισμού του κτηρίου τοκετού των χοιρομητέρων.
•    Για τον Τομέα της Μεταποίησης, στην Hellenic Minerals Ltd για την παραγωγή εξαϋδρικού θειικού νικελίου υψίστης καθαρότητας από μετάλλευμα με τη μέθοδο της υδρομεταλλουργίας.
•    Για τον Τομέα των Υπηρεσιών, στην εταιρεία Infocredit Group Ltd για την καινοτόμο πλατφόρμα αξιολόγησης συναλλακτικής συμπεριφοράς echeck360.com.
•    Για τον Τομέα Κοινωνικής Καινοτομίας, στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα για τη δημιουργία του εργαλείου καταγραφής γονιδιωμάτων Cyprus Genome Project.

Στα πλαίσια της τελετής, έγινε απονομή Τιμητικού Διπλώματος στον Δρα Φίλιππο Πατσαλή για την μέχρι σήμερα αδιάλειπτη και άκρως σημαντική συμβολή του στην ανάπτυξη και επιτυχημένη εφαρμογή καινοτόμων προϊόντων και μεθοδολογιών με εντυπωσιακά αποτελέσματα στον τομέα της υγείας και με εφαρμογή στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Τα Βραβεία Έρευνας του ΙδΕΚ απονεμήθηκαν ως ακολούθως:

•    Το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας – Διακεκριμένος Ερευνητής 2022»  στη θεματική ενότητα Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες απονεμήθηκε στον Δρ. Thilo Rehren, Καθηγητή στο Ινστιτούτο Κύπρου και κάτοχο της έδρας Α.Γ. Λεβέντη στις Αρχαιολογικές Επιστήμες. 
•    Το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας – Νέος Ερευνητής 2022» στη θεματική ενότητα Φυσικές Επιστήμες & Μηχανική απονεμήθηκε στον Δρ. Λένο Χατζηδημητρίου,  Λέκτορα Ερευνητή στο Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία ΚΟΙΟΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου και επικεφαλής της ερευνητικής υποδομής του κέντρου σε ευφυή συστήματα ηλεκτρικής ισχύος. 
•    Το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας – Νέος Ερευνητής 2022» έλαβε και η Δρ. Βασιλεία Ταμαμουνά, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, στο Κέντρο Μελέτης Αιματολογικών και Άλλων Κακοηθειών & Ερευνητική Συνεργάτιδα του University of Cambridge, για τη θεματική ενότητα Επιστήμες Ζωής.
•    Η Δρ. Ιωάννα Χατζηγιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου τιμήθηκε με το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας – Νέος Ερευνητής 2022» στη θεματική Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

Τα Βραβεία απένειμε η Α.Ε. η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κα Αννίτα Δημητρίου.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο κ. Κυριάκος Κόκκινος, Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ο κ. Αντώνιος Αντωνίου, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και ο Δρ. Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος, Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας,  Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας και Πρόεδρος των Επιτροπών Αξιολόγησης των δύο θεσμών.