Αυτοί είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι της Κύπρου μέχρι το 2022

Ποιες οι εκτιμήσεις της Κυβέρνησης έως το 2022 για ρυθμό ανάπτυξης, ανεργία και δημόσιο χρέος

Τους δημοσιονομικούς στόχους και δεσμεύσεις για το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας την περίοδο 2019-2022 ενέκρινε χθες (17/4) το Υπουργικό Συμβούλιο, εγκρίνοντας σχετική πρόταση που έθεσε ενώπιον του ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται πως ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας θα επιβραδυνθεί και από το 3,6% που υπολογίζεται για φέτος θα υποχωρήσει στο 3% το 2022. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Την ίδια ώρα, προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους το οποίο εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 77,6% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2022. Σε ό,τι αφορά την ανεργία εκτιμάται ότι το ποσοστό της θα υποχωρήσει στο 5% το 2022, γεγονός που, ενδεχομένως, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για καθιέρωση Εθνικού Κατώτατου Μισθού. 

Για το δημόσιο χρέος γίνεται εκτίμηση ότι αυτό θα υποχωρήσει από το 102,5% του ΑΕΠ φέτος στο 77,6% το 2022, ενώ έχει τεθεί στόχος για πλεονάσματα 3% φέτος, 2,6% το 2020, 2,4% το 2021 και 2,2% το 2022.

Αναλυτικά οι δημοσιονομικοί/στόχοι δεσμεύσεις που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας:

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως ο κύριος στόχος της πολιτικής της Κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της μακροοικονομικής σταθερότητας για να διευκολύνει τη βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για το σκοπό αυτό η δημοσιονομική πολιτική προσανατολίζεται προς τη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων κατά τη διάρκεια της Προγραμματικής περιόδου και παραπέρα, προκειμένου να διευκολυνθεί η σταδιακή μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ με ικανοποιητικό ρυθμό.

Λαμβάνοντας, δε, υπόψη τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη, αλλά και τα δημοσιονομικά επιτεύγματα κατά τη διάρκεια του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, η Κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει τη διατήρηση μίας συνετούς και υποστηρικτικής προς τη βιώσιμη ανάπτυξη δημοσιονομικής θέσης με ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε δημοσιονομικά περιθώρια για την αύξηση του δυνητικού ΑΕΠ μέσω της αύξησης των επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Επιπρόσθετα, με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας, οποιαδήποτε έκτακτα έσοδα, συμπεριλαμβανομένων έκτακτων εσόδων που οφείλονται σε καλύτερη από την αναμενόμενη απόδοση της οικονομίας, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Την ίδια ώρα, τονίζεται πως η διασφάλιση υγιών δημόσιων οικονομικών μεσοπρόθεσμα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας και της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών.

Σημειώνεται πως, μετά την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας έχει εξουσιοδοτηθεί ο Υπουργός Οικονομικών όπως το καταθέσει στη Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το αργότερο μέχρι τις 30 Απριλίου.

Μάριος Αδάμου