Αυξάνονται οι ποινές για διακίνηση προϊόντων από τα κατεχόμενα

Δεν έχει τεθεί ακόμα στο τραπέζι το ύψος των αυξήσεων των ποινών

Αυξάνονται οι ποινές για παραβιάσεις της τελωνειακής νομοθεσίας, πολλές από τις οποίες αφορούν την διακίνηση προϊόντων από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές. Το θέμα συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, χωρίς ωστόσο ακόμα να τεθεί στο τραπέζι το ύψος των αυξήσεων των ποινών.
 
Σε δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Χρύσης Παντελίδης είπε πως συζήτησαν επί της αρχής του νομοσχεδίου για τροποποίηση του Περί Τελωνειακού Κώδικα Νόμου με απώτερο σκοπό την εναρμόνιση με τον Κανονισμό της ΕΕ 952 του 2013 αλλά και την αύξηση των ποινών για παραβιάσεις της τελωνειακής νομοθεσίας.
 
Όπως είπε, εκ πρώτης όψεως η Επιτροπή θεωρεί θετική την αύξηση τέτοιων ποινών, με την οποία συμφωνούν και οι επιχειρηματικοί φορείς, καθώς θεωρούν ότι αυτή η αύξηση θα συμβάλει στην πάταξη των παρανομιών που δυστυχώς παρατηρούνται στη διακίνηση προϊόντων από τις κατεχόμενες προς τις ελεύθερες περιοχές, κατά παράβαση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των επιχειρήσεων που νομίμως λειτουργούν στις ελεύθερες περιοχές.
 
«Η αυστηρή και πιστή εφαρμογή του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής είναι ευθύνη του κράτους και η Κυβέρνηση οφείλει να μεριμνήσει για κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παντελίδης είπε πως δεν συζητήθηκε ακόμη το ύψος των ποινών, προσθέτοντας ωστόσο πως το Τμήμα Τελωνείων εκτιμά πως οι ποινές θα είναι τέτοιες, ώστε να είναι αποτρεπτικές για τέτοιου είδους παραβιάσεις.
 
Σε σχέση με την επισήμανση για τους κανονισμούς της Πράσινης Γραμμής, είπε πως δεν ήταν επισήμανση του τελωνείου αλλά μελών της Επιτροπής καθώς κρίνουν πως εκεί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή.
 
Ο κ. Παντελίδης αναφέρθηκε στη συνέχεια στη συζήτηση επί της αρχής τροποποιητικών νομοσχεδίων έμμεσης στήριξης καθώς και φορολογικών και διαδικαστικών διευκολύνσεων σε επιχειρήσεις για ζητήματα τα οποία είχαν προκύψει εξαιτίας του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί το 2020 και το 2021.
 
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως συζητήθηκαν ακόμη οι προϋπολογισμοί δύο ημικρατικών οργανισμών, του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών και του Ταμείου Θήρας και Διαχείρισης Άγριας Πανίδας.
 
Ο κ. Παντελίδης σημείωσε την τεράστια καθυστέρηση που παρατηρείται στην έτσι κι αλλιώς εκπρόθεσμη πλέον κατάθεση των προϋπολογισμών των ημικρατικών οργανισμών, και επανέλαβε πως για τα όποια ενδεχόμενα προβλήματα προκύψουν από αυτή τη καθυστέρηση δεν ευθύνεται η Βουλή.
 
(ΚΥΠΕ)