Αυξημένος κατά €524 εκατ. ο Προϋπολογισμός για το 2023

Αυξημένες κατά 12% οι αναπτυξιακές δαπάνες σε σχέση με το 2022 - Εμπεριέχει και τα περισσότερα έργα ψηφιακής μετάβασης

Την έγκριση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023 από το Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σημειώνοντας ότι θα κατατεθεί στην Βουλή.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία  του Υπουργικού ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι πρόκειται για τον δέκατο και τελευταίο προϋπολογισμό που κατατίθεται από την παρούσα Κυβέρνηση. 

Διαβάστε επίσης: 

«Ο πρώτος κατατέθηκε υπό συνθήκες μιας μεγάλης κρίσης και ο δέκατος υπό συνθήκες μιας άλλης μεγάλης κρίσης. Η διαφορά είναι ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι ένας προϋπολογισμός που, με την παράδοση αυτής της Κυβέρνησης, παραδίδει μια υγιή οικονομία, η οποία άντεξε απανωτές κρίσεις, διορθώθηκαν στρεβλώσεις», σημείωσε ο Υπουργός.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι ο Προϋπολογισμός του 2023, παρά την αβεβαιότητα και τις προκλήσεις, είναι αυξημένος κατά 524 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2022 και είναι ο προϋπολογισμός που έχει τις περισσότερες αναπτυξιακές δαπάνες από ποτέ, αφού σε σχέση και με το 2022 είναι αυξημένες κατά 12%. 

>>> Αυτούσια η παρουσίαση του προϋπολογισμού στο Υπουργικό <<<

«Είναι ο πιο πράσινος Προϋπολογισμός που είχε ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία. Εμπεριέχει τα περισσότερα έργα ψηφιακής μετάβασης αλλά και το μεγαλύτερο και κοινωνικό κράτος το οποίο είναι αυξημένο κατά 5%», επεσήμανε ο κ. Πετρίδης, σημειώνοντας την ίδια ώρα ότι η Κυβέρνηση παραδίδει και πολύ υγιή μακροοικονομικά στοιχεία, σε μια περίοδο που και το δημόσιο χρέος είχε μειωθεί από το 104% στο 89%. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι το πρώτο εξάμηνο καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,7% για το 2023 ενώ προβλέπετε ένας σημαντικός ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 3%, πληθωρισμός της τάξης του 3% αλλά και ανεργία στο 6,4%, με την πρόβλεψη να μειωθεί στο 5,7% και 5% το 2024 και 2025 αντίστοιχα

>>> Δείτε ΕΔΩ τους Συγκριτικούς Πίνακες Πληροφόρησης και ΕΔΩ την Έκθεση Δημοσιονομικών Κινδύνων<<<

«Μέχρι τώρα δεν διαψευσθήκαμε στις προβλέψεις μας. Παραλάβαμε μια ανεργία στο 18%, δημοσιονομικά ελλείματα της τάξης του 7% και 8% όπου δαπανούσαμε κάθε χρόνο πέραν των χίλιων εκατομμυρίων ευρώ από αυτά που εισπράτταμε, χωρίς να υπάρχουν αυτές οι δαπάνες στο προϋπολογισμό. Δεν είναι τυχαίο που η κυπριακή οικονομία είναι η μόνη που πέτυχε αναβάθμιση τους τελευταίους μήνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα ρίσκα υπάρχουν, η αβεβαιότητα υπάρχει αλλά με τον δέκατο προϋπολογισμό παραδίδουμε και πλάνο και μαθήματα σωστής δημοσιονομικής και οικονομικής διαχείρισης», ανέφερε καταληκτικά ο Υπουργός.

>>Διαβάστε αυτούσια την παρουσίαση<<

Δείτε τις δηλώσεις του Υπ. Οικονομικών μετά την έγκριση του Προϋπολογισμού για το 2023 από το Υπουργικό: