Αυξήσεις σε 1 χρόνο: Τυρί 31%, λάδι 84%, ζάχαρη 70%, κιμάς 40%

Αυξήσεις σε μαλάκια και κατεψυγμένα ψάρια - Δείτε τις τιμές βασικών προϊόντων

Προσπάθεια για να σταθεροποιήσουν τις τιμές των προϊόντων στην αγορά κάνουν οι επιχειρήσεις ενώ παράλληλα επιχειρούν να αντισταθμίσουν τις ζημιές των προηγούμενων μηνών λόγω και των μεγάλων αυξήσεων σε καύσιμα και ρεύμα.

Στο Παρατηρητήριο Βασικών Καταναλωτικών Αγαθών που δημοσίευσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας παρατηρούνται αυξομειώσεις σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022 ενώ άξιες αναφοράς είναι οι μεγάλες αυξήσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022, ένα χρόνο δηλαδή προηγουμένως. 

>>> Δείτε ΕΔΩ το Παρατηρήτήριο Βασικών Καταναλωτικών Αγαθών - Οι τιμές βασικών προϊόντων

Ως γενικό σχόλιο για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά η κ. Αλίκη Ιορδάνου, Συντονίστρια Κλάδου Ανταγωνισμού της Υπηρεσίας Καταναλωτή δήλωσε στην Brief: «Προσπαθεί να σταθεροποιηθεί η αγορά. Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις ζημιές των προηγούμενων μηνών. Αν οι τιμές στα καύσιμα παραμείνουν σταθερές και δεν αυξηθεί η τιμή των σιτηρών, αναμένεται ότι τουλάχιστον θα συγκρατηθούν οι τιμές. Δεν είναι εφικτό να δούμε απότομα μεγάλες μειώσεις. Πρέπει να αντισταθμίσουν οι εταιρείες τις ζημιές από τις μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα και τα καύσιμα που είχαμε τον τελευταίο χρόνο ενώ τώρα έχουμε και την ΑΤΑ που αυξάνει και το κόστος των επιχειρήσεων. Οι αυξήσεις είχαν ξεκινήσει με το άνοιγμα της αγοράς μετά τους περιορισμούς λόγω covid. Εκτροχιάστηκε η αγορά μετά και με τον πόλεμο στην Ουκρανία και συνεχίζει να είναι σε υψηλά επίπεδα σε κάποιες κατηγορίες».

Στο Παρατηρητήριο Βασικών Καταναλωτικών Αγαθών για τον Ιανουάριο του 2023, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022, βλέπουμε ότι στις περισσότερες κατηγορίες οι τιμές παραμένουν σταθερές με μικρές αυξομειώσεις. Κάποιες κατηγορίες βασικών αγαθών παρουσιάζουν όμως μεγάλες αυξήσεις. 

Για παράδειγμα μεγάλη αύξηση καταγράφηκε σε κατεψυγμένα ψάρια και ανέρχεται σε 31,4%. Στα κατεψυγμένα μαλάκια και ψάρια πανέ η αύξηση φτάνει το 5,6% και στα κατεψυγμένα κρεατικά 4,2%. Όσον αφορά τα κατεψυγμένα η κ. Ιορδάνου σημείωσε ότι πρόκειται για εισαγόμενα προϊόντα και δεν είναι σε όλα τα προϊόντα οι αυξήσεις. Οι καταναλωτές μπορούν να αναζητούν τα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές. Όπως σημειώνει η κ. Ιορδάνου, όταν αυξηθεί η τιμή σε κάποια προϊόντα που έχουν μεγάλη βαρύτητα στο καλάθι του καταναλωτή στην Κύπρο, τότε συμπαρασύρουν μαζί τους και άλλα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας και αυξάνονται οι τιμές τους. 

Όσον αφορά τα μαλάκια και άλλα προϊόντα που καταναλώνονται την Καθαρά Δευτέρα που πλησιάζει, η κ. Ιορδάνου μας επισήμανε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιευτεί το Παρατηρητήριο Τιμών για το καλάθι της Σαρακοστής. 

Αυξήσεις σε αλεύρι και ζυμαρικά

Στο αλεύρι τον Ιανουάριο η αύξηση κυμαίνεται στο 6,4% αλλά όπως σημειώνει η κ. Ιορδάνους η αύξηση στο αλεύρι είναι εξαιτιας του ότι τον Δεκέμβριο λόγω των γιορτών υπήρχαν πολλές προσφορές στις υπεραγορές. Δεν αναμένεται όμως μείωση των τιμών στο αλεύρι. Γενικά πάντως οι τιμές στο αλεύρι και στα ζυμαρικά είναι κατά πολύ αυξημένες σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022. Εντοπίζουμε για παράδειγμα αύξηση έως και 32% σε συγκεκριμένο αλεύρι ενώ σε συγκεκριμένο προϊόν ζυμαρικών η αύξηση μέσα σε ένα χρόνο φτάνει στο 34.7%.

Μεγάλες αυξησεις σε λάδια

Είναι γνωστό ότι στα μαγειρικά κυρίως λάδια εντοπίζεται μεγάλη αύξηση τιμών. Ακόμα και τώρα τον Ιανουάριο, η τιμή σε συγκεκριμένο μαγειρικό λάδι αυξήθηκε κατά  47.2% μέσα σε ένα μήνα. Το συγκεκριμένο λάδι παρουσιάζει αύξηση  84% μέσα σε ένα χρόνο. Αρκετά αυξημένα είναι και τα υπόλοιπα λάδια που υπάρχουν στο Παρατηρητήριο.

Η κ. Ιορδάνου σημείωσε ότι η αύξηση που παρουσιάζεται στα μαγειρικά κυρίως λάδια, οφείλεται σε συγκεκριμένο 5λιτρο λάδι,που είναι πολύ μεγάλης καταναλωσης και συμπαρασύρει και τα άλλα παρόμοια προϊόντα. 

Οι αυξήσεις σε ένα χρόνο

Σε σχέση με τον Ιανουάριο 2022 οι τιμές σε πολλές κατηγορίες παραμένουν στα ύψη. 

>>> Δείτε ΕΔΩ την διακύμανση τιμών στα βασικά προϊόντα από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι τον Ιανουάριο του 2023

Ενδεικτικά, αναφέρουμε κάποια προϊόντα. Οι αυξήσεις αφορούν συγκεκριμένα προϊόντα:

  • Η ζάχαρη είναι αυξημένη κατά 70,6%
  • Κίτρινα τυριά έχουν αύξηση έως και 30.8% ενώ συγκεκριμένη φέτα αυξήθηκε κατά 62,5%
  • Η αύξηση στα λάδια όπως προαναφέραμε φτάνει έως και 84%
  • στο φρέσκο κρέας βλέπουμε 18% στον χοιρινό λαπά, έως και 40% αύξηση στον κιμά ενώ στο κουνέλι η αύξηση φτάνει μέχρι 99%. 
  • Το βρεφικό γάλα αυξήθηκε περίπου 15%
  • Έως 34% αύξηση στο ρύζι
  • Έως 36.4% αύξηση σε γιαούρτι
  • Έως και 30% αύξηση σε κατεψυγμένα chicken nuggets
  • Έως 57% κατεψυγμενο ψαρι
  • Έως 36.4% αύξηση στις φακές
  • Εώς και 17.2% αύξηση στο γάλα
  • Έως και 32.7% αύξηση στο αλεύρι
  • Έως και 34.7% αύξηση στα ζυμαρικά
  • Έως 21.2% αύξηση στο πουργούρι
  • Σημαντικές αυξήσεις παρατηρούνται και σε διάφορα σοκολατοειδή και μπισκότα

Έρχεται application για να βρίσκεις τα φθηνότερα προϊόντα στις υπεραγορές

Όπως έγραψε ξανά η Brief, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να λειτουργήσει η εφαρμογή η οποία ουσιαστικά θα λειτουργεί ως... live ''Παρατηρητήριο Τιμών Βασικών Καταναλωτικών Αγαθών'' στο οποίο καθημερινά θα ανανεώνονται οι τιμές για τα αγαθά που αγοράζουν περισσότερο οι καταναλωτές στην Κύπρο. 

Η συγκεκριμένη εφαρμογή η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη τον Ιούνιο, θα είναι στα πρότυπα της σελίδας www.e-katanalotis.gov.gr που είναι σε λειτουργία εδώ και τρία περίπου χρόνια στην Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία. 

Όπως βλέπουμε για παράδειγμα στο e-katanalotis , επιλεγεις το είδος ‘’Τρόφιμα’’ και την Υποκατηγορία ‘’Γιαούρτια’’ και βλέπεις για συγκεκριμένα γιαούρτια την τιμή ανά υπεραγορα. Έτσι μπορείς να εντοπίσεις ποια υπεραγορά έχει σε φθηνότερη τιμή το γιαούρτι που αγοράζεις. Θα είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για όλους τους καταναλωτές.