Αυξηση 1,8% στην Κύπρο στον τομέα της Γεωργικής Παραγωγικότητας

Αύξηση δείκτη παραγωγικότητας γεωργικής εργασίας κατά 2% σε ΕΕ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των οικονομικών λογαριασμών για τη γεωργία, ο δείκτης για την παραγωγικότητα της γεωργικής εργασίας εκτιμάται ότι αυξήθηκε ελαφρά για την ΕΕ το 2019 (+ 2%), μετά από μια πτώση το 2018, πλησιάζοντας το ένα τέταρτο (+ 23%) πάνω από το επίπεδο το 2010, σύμφωνα με την Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. Στην Κύπρο η αύξηση ήταν 1,8% και στην Ελλάδα 7,6%.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η παραγωγικότητα της εργασίας στη γεωργική βιομηχανία μπορεί να μετρηθεί ως εισόδημα εκφραζόμενο ανά ισοδύναμο εργασίας πλήρους απασχόλησης. Πρόκειται για μέτρο της καθαρής προστιθέμενης αξίας του ισοδύναμου κάθε εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση στη γεωργική βιομηχανία και μετράται σε πραγματικούς όρους (προσαρμοσμένο με τον πληθωρισμό) και εκφράζεται ως δείκτης (αποκαλούμενος "δείκτης Α").

Ως εκ τούτου, η εξέλιξη αυτού του δείκτη επηρεάζεται από το πραγματικό εισόδημα που παράγεται στη γεωργία  και τις μεταβολές της εργασίας, σημειώνει επεξηγηματικά η Eurostat.

Σύμφωνα με τη Eurosta, μετά από μια πτώση το 2018, η πλειοψηφία των Κρατών Μελών σημείωσε αύξηση του δείκτη αυτού του γεωργικού εισοδήματος το 2019.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης σημειώθηκαν για τη Δανία (+ 68%), ακολουθούμενη από την Εσθονία (+ 38%), τη Γερμανία (+ 32%), τη Σουηδία (+ 28%) και τη Λιθουανία (+ 27%).

Από την άλλη πλευρά, τρεις από τις μεγάλες χώρες που συνεισφέρουν σχεδόν το ήμισυ του κοινοτικού εισοδήματος από παράγοντες παράγοντα κατέγραψαν μείωση: Ισπανία (-10%), Γαλλία (-8%) και Ιταλία (-3%).

ΚΥΠΕ - Αθανάσιος Αθανασίoυ

 
24350