Αύξηση 20% στο ΑΕΠ αναμένει ο Τατάρ με το άνοιγμα Βαρωσιού

Τι αναφέρει σε δηλώσεις του ο Ερσίν Τατάρ

Ο Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του είπε ότι με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού και την ενεργοποίηση της «επιτροπής ακίνητων περιουσιών» το Ακαθόριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στα κατεχόμενα θα αυξηθεί κατά 20%.
 
Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση κατά την οποία το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο παρουσίασε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προτάσεων για την οικονομία στα κατεχόμενα, ο κ. Τατάρ είπε πως δεν πρέπει να κοιτάνε τις ισοτιμίες των ξένων νομισμάτων και να είναι απαισιόδοξοι και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα περάσουν και αυτές οι δυσκολίες.
 
Υποστήριξε ότι επιθυμία όλων είναι η ανάπτυξη του ψευδοκράτους και είπε ότι "κράτος σημαίνει επενδύσεις και ανάπτυξη".
 
Αναφέρθηκε στη σημασία της αύξησης των εσόδων του «κράτους» για υπερπήδηση των κρίσεων και είπε ότι αποτελεί προϋπόθεση να κάνει τα σωστά βήματα το «υπουργείο οικονομικών» για να παταχθεί η παραοικονομία.
 
Ο Ερσίν Ταρά συνεχίζοντας είπε ότι χρειάζεται να μειωθεί η εισοδηματική ψαλίδα και πρόσθεσε ότι η συμβολή της Τουρκίας είναι σημαντική, όμως δεν πρέπει να θεωρείται φυσιολογικό να υπάρχουν καθυστερήσεις κάποτε σε περίπτωση που δεν γίνουν τα σωστά έργα.
 
Εξάλλου σε ομιλία του κατά την εκδήλωση ο Τουργκάι Ντενίζ, «πρόεδρος» του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου είπε ότι η οικονομία στα κατεχόμενα συρρικνώθηκε κατά 16,2% εντός του 2020  και ότι ακόμα δεν κατέστη δυνατόν να εφαρμοστούν πολιτικές που θα διασφαλίσουν μια ισχυρή ανάκαμψη.
 
Σύμφωνα με τον Ντενίζ, υπό το φως των εμπειριών που βίωσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ετοιμασία μιας νέας οικονομικής τάξης πραγμάτων για την περίοδο μετά την πανδημία και η επίτευξη αρμονίας αποτελεί την «πιο πρωταρχική κοινωνική ανάγκη». Πρόσθεσε ότι σκοπός της προγραμματικής πρότασης που ετοίμασαν είναι η δημιουργία κοινής γνώμης με συγκεκριμένες προτάσεις για ικανοποίηση αυτής της ανάγκης και η εξήγηση της σημασίας του θέματος στην κοινή γνώμη.
 
(ΚΥΠΕ)