Αύξηση επιδομάτων διακίνησης σε άτομα με αναπηρίες (Λεπτομέρειες)

Υπ. Εργασίας: Νέες δράσεις για δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες
Στόχος του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή είναι η αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους διακίνησης των ΑμεΑ

Στην ενίσχυση των ατόμων με αναπηρίες αποσκοπεί νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προσβλέπει στην ενίσχυση των ατόμων με αναπηρίες ώστε να αντιμετωπίζουν το αυξημένο κόστος διακίνησης στη ζωή τους που δημιουργεί η αναπηρία τους.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ως εκ τούτου, με την ψήφιση του νομοσχεδίου:

  1. Αυξάνεται το ποσό επιδόματος σε όλους τους υφιστάμενους δικαιούχους από €51 σε €75 και από €102 σε €150 ώστε να ενισχυθούν στην αντιμετώπιση του κόστους διακίνησης τους.
  2. Επεκτείνεται η παροχή του επιδόματος με ποσό €75 μηνιαίως σε όλα τα τυφλά άτομα ανεξάρτητα αν εργάζονται ή σπουδάζουν και ανεξάρτητα από την ηλικία τους με στόχο την ενθάρρυνση της διακίνησης τους, της συμμετοχής τους και της κοινωνικής ενσωμάτωσης τους.
  3. Εκσυγχρονίζεται ο ορισμός του δικαιούχου τετραπληγικού ατόμου, εισάγεται ο ορισμός του τυφλού ατόμου, και αντικαθίσταται ο όρος ανάπηρος με τον όρο άτομο με αναπηρία, ώστε να συνάδει με τα σύγχρονα δεδομένα, αντιλήψεις και λεξιλόγιο για τα άτομα με αναπηρίες.

Όπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση, λόγω της μη παραχώρησης αύξησης στο εν λόγω επίδομα τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, το αυξημένο κόστος διακίνησης έχει επιβαρύνει πρόσθετα τα άτομα με αναπηρίες που το λαμβάνουν (άτομα με τετραπληγία, παραπληγία, σοβαρή ή μέτρια κινητική αναπηρία και άτομα με οπτική αναπηρία). 

Αναφέρεται επίσης ότι σε διαβούλευση που προηγήθηκε η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Ατόμων με Αναπηρίες και η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου συμφώνησε με την αύξηση και επέκταση του επιδόματος διακίνησης.

Οι απαιτούμενες πιστώσεις για την εφαρμογή του νομοσχεδίου που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 5/5/2019, περιλαμβάνονται ήδη στον Προϋπολογισμό του 2019.

Στο νομοθέτημα διευκρινίζεται ότι «τετραπληγικό άτομο» σημαίνει άτομο που αντιμετωπίζει μόνιμο και πλήρη περιορισμό στη λειτουργία της βάδισης, ακόμα και με τη χρήση βοηθητικών μέσων ή προσωπικής βοήθειας και που έχει ανάγκη για συνεχή και μόνιμη χρήση τροχοκαθίσματος για τη διακίνηση του και επιπρόσθετα αντιμετωπίζει μόνιμο σοβαρή ή πλήρη περιορισμό της λειτουργίας και των δύο άνω άκρων σε βαθμό που να μην μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί για βασικές ανάγκες της καθημερινής ζωής όπως η σίτιση ή και η ένδυση και χρειάζεται τη συνδρομή άλλου ατόμου.

Ακόμα διασαφηνίζεται ότι «τυφλό άτομο» σημαίνει άτομο του οποίου η οξύτητα της όρασης και των δύο οφθαλμών είναι τέτοια ώστε αυτή στον καλύτερο οφθαλμό να μην υπερβαίνει, έστω και με διορθωτικούς φακούς, τα 6/60.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Έτσι το ποσό του επιδόματος διακίνησης καθορίζεται σε:

  1. €75 μηνιαίως για άτομα με αναπηρία που εργάζονται ή φοιτούν εκτός των ατόμων με περιορισμό της οξύτητας της όρασης ώστε αυτή στον καλύτερο οφθαλμό να μην υπερβαίνει έστω και με διορθωτικούς φακούς τα  6/36 που δικαιούνται να λαμβάνουν €150 μηνιαίως.
  2. €150 μηνιαίως για τετραπληγικά άτομα ανεξάρτητα αν εργάζονται ή σπουδάζουν.
  3. €75 μηνιαίως για τυφλά άτομα ανεξάρτητα αν εργάζονται ή σπουδάζουν.

Στο νομοθέτημα περιλαμβάνεται ακόμα διευκρίνηση σύμφωνα με την οποία τα τυφλά άτομα θα συνεχίσουν να παίρνουν επίδομα διακίνησης και με την καταβολή συντάξεως γήρατος.

Κώστας Μηλικούρης
 
5040
Thumbnail

Το ποσό των 653 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (ΤΛ) (108,3 εκατ. ευρώ) μεταφέρθηκε από την Τουρκία στα ταμεία του ψευδοκράτους ως οικονομική βοήθεια, μετά την συνάντηση χθες (20/9) στην Άγκυρα του «πρωθυπουργού» Ερσίν Τατάρ και της αντιπροσωπείας του με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι, που έχει αναλάβει το «χαρτοφυλάκιο» της Κύπρου.
 
Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, πρόκειται για την οικονομική βοήθεια που επρόκειτο να δοθεί πριν 2 μήνες, ενώ τον περασμένο Ιούλιο είχε υπογραφεί το οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας – ψευδοκράτους που περιλάμβανε ενέργειες μέχρι το τέλος του χρόνου ως προϋπόθεση για την χορήγηση από την Τουρκία του πρώτου μεγάλου ποσού ως οικονομική βοήθεια.
 
>>> Διαβάστε ακόμη: Απάντηση Ακιντζί σε Τατάρ για «περιπέτειες»-«περιθωριακές ομάδες» <<<

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος στην συνάντηση με τον κ. Τατάρ είπε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και η Τουρκία όπως έπραττε μέχρι σήμερα, θα συνεχίζει να στηρίζει με αποφασιστικότητα το ψευδοκράτος.
 
Η οικονομική συνεργασία και η αντιμετώπιση των αναγκών σε ηλεκτρισμό του νησιού, θα ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη, σύμφωνα με τον κ. Οκτάι λέγοντας ότι τα σχετικά έργα θα επιταχυνθούν. Και ο τομέας των μεταφορών, πρόσθεσε, είναι μέσα σε αυτά τα έργα (σ.σ.: εννοεί το οδικό δίκτυο και το δίκτυο μαζικής μεταφοράς).
 
Συζήτησαν είπε από κοινού με τον κ. Τατάρ το πώς το ποσό των 108 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθεί στους τομείς συγκοινωνιών, τουρισμού, κτηματομεσιτικό, άμυνας και γεωργίας αλλά και πως μπορούν να χρηματοδοτηθούν κάποια έργα, όπως και θέματα που αφορούν τα έσοδα του ψευδοκράτους και τις προσλήψεις.
 
Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι τα «εμπάργκο» που εφαρμόζονται στο ψευδοκράτος είναι απάνθρωπα και παραβιάζουν το δίκαιο, κάνοντας λόγο σε εμπάργκο ενός εκ των βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου που είναι η ελεύθερη διακίνηση.
 
Τα έσοδα από τον τουρισμό στα κατεχόμενα, ανέφερε ο κ. Οκτάι, έφτασαν το 1 δις δολάρια και στόχος τους είναι αυτό το ποσό να διπλασιαστεί και αναζητούνται γι’ αυτό, τρόποι συνεργασίας με τον τουριστικό τομέα της Τουρκίας. «Ίνσαλλαχ θα πετύχουμε και σε αυτό τον τομέα».

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Για μια σειρά ενεργειών στους τομείς του τουρισμού, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, των υπηρεσιών, των βιομηχανικών περιοχών, του κτηματομεσιτικού τομέα, αναφέρθηκε ο Ερσίν Τατάρ, λέγοντας πως με το έργο της μεταφοράς νερού και ο τομέας της γεωργίας θα ανακάμψει.
 
Σε ένα κλίμα σταθερότητας η οικονομία μπορεί να μεγαλώσει και να γίνουν βήματα για την ευημερία των ανθρώπων, συνέχισε αναφέροντας ότι με την στήριξη της Τουρκίας στο ψευδοκράτος υπάρχει ένα κλίμα ασφάλειας.

article 1