Αύξηση επιδομάτων διακίνησης σε άτομα με αναπηρίες (Λεπτομέρειες)

Υπ. Εργασίας: Νέες δράσεις για δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες
Στόχος του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή είναι η αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους διακίνησης των ΑμεΑ

Στην ενίσχυση των ατόμων με αναπηρίες αποσκοπεί νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προσβλέπει στην ενίσχυση των ατόμων με αναπηρίες ώστε να αντιμετωπίζουν το αυξημένο κόστος διακίνησης στη ζωή τους που δημιουργεί η αναπηρία τους.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ως εκ τούτου, με την ψήφιση του νομοσχεδίου:

  1. Αυξάνεται το ποσό επιδόματος σε όλους τους υφιστάμενους δικαιούχους από €51 σε €75 και από €102 σε €150 ώστε να ενισχυθούν στην αντιμετώπιση του κόστους διακίνησης τους.
  2. Επεκτείνεται η παροχή του επιδόματος με ποσό €75 μηνιαίως σε όλα τα τυφλά άτομα ανεξάρτητα αν εργάζονται ή σπουδάζουν και ανεξάρτητα από την ηλικία τους με στόχο την ενθάρρυνση της διακίνησης τους, της συμμετοχής τους και της κοινωνικής ενσωμάτωσης τους.
  3. Εκσυγχρονίζεται ο ορισμός του δικαιούχου τετραπληγικού ατόμου, εισάγεται ο ορισμός του τυφλού ατόμου, και αντικαθίσταται ο όρος ανάπηρος με τον όρο άτομο με αναπηρία, ώστε να συνάδει με τα σύγχρονα δεδομένα, αντιλήψεις και λεξιλόγιο για τα άτομα με αναπηρίες.

Όπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση, λόγω της μη παραχώρησης αύξησης στο εν λόγω επίδομα τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, το αυξημένο κόστος διακίνησης έχει επιβαρύνει πρόσθετα τα άτομα με αναπηρίες που το λαμβάνουν (άτομα με τετραπληγία, παραπληγία, σοβαρή ή μέτρια κινητική αναπηρία και άτομα με οπτική αναπηρία). 

Αναφέρεται επίσης ότι σε διαβούλευση που προηγήθηκε η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Ατόμων με Αναπηρίες και η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου συμφώνησε με την αύξηση και επέκταση του επιδόματος διακίνησης.

Οι απαιτούμενες πιστώσεις για την εφαρμογή του νομοσχεδίου που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 5/5/2019, περιλαμβάνονται ήδη στον Προϋπολογισμό του 2019.

Στο νομοθέτημα διευκρινίζεται ότι «τετραπληγικό άτομο» σημαίνει άτομο που αντιμετωπίζει μόνιμο και πλήρη περιορισμό στη λειτουργία της βάδισης, ακόμα και με τη χρήση βοηθητικών μέσων ή προσωπικής βοήθειας και που έχει ανάγκη για συνεχή και μόνιμη χρήση τροχοκαθίσματος για τη διακίνηση του και επιπρόσθετα αντιμετωπίζει μόνιμο σοβαρή ή πλήρη περιορισμό της λειτουργίας και των δύο άνω άκρων σε βαθμό που να μην μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί για βασικές ανάγκες της καθημερινής ζωής όπως η σίτιση ή και η ένδυση και χρειάζεται τη συνδρομή άλλου ατόμου.

Ακόμα διασαφηνίζεται ότι «τυφλό άτομο» σημαίνει άτομο του οποίου η οξύτητα της όρασης και των δύο οφθαλμών είναι τέτοια ώστε αυτή στον καλύτερο οφθαλμό να μην υπερβαίνει, έστω και με διορθωτικούς φακούς, τα 6/60.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Έτσι το ποσό του επιδόματος διακίνησης καθορίζεται σε:

  1. €75 μηνιαίως για άτομα με αναπηρία που εργάζονται ή φοιτούν εκτός των ατόμων με περιορισμό της οξύτητας της όρασης ώστε αυτή στον καλύτερο οφθαλμό να μην υπερβαίνει έστω και με διορθωτικούς φακούς τα  6/36 που δικαιούνται να λαμβάνουν €150 μηνιαίως.
  2. €150 μηνιαίως για τετραπληγικά άτομα ανεξάρτητα αν εργάζονται ή σπουδάζουν.
  3. €75 μηνιαίως για τυφλά άτομα ανεξάρτητα αν εργάζονται ή σπουδάζουν.

Στο νομοθέτημα περιλαμβάνεται ακόμα διευκρίνηση σύμφωνα με την οποία τα τυφλά άτομα θα συνεχίσουν να παίρνουν επίδομα διακίνησης και με την καταβολή συντάξεως γήρατος.

Κώστας Μηλικούρης
 
3873
Thumbnail

Mειωμένη χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής Πάφου (ΣΙΚΑΠ) Φύτος Θρασυβούλου, την επισκεψιμότητα των κέντρων αναψυχής στην Επαρχία Πάφου κατά τον μήνα Ιούνιο.

Ο κ. Θρασυβούλου, που είναι και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ), δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η μείωση της επισκεψιμότητας τον Ιούνιο ήταν αναμενόμενη, ενώ εκτίμησε ότι η κατάσταση θα διαφοροποιηθεί τον Ιούλιο και Αύγουστο που είναι κατεξοχήν τουριστικοί μήνες. 

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Δυστυχώς, είπε, «δεν θα μπορέσει η φετινή χρονιά να αγγίξει την περσινή, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας».

Εκτίμησε παράλληλα ότι στην αύξηση της επισκεψιμότητας συμβάλουν τα μέγιστα οι πτήσεις χαμηλού κόστους. 
 
Eρωτηθείς σχετικά, ο κ. Θρασυβούλου ανέφερε πως τα κέντρα αναψυχής που είχαν «βάλει λουκέτο» λόγω της κρίσης, δεν έχουν επαναλειτουργήσει, ευχήθηκε ωστόσο η αύξηση του τουρισμού να κρατήσει τα κέντρα αναψυχής ανοικτά φέτος, αλλά και την επόμενη τουριστική περίοδο. 

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Επιπρόσθετα ο Πρόεδρος της ΟΣΙΚΑ και του ΣΙΚΑΠ κάλεσε το Υπουργείο Τουρισμού να ολοκληρώσει σύντομα τη νέα νομοθεσία που αφορά τα κέντρα αναψυχής, και η οποία βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας. 

Κατά αυτόν τον τρόπο, συνέχισε, οι ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής θα γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας τους μέσα στο νέο καθεστώς. 

ΚΥΠΕ - Κική Περικλέους

article 1