Αύξηση ΜΕΔ το 2021 - Πόσα δισεκατομμύρια είναι ακόμη κόκκινα

Ο αριθμός των ΜΕΔ σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου και οι προβληματισμοί για το 2021

>>> Αν έχετε πρόβλημα και δεν βλέπετε φωτογραφίες, έγγραφα, πίνακες στο θέμα μπορείτε να πατήσετε εδώ <<<

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Πριν τον κορωνοϊό γίνονταν πολλές στοχευμένες προσπάθειες ώστε τα Μη εξυπηρετούμενα Δάνεια (MEΔ) να μειωθούν αρκετά και οι τράπεζες να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στις κινήσεις τους.

Ένα παράδειγμα τέτοιας μορφής είναι το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ που στόχο έχει:

1/Να παρέχει οικονομική βοήθεια σε δανειολήπτες μεσαίας τάξης με μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξασφαλισμένα με ΕΚΚ και

2/ Να συνεισφέρει στην απομόχλευση των Κυπριακών τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ).

Μετά όμως ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού και επιχειρήσεις ανέστειλαν μερικώς ή πλήρως τις εργασίες τους τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας κατά του κορωνοϊού.

>>> Διαβάστε ακόμη: Πετρίδης: Το τρίπτυχο για ανάκαμψη και θωράκιση της οικονομίας <<<

Συνεπώς μισθοί μειώθηκαν, ενώ οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις «βγήκαν» εκτός οικονομικού πλάνου.
Έπειτα ηρθαν τα Ειδικά Σχέδια για να ενισχύσουν και να στηρίξουν μισθολογικά τους εργαζόμενους και τους εργοδότες.

Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστες τις τράπεζες και ειδικότερα τις οφειλές πολιτών προς αυτές, οι οποίες ίσως και να «έπεσαν» σε δεύτερη μοίρα.

>>> Διαβάστε ακόμη:Οδηγός για Δάνεια/Χορηγίες/Επιδόματα/Μειώσεις/Νέα μέτρα στήριξης<<<

Η οικονομική κατάσταση παραμένει ρευστή και όσον αφορά τα ΜΕΔ ή αλλιώς κόκκινα δάνεια, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, ανέφερε χθες (30/6) ότι δεν αναμένεται αύξησή τους το τρέχον έτος, καθώς βρίσκεται σε ισχύ η αναστολή καταβολής δόσεων, μιλώντας στο 10ο Nicosia Economic Congress και παρουσιάζοντας τα τρία σενάρια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για την πορεία της κυπριακής οικονομίας. 
 
Απεναντίας προειδοποίησε ότι «αναμένεται βεβαίως αύξηση των ΜΕΔ για το 2021». 
 

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «έχει αρχίσει η ανάκτηση των εισοδημάτων και στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις ενώ υφίσταται η αναστολή των δόσεων, επισημαίνοντας ότι πρέπει να διαχειριστούμε σωστά την οικονομία και να είμαστε προετοιμασμένοι σωστά για το 2021, γιατί όπως τόνισε, η οικονομία μας μπορεί να εξέλθει ακόμη και πιο δυνατή και να τα πάει πολύ καλά το 2021».

Το Σύνολο των Δανείων μέχρι 31/1/2020

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, έχουν δοθεί συνολικά 32,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2020.

Από το σύνολο των χορηγήσεων, τα 8,9 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν Μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, ενώ οι χορηγήσεις που αναδιαρθρώθηκαν, φτάνουν τα 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα στοιχεία σε πίνακα:

Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s χαρακτήρισε προσωρινή, την αύξηση του δημοσίου χρέους της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, με την πτωτική πορεία να επιστρέφει με διατηρήσιμο τρόπο μετά το πέρας της πανδημίας, στην ετήσια έκθεσή του που εξέδωσε χθες (1/7) για την Κύπρο.

Σύμφωνα πάντως, με την ανώτερη αντιπρόεδρο και συντάκτη της έκθεσης, Σάρα Κάρλσον, η μείωση του χρέους αναμένεται να συνεχιστεί με διατηρήσιμο ρυθμό μετά την κρίση του κορωνοϊού το 2020».

Επιπρόσθετα, ο οίκος προειδοποίησε ότι, «η αποτυχία μείωσης του αποθέματος των ΜΕΔ θα ήταν επίσης αρνητική», τονίζοντας ότι η προοπτική της οικονομίας θα μπορούσε να υποχωρήσει σε σταθερή από θετική αν ο Moody’s καταλήξει ότι η πανδημία θα είχε μακροχρόνιο αντίκτυπο στην οικονομική ευρωστία και τις δημοσιονομικές προοπτικές.

Ξένια Προδρόμου