Αύξηση των αδειών οικοδομής το 10μηνο - Ποιά πόλη προηγείται;

Oι άδειες οικοδομής συνιστούν σημαντική ένδειξη για τη μελλοντική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα

Αυξήθηκε κατά 10% ο αριθμός αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν το δεκάμηνο του 2019, καταγράφοντας επίσης σημαντική αύξηση τόσο σε αξία όσο και σε εμβαδόν, σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2018.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2019 εκδόθηκαν 5.864 άδειες οικοδομής σε σύγκριση με 5.332 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η συνολική αξία των αδειών αυτών αυξήθηκε κατά 70,4% και το συνολικό εμβαδόν κατά 44,4%. Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε αύξηση της τάξης του 48,7%.
 
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στη Λεμεσό
με τον αριθμό των αδειών να ανέρχεται στις 1,780 από 1,574 την αντίστοιχη περίοδο του 2018, με την αύξηση ωστόσο στο εμβαδόν και στην αξία των αδειών αυτών να είναι θεαματική. Συγκεκριμένα η αξία των αδειών αυτών αυξήθηκε  κατά 218% και το εμβαδόν κατά 119,7%. Ο αριθμός των αδειών αυξήθηκε επίσης στη Λευκωσία στις 2070 από 1964 (αύξηση 7,8% στο συνολικό εμβαδόν), στη Λάρνακα στις 898 από 874 (αύξηση 37,8% στο συνολικό εμβαδόν), και στην Πάφο στις 858 από 641 (αύξηση 33,9% στο συνολικό εμβαδόν). Μείωση καταγράφηκε στην Αμμόχωστο με τις άδειες να ανέρχονται στις 258 από 280 (μείωση 25,2% στο συνολικό εμβαδόν,.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ <<<

O αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις κατά τον Οκτώβριο 2019 ανήλθε στις 663, σε σχέση με 630 τον Οκτώβριο του 2018.  Η συνολική αξία των αδειών αυτών έφθασε τα €216,1 εκατομμύρια σε σχέση με €188 εκατομμύρια τον αντίστοιχο μήνα του 2018 και το συνολικό εμβαδόν τις 179,9 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, σε σχέση με 160,5 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 744 οικιστικές μονάδες.

Όπως αναφέρεται, οι άδειες οικοδομής συνιστούν σημαντική ένδειξη για τη μελλοντική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα.

 
9026
Thumbnail

Στην Β’ φάση του ΓεΣΥ μπαίνει από σήμερα η Κύπρος. Από τη σήμερα εντάσσονται οι ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες, δηλαδή προσθέτονται οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και οι επεμβάσεις όπως και άλλες ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες.

ad1mobile

Εδώ μπορείτε να δείτε τι ακριβώς θα ισχύει από σήμερα 1η Ιουνίου.  

Τι θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου και όχι από σήμερα

  • η φροντίδα υγείας από άλλους επαγγελματίες υγείας (κλινικούς διαιτολόγους, εργοθεραπευτές, λογοπαθολόγους, φυσιοθεραπευτές και κλινικούς ψυχολόγους), 
  • νοσηλευτές και μαίες, 
  • τα Τμήματα Ατυχημάτων & Επειγόντων Περιστατικών, 
  • οι υπηρεσίες ασθενοφόρων, 
  • οι οδοντιάτροι, 
  • Η ανακουφιστική φροντίδα υγείας και 
  • η ιατρική αποκατάσταση.

Σημειώνεται ότι μέχρι να ενταχθούν οι παραπάνω υπηρεσίες θα συνεχίσουν να παρέχονται όπως ήταν το καθεστώς μέχρι σήμερα.

ad2mobile

Τι ισχύει με εισφορές

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια τρίμηνη καθυστέρηση στη βάση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με τις εισφορές. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις, κάποιοι που συνέχισαν στους χαμηλούς συντελεστές τον Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο οπότε τώρα τον Ιούνιο θα πληρώσουν τον υψηλό συντελεστή. Ενώ, άλλοι που πλήρωσαν τον Μάρτιο υψηλό συντελεστή και Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο χαμηλότερο,  θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο με τον υψηλό συντελεστή. Είναι ανάλογα με το καθεστώς που άρχισαν οι χαμηλοί συντελεστές.

Δείτε παρακάτω πως διαμορφώνονται οι εισφορές σύμφωνα και με τα παραπάνω

φχ

article 1