Β' Φάση ΓεΣΥ: Ποιες υπηρεσίες θα αρχίσουν 1/9 και όχι 1/6

  • Αρχίζει κανονικά την 1η Ιουνίου η ενδονοσοκομειακή φροντίδα 
  • Πρώτες Βοήθειες, ασθενοφόρα και άλλες υπηρεσίες όμως θα αρχίσουν τελικά 1η Σεπτεμβρίου

Με τροποποιήσεις αλλά κανονικά την 1η Ιουνίου θα εφαρμοστεί τελικά η Β’ Φάση του ΓεΣΥ μετά από απόφαση του ΟΑΥ. 

Αν και αρχικά υπήρξε σενάριο για τρίμηνη αναστολή εφαρμογής της Β’ Φάσης λόγω κυρίως των οικονομικών δεδομένων που δημιουργήθηκαν με την πανδημία του κορωνοϊού και τις αλλαγές στα ποσοστά των εισφορών, τελικά όμως ο ΟΑΥ αποφάσισε να προχωρήσει κανονικά στην έναρξη της Β’ φάσης την 1η Ιουνίου αλλά μόνο για την ενδονοσοκομειακή φροντίδα. Οι υπόλοιπες υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στην Β’ φάση αναμένεται να εφαρμοστούν την 1η Σεπτεμβρίου, 3 μήνες δηλαδή αργότερα. 

‘’Το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνωρίζοντας ότι υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της δεύτερης φάσης στην ολότητά της και όπως προβλεπόταν, αλλά λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες και ανησυχίες της κοινωνίας, υπέβαλε εισηγητική πρόταση στον Υπουργό Υγείας για έναρξη της παροχής υπηρεσιών ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας από την 1η Ιουνίου 2020’’ ανέφερε στην ανακοίνωση του ο ΟΑΥ.
 
Τι μένει εκτός αρχικά 
Όπως σημειώνει στην Brief ο Διευθυντής του ΟΑΥ κ. Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, θα εφαρμοστεί κανονικά η ενδονοσοκομειακή φροντίδα την 1η Ιουνίου αλλά παίρνουν αναστολή μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου οι εξής υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στην Β’ φάση.

  • η φροντίδα υγείας από άλλους επαγγελματίες υγείας (κλινικούς διαιτολόγους, εργοθεραπευτές, λογοπαθολόγους, φυσιοθεραπευτές και κλινικούς ψυχολόγους), 
  • νοσηλευτές και μαίες, 
  • τα Τμήματα Ατυχημάτων & Επειγόντων Περιστατικών, 
  • οι υπηρεσίες ασθενοφόρων, 
  • οι οδοντιάτροι, 
  • Η ανακουφιστική φροντίδα υγείας και 
  • η ιατρική αποκατάσταση. 

Αυτά θα εφαρμοστούν κανονικά από την 1η Σεπτεμβρίου. 

Ετοιμάζεται νέα πρόταση προς ΠΑΣΙΝ

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στην Brief ανέφερε ότι μετά και τα νέα δεδομένα, ετοιμάζεται νέα πρόταση με ειδικές ρυθμίσεις για να παραδοθεί στον ΠΑΣΙΝ  (Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων) για συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα. 

‘’Κατ’ αρχάς το Υπ.Υγείας ενέκρινε την εισήγηση του ΟΑΥ και προχωράμε κανονικά. Θα έχουμε συνάντηση την άλλη εβδομάδα με τον ΠΑΣΙΝ για να τον ενημερώσουμε για τις ειδικές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν για το 2020 μέχρι να δούμε πώς θα πάει η οικονομία γενικότερα και να δούμε τότε ξανά πώς θα προχωρήσουμε. Θα υπάρξει διαφοροποίηση στην πρόταση που είχαμε συμφωνήσει. 

Ανάλογα με το πώς θα πάνε τα πράγματα στο τέλος του έτους θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε τότε. Εάν δηλαδή συνεχίσουμε με τα ίδια δεδομένα ή εάν θα υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις στην πορεία’’. 


Τι γίνεται με τις εισφορές

Θυμίζουμε ότι κατόπιν της ψήφισης από την Βουλή των Αντιπροσώπων στις 27/3/2020 του Προγράμματος Δημοσιονομικής Στήριξης στα πλαίσια της αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού και ειδικότερα της απόφασης για τη μη καταβολή της αυξημένης εισφοράς στο ΓΕΣΥ για περίοδο τριών μηνών, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών τα ποσοστά εισφορών στο ΓεΣΥ διαμορφώνονται ως ακολούθως:

φ

Σημειώνεται ότι για την περίοδο 1/3/20-31/5/20 εφαρμόζονται μειωμένοι συντελεστές για τις συντάξεις που πληρώνονται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΚΑ). 

​​​​​​​Σε περίπτωση που επιχειρήσεις/εργοδότες έχουν προβεί στην εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών κατά τον μήνα Μάρτιο 2020, τότε γι' αυτές τις περιπτώσεις μόνον, η περίοδος εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών καθορίζεται η 1 Μαρτίου 2020 μέχρι 31 Μαΐου 2020. 

 

Σωτήρης Νικηφόρου