Β’ φάση ΓεΣΥ: Τι περιλαμβάνει - Ποιες υπηρεσίες αρχίζουν σήμερα

Ποιες υπηρεσίες της 2ης φάσης θα αρχίσουν από σήμερα (1/6) και ποιες αργότερα – Τι γίνεται με τις εισφορές στο ΓΕΣΥ

Αρχίζει σήμερα (1/6), ένα χρόνο αφότου ξεκίνησε η πρώτη φάση, η Β’ φάση του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ), αν και δεν θα εφαρμοστούν όλες οι υπηρεσίες της, όπως είχαν προαναγγελθεί λόγω της πανδημίας.

Η πρώτη φάση να θυμίσουμε, ξεκίνησε την 1η Ιουνίου 2019 με την εισαγωγή των υπηρεσιών προσωπικού και ειδικού ιατρού, εργαστηριακών εξετάσεων και φαρμάκων για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς.

Η δεύτερη φάση τώρα, είχε καθοριστεί να ξεκινήσει την 1η Ιουνίου 2020 με την πλήρη εφαρμογή του συστήματος, δηλαδή με την εισαγωγή των υπηρεσιών ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας, τμημάτων ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών (ΤΑΕΠ), ασθενοφόρων, νοσηλευτών και μαιών, άλλων επαγγελματιών υγείας, ανακουφιστικής φροντίδας, ιατρικής αποκατάστασης, προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας και κατ’ οίκον επισκέψεων.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Φυσικά τα σχέδια άλλαξαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και έτσι, όπως προαναφέραμε,η δεύτερη φάση του ΓεΣΥ αν και ξεκινά από αύριο όπως ήταν προγραμματισμένο, θα αρχίσει με τροποποιήσεις αφού υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες θα εφαρμοστούν το πιο πιθανόν από την 1η Σεπτεμβρίου.

Άρα τελικά ποιες υπηρεσίες αρχίζουν κανονικά από αύριο και ποιες θα αρχίσουν αργότερα; Τι περιλαμβάνει η Β’ φάση; Τι γίνεται με τις εισφορές;

Τι περιλαμβάνει η δεύτερη φάση  - Τι θα ξεκινήσει από 1/6 και τι αργότερα

Σε επικοινωνία της Brief με τον Διευθυντή του ΟΑΥ κ. Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, μας ανέφερε ότι από αύριο (1/6) εφαρμόζονται οι ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες δηλαδή εισαγωγή και επεμβάσεις: «Όταν λέμε για εισαγωγή δεν εννοούμε μόνο ότι κατ' ανάγκη θα κάνεις επέμβαση, έχει περιπτώσεις όπου άτομα εισάγονται στο νοσηλευτήριο για 2 με 3 μέρες για κάτι άλλο εκτός επέμβασης και μετά σου δίνουν εξιτήριο. Έχει περιπτώσεις που σε κάνουν εισαγωγή για εγχείρηση. Αυτά όλα θα καλύπτονται στην δεύτερη φάση», διευκρίνισε.

Οι υπόλοιπες υπηρεσίες της 2ης φάσης, μας ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα ξεκινήσουν αργότερα, το πιο πιθανό από την 1η Σεπτεμβρίου 2020: «Δεν καθορίστηκε ακόμα ακριβώς η ημερομηνία. Στόχος είναι 1η του Σεπτέμβρη ή τουλάχιστο τον Οκτώβριο. Οι υπηρεσίες αυτές αφορούν όλους τους άλλους επαγγελματίες δηλαδή φυσιοθεραυπευτές, εργοθεραπευτές, λογοπαθολόγους, κλινικούς ψυχολόγους, κλινικούς διαιτολόγους καθώς και τις πρώτες βοήθειες, τα ασθενοφόρα και τις υπηρεσίες αποκατάστασης και ανακουφιστικής φροντίδας», δήλωσε.

Εισφορές στο ΓεΣΥ – Τι γίνεται με τις αυξημένες εισφορές και ποια τα ποσοστά

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ότι όλοι οι εισφορείς θα καθυστερήσουν 3 μήνες για να πάνε στους ψηλούς συντελεστές, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου: «Κάποιοι ξεκίνησαν από τον Μάρτη-Απρίλη-Μάιο και πληρώνουν χαμηλούς συντελεστές, οπότε τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν να πάνε στους ψηλούς συντελεστές. Κάποιοι άλλοι πληρώσαν τον Μάρτιο ψηλό συντελεστή οπότε πήγαν στον χαμηλό συντελεστή Απρίλη-Μάιο-Ιούνιο οπότε θα πάνε στον ψηλό συντελεστή τον Ιούλιο. Δηλαδή κάποιοι θα πάνε είτε Ιούνιο είτε Ιούλιο στον ψηλό συντελεστή», εξήγησε.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<   

Να θυμίσουμε ότι, κατόπιν της ψήφισης από την Βουλή των Αντιπροσώπων στις 27/3/2020 του Προγράμματος Δημοσιονομικής Στήριξης στα πλαίσια της αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού και ειδικότερα της απόφασης για τη μη καταβολή της αυξημένης εισφοράς στο ΓΕΣΥ για περίοδο τριών μηνών, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών τα ποσοστά εισφορών στο ΓεΣΥ διαμορφώνονται ως ακολούθως:

φ

Είναι όλα έτοιμα για την Β’ φάση;

Σε ερώτηση μας αν είναι όλα έτοιμα για την δεύτερη φάση, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα αλλά γίνονται όλες οι δυνατές προσπάθειες για αντιμετώπιση τους: «Γίνεται χαμός τώρα αλλά προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα για να ξεκινήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η ενδονοσοκομειακή είναι ένα πολύ περίπλοκο θέμα και αναμφίβολα θα προκύψουν προβλήματα αλλά θα είμαστε εδώ σε συνεργασία με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, με τον ΟΚΥπΥ και με τον ΠΑΣΙΝ για να τα επιλύσουμε. Καλύτερα που ξεκινήσαμε τώρα ώστε να αναδειχθούν όσα προβλήματα θα εμφανιστούν και να τα αντιμετωπίσουμε. Θα μπορέσει και ο κόσμος να εξυπηρετηθεί και αυτός ο όγκος που συσσωρεύθηκε να ικανοποιηθεί σταδιακά», δήλωσε.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Τέλος, δηλώνει ευχαριστημένος για την αυξημένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο ΓεΣΥ: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ικανοποιημένοι διότι το στοίχημα που αφορά τις συμμετοχές από τον ιδιωτικό τομέα, φαίνεται να το καταφέραμε σε πολύ υψηλό βαθμό».

Κυπριάνα Σταύρου
 
23582