Βαρόμετρο η αξιολόγηση του οίκου DBRS

  • Ανακοινώνεται στις 17 Μαΐου 2019, καλώς εχόντων των πραγμάτων
  • Κομβικό σημείο η διαχείριση από την Κυβέρνηση της απόφασης του Δικαστηρίου για τις αποκοπές μισθών
     

Βαρόμετρο για την οικονομία και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, γι’ αυτόν τον χρόνο, εκτιμάται ότι θα είναι η νέα πιστοληπτική αξιολόγηση του καναδικού οίκου DBRS, η οποία θα ανακοινωθεί, χωρίς να είναι δεσμευτική η ημερομηνία, στις 17 Μαΐου 2019.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν, επικαλούμενοι την ήδη εκφρασθείσα θέση του οίκου ότι,  «η αξιολόγηση θα μπορούσε να δεχτεί καθοδικές πιέσεις σε μια περίοδο με υποτονική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες ή την ενδεχόμενη υλοποίηση σημαντικών υποχρεώσεων». 

Όπως εξηγούσαν στη  Βrief «κομβικό σημείο είναι η διαχείριση από την Κυβέρνηση της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου να κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο για τις αποκοπές απολαβών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα. Η οποιαδήποτε απόφαση που θα προνοούσε αποζημιώσεις προς τον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα αναμένεται να θέσει σε εκτροχιασμό το πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής και να εκτινάξει τα δημόσια ταμεία, όπως επίσης και την έξωθεν καλή μαρτυρία της Κύπρου, η οποία εκφράζεται κυρίως με τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις».   

Η αξιολόγηση θα μπορούσε να είναι θετική σε περίπτωση που συνεχιστεί η σταθερή και υγιής οικονομική ανάπτυξη και η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, με θετικές καθοδικές επιπτώσεις στο δημόσιο χρέος. Επιπλέον, θετικές προοπτικές στην αξιολόγηση θα δημιουργούσε και η περαιτέρω μείωση των ΜΕΔ και του χρέους του ιδιωτικού τομέα καθώς και η ενίσχυση του τραπεζικού τομέα.

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι επίσης σημαντικό στοιχείο είναι και η διαχείριση του Σχεδίου «Εστία», το οποίο καθυστερεί να υλοποιηθεί, κυρίως λόγω της συμπερίληψης μεγάλου μέρους δανείων που έχει στην κατοχή του ο Φορέας Διαχείρισης Δανείων, ΚΕΔΙΠΕΣ.

Σε κίνδυνο η σταθερή τάση 

Ήδη ο οίκος, στην προηγούμενη αξιολόγησή του τον περασμένο Νοέμβριο, έθεσε την Κύπρο σε σταθερή τάση (outlook) αντικατοπτρίζοντας την άποψή του ότι «η Κύπρος ενδέχεται να υποστεί πιέσεις από μια περίοδο με χαμηλή ανάπτυξη ή από μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες». 

Mάλιστα, είχε προβλέψει πως «μία υγιής δημοσιονομική θέση αναμένεται να διατηρηθεί», τονίζοντας ότι «αυτό μπορεί να γίνει μετά την ολοκλήρωση της σταθεροποίησης της δημοσιονομικής της θέσης σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα». Ο οίκος είχε επίσης προβλέψει πως  «η Κύπρος αναμένεται να διατηρήσει ένα υγιές δημοσιονομικό πλεόνασμα κοντά στο 3% το 2018 -2020, υποστηριζόμενο από ισχυρά έσοδα και περιορισμένες δαπάνες».

Να σημειωθεί ότι ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS είναι λιγότερο γνωστός από τον S&P, τη Moody’s και τη Fitch Ratings. Ωστόσο, η αξιολόγησή του υπήρξε σημαντική και καθοριστική στην περίπτωση της Πορτογαλίας. Διατήρησε την αξιολόγηση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, όταν οι μεγάλοι οίκοι την κατέτασσαν στα «σκουπίδια», με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να αποδέχεται τα ομόλογα της χώρας ως ενέχυρο για πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών της, προσφέροντάς τους φθηνή ρευστότητα.
 

Χρύσω Αντωνιάδου