Βαρύ το πλήγμα covid19 στις κατασκευές / Έρχεται κύμα απολύσεων

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τον κατασκευαστικό τομέα / Τι εισηγείται ο Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ για αποτροπή απολύσεων

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Σε πάρα πολύ δύσκολη θέση βρίσκεται ο κατασκευαστικός τομέας στην Κύπρο, ο οποίος δέχθηκε και συνεχίζει να δέχεται ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει ήδη οι απολύσεις, οι οποίες, μάλιστα, αναμένεται πως θα αυξηθούν σημαντικά το επόμενο διάστημα.

Στις ζοφερές εκτιμήσεις σε σχέση με την πορεία του κατασκευαστικού τομέα και στο τι μπορεί να γίνει για αναστροφή της κατάστασης και συγκράτησης των απολύσεων εργαζομένων, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στην Brief ο Προέδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), Κώστας Ρουσιάς.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «τους τελευταίους μήνες βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση και οι αντοχές πολλών εταιρειών έχουν εξαντληθεί».

«Το 2020 είχαμε πτώση 11,5% σε σχέση με το 2019. Βλέποντας τις τάσεις και τις προοπτικές, τόσο λόγω της πανδημίας όσο και λόγω των διαβατηρίων μετά την κατάργηση του Κυπριακού Προγράμματος, φαίνεται ότι η πτωτική πορεία θα συνεχιστεί και όπως όλα δείχνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με πέρσι», επεσήμανε.

Εάν επαληθευτούν αυτές οι εκτιμήσεις, τόνισε ο κ. Ρουσιάς, «αυτό θα έχει πολλές επιπτώσεις και αποδέκτες. Αναμένεται, μεταξύ άλλων, ότι θα έχουμε μειωμένο κύκλο εργασιών, κάτι που θα οδηγήσει αναπόφευκτα και σε απολύσεις προσωπικού», εξήγησε.

Ερωτηθείς εάν έχουν αρχίσει ήδη οι απολύσεις προσωπικού στον κατασκευαστικό τομέα, απάντησε καταφατικά σημειώνοντας πως, «ήδη μεγάλες εταιρείες στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου έχουν απολύσει κόσμο».

Κληθείς να πει κατά πόσο υπάρχουν ενδείξεις για τον αριθμό των εργαζομένων που απολύθηκαν, ο κ. Ρουσιάς είπε πως, απ’ όσα γνωρίζει η Ομοσπονδία, μία εταιρεία απέλυσε 60 άτομα και μία άλλη 20. «Μιλάμε για μερικές δεκάδες απολύσεις αυτή την στιγμή, αλλά εκτιμάται ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί κατά πολύ όσο περνάει ο καιρός», υπογράμμισε.

Σύμφωνα, δε, με τον Πρόεδρο της ΟΣΕΟΚ υπάρχουν δεκάδες έργα που είναι σε εξέλιξη και σύντομα θα ολοκληρωθούν, καθώς και έργα που σταμάτησαν είτε στο αρχικό τους στάδιο είτε στη μέση

Αναφερόμενος σε μερικά παραδείγματα, είπε πως, «υπάρχει έργο που ξεκίνησε μεν, αλλά σταμάτησε στο στάδιο της θεμελίωσης και δύσκολα θα αρχίσουν εκ νέου τα έργα για ολοκλήρωσή του».

Επίσης, συμπλήρωσε, «έχουμε άλλο έργο που έφτασε μέχρι το επίπεδο του ισογείου και σταμάτησε, καθώς και έργο που ακυρώθηκε εντελώς, ενώ μία εταιρεία που προγραμμάτιζε την κατασκευή τριών μεγάλων κτιρίων τελικά θα προχωρήσει μόνο με τα δύο. Άρα έχουμε πραγματικά προβλήματα», τόνισε.

Όλα αυτά, επεσήμανε, «όταν τα μαζέψεις σε πόσα εκατομμύρια αντιστοιχούν και υπολογίσεις ότι το 40% εξ αυτών αφορά το εργατικό κόστος, τότε εύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί και πόσο μεγάλος αριθμός προσωπικού θα επηρεαστεί από την διακοπή ή την ολοκλήρωση διαφόρων έργων».

Κληθείς να πει εάν επίκειται κύμα απολύσεων στις κατασκευές, ο κ. Ρουσιάς αφού απάντησε καταφατικά, υπέδειξε πως «αυτό έχει ήδη ξεκινήσει σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι τον περασμένο μήνα έληξαν και τα προγράμματα συγκράτησης των απολύσεων από τις εργοληπτικές εταιρείες που έτυχαν στήριξης από το κράτος στα αρχικά στάδια της πανδημίας».

«Μία εταιρεία που δεν έχει δουλειές, τί θα κάνει το προσωπικό της;», διερωτήθηκε επαναλαμβάνοντας ότι ο κατασκευαστικός τομέας διέρχεται μία δύσκολη περίοδο και ουδείς μπορεί με ακρίβεια να εκτιμήσει πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, καθώς και τι αντίκτυπο θα έχει και στις θέσεις εργασίας.

Απαιτούνται άμεσα μέτρα στήριξης
Στην βάση των πιο πάνω, ο Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ τόνισε την ανάγκη για άμεση εξαγγελία μέτρων στήριξης του κατασκευαστικού τομέα.

Ερωτηθείς τι μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν, ο κ. Ρουσιάς ανέφερε πως ένα μέτρο που θα μπορούσε να βοηθήσει είναι «οποιοδήποτε έργο φεύγει από τον ιδιωτικό τομέα να συμπληρώνεται με κυβερνητικά έργα του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτό μάλιστα πρέπει να γίνει άμεσα με την αξιοποίηση κυρίως συγχρηματοδοτούμενων έργων», εξήγησε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πρέπει, επίσης, άμεσα, συμπλήρωσε, «να εξαγγελθούν μέτρα συγκράτησης των απολύσεων εκ μέρους των εργοληπτικών εταιρειών ή να επιδοτούνται εταιρείες που θέλουν να εργοδοτήσουν κόσμο. Δηλαδή να τους δοθεί ένα κίνητρο, όπως έγινε και το 2013». 

«Πρέπει να εξεταστεί σοβαρά πως, μέσω της ΑνΑΔ ή άλλων υπηρεσιών, μπορούμε να επαναφέρουμε τουλάχιστον μερικά προγράμματα που είχαν εφαρμοστεί το 2013 και συγκράτησαν από την μία τις απολύσεις και από την άλλη οδήγησαν και σε προσλήψεις», συμπλήρωσε επαναλαμβάνοντας πως ο τομέας έχει πληγεί σημαντικά και χρειάζεται άμεσα στήριξη.

Μάριος Αδάμου