Βασιλειάδου:Να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που φέρνουν οι κρίσεις

Τι δήλωσε η Αναπλ. Προέδρος της ΕΔΕΚ, Μ. Βασιλειάδου, για την οικονομία

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρία Βασιλειάδου, αναφερθηκε στην θετική χροιά που δημιουργούν οι κρίσεις, όπως τις ευκαιρίες που προσφέρονται για αξιοποίηση.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «οι κρίσεις δεν επιφέρουν μόνο επιπτώσεις δημιουργούν και ευκαιρίες ας τις αξιοποιήσουμε

Όπως ανέφερε, μέσα από τη Διεθνή και την Κυπριακή εμπειρία επιβεβαιώνεται ότι δύο σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στην επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας και στην άντληση κρατικών εσόδων είναι:

·         η παραχώρηση κινήτρων επιχειρηματικής δραστηριότητας και
·         η μείωση των Φορολογικών συντελεστών.


Αυτοί οι παράγοντες, πρόσθεσε, οδηγούν ουσιαστικά στην αύξηση της κατανάλωσης και στην ομαλότερη λειτουργία της αγοράς μέσα από την οποία, σταθερά και μακροπρόθεσμα, τα έσοδα του κράτος  αυξάνονται.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Καλούμε, είπε, την κυβέρνηση να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση και ταυτόχρονα να στηρίξει τους μικρομεσαίους με παροχές και όχι να τους φορτώσει με δάνεια.

Η ΕΔΕΚ παραμένει σταθερά δίπλα στους πολίτες. Πρότεινε μάλιστα να έχουμε όλοι την ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε, συλλογικά το αύριο. Οι κρίσεις δεν επιφέρουν μόνο επιπτώσεις. Δημιουργούν και ευκαιρίες, ας της αξιοποιήσουμε.
Παρέθεσε ακόμη όπως είπε, ένα δυνατό  παράδειγμα μια σωστής πολιτικής:

«Κλασικό παράδειγμα στην περίπτωση της Κύπρου αποτελεί η Φορολογική αμνηστία του 2005, όπου σε μικρό χρονικό διάστημα εισέρρευσαν στα ταμεία του κράτους 280 εκατομμύρια λίρες και εισήλθαν στην αγορά άλλα 2,5 δις λίρες τα οποία ασφαλώς επέφεραν πρόσθετα έσοδα στο κράτος ».

Το αποτέλεσμα αυτό, τόνισε η κ. Βασιλειάδου, διέψευσε όλους εκείνους που τότε θεωρούσαν ότι μία τέτοια κίνηση θα στερούσε από το κράτος έσοδα.

Υπενθυμίσε ακόμη, πως πριν από την Φορολογική αμνηστία, η Κύπρος επειδή καθυστέρησε να υλοποιήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής σύγκλισης με τους ευρωπαϊκούς δείκτες της οικονομίας κινδύνευε να τεθεί σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης.

Τέλος δήλωσε ότι, μετά από την αμνηστία η κυπριακή οικονομία σημείωσε εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης και έτσι την  1/1/2008 η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη, έγινε πραγματικότητα.