Βγαίνουν στους δρόμους οι συνταξιούχοι; «Καψόνι & διακρίσεις»

Όλα τα μέτρα που έχουμε στη διάθεση είναι στο τραπέζι και μελετώνται, δηλώνει ο ΓΓ της ΕΚΥΣΥ, Κώστας Σκαρπάρης.

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ξεχείλισε όπως φαίνεται το ποτήρι για τους συνταξιούχους, αφού η ΕΚΥΣΥ με ανακοίνωσή της την Παρασκευή, 06/08/21, εξήγγειλε σειρά εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που προγραμματίζονται, καταγγέλλοντας ότι «παρά τα πολλά διαβήματα προς τους Υπουργούς Εργασίας και Υγείας, δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να παραμένουν άλυτα προβλήματα».

Ένα από τα ισχυρότερα αιτήματα των συνταξιούχων είναι η κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτήθηκαν ή θα συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους, ενώ καταγγέλλουν παράλληλα ότι έχουν δημιουργηθεί από την Κυβέρνηση, άντρες - χήροι δύο ταχυτήτων.

Ο ΓΓ της ΕΚΥΣΥ, Κώστας Σκαρπάρης, σ’ επικοινωνία με την Brief, εξήγησε σχετικά ότι «αυτή την ώρα γίνεται μια μεγάλη αδικία εις βάρος ανδρών χήρων, αφού η σύνταξη χηρείας για άνδρες έχει ισχύ μόνο από τον Γενάρη του 2018 και έπειτα. Όσοι άνδρες έμειναν χήροι πριν από 01/2018, δεν δικαιούνται τη συγκεκριμένη σύνταξη. Θεωρούνται, υποθέτω, άλλης ποιότητας χήροι».

Ο κ. Σκαρπάρης συμπλήρωσε ότι με αυτή την διάκριση υπάρχει σαφής παραβίαση της αρχής της ισότητας και παραβίαση πρόνοιας του Συντάγματος. «Τα καταγγείλαμε επανειλημμένως, χωρίς ανταπόκριση», δήλωσε ο ΓΓ της ΕΚΥΣΥ. 

«Καψόνι» λόγω γραφειοκρατίας

Ταλαιπωρία για εκατοντάδες χαμηλοσυνταξιούχους για σειρά ετών, λόγω γραφειοκρατίας του κράτους, καταγγέλλει ο κ. Σκαρπάρης.

«Διαπιστώνουμε κοροϊδία από πλευράς Κυβέρνησης, σε ότι αφορά συγκεκριμένη μερίδα χαμηλοσυνταξιούχων που υπέβαλαν αιτήσεις για την «μικρή επιταγή» από το 2018 και σήμερα έρχονται να τους ζητήσουν επιπλέον στοιχεία για να προχωρήσουν οι αιτήσεις τους. Το θέσαμε και ενώπιον του εκπροσώπου του Υπ. Εργασίας σε πρόσφατη συνάντηση μας, αλλά δυστυχώς διαπιστώνουμε απραξία από πλευράς Κυβέρνησης», ισχυρίστηκε.

Όπως εξήγησε, «αυτό αφορά συγκεκριμένη μερίδα χαμηλοσυνταξιούχων, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να υποβάλουν έγκαιρα τις αιτήσεις τους τον Νοέμβριο του 2014. Το 2018 έγινε κατορθωτό τελικά να υποβάλουν αιτήσεις για λήψη μικρής επιταγής και έκτοτε βρίσκονταν στο περίμενε. Τώρα τους ζητούν και επιπλέον στοιχεία! Από το σύνολο 507 σχετικών αιτήσεων, έχει εγκριθεί ένας ελάχιστος αριθμός, τον οποίο μάλιστα δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια».

Πέραν των πιο πάνω, ο κ. Σκαρπάρης δήλωσε ότι παρατηρείται καθυστέρηση για το σύνολο των αιτήσεων, με τις διαδικασίες να κολλούν στη γραφειοκρατία.

«Όλα αυτά δημιουργούν πίκρα, θυμό και αγανάκτηση», τόνισε.

Βγαίνουν στους δρόμους;

Εντός Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν Συνέδρια ανά το παγκύπριο από την ΕΚΥΣΥ, όπου εκεί αναμένεται να κριθεί και η απόφαση για το ποια μέτρα θα ληφθούν.

Πάντως ο κ. Σκαρπάρης τόνισε στην brief, ότι μελετώνται όλα τα διαθέσιμα μέτρα, μη αποκλειομένου και του να κατέλθουν στους δρόμους οι συνταξιούχοι. «Πάντως πρόκειται για ενέργειες που θα έχουν συμβολικό χαρακτήρα και θ’ απευθύνονται προς το Υπουργείο Εργασίας και το Υπ. Υγείας», διευκρίνισε. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Εργασίας σε απάντηση που έδινε στο ΑΚΕΛ, εξέδωσε ανακοίνωση την περασμένη Πέμπτη, στην οποία εξήρε το έργο της Κυβέρνησης η οποία «μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού μπόρεσε να προσφέρει βοήθεια σε εργαζόμενους, στις ευπαθείς ομάδες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα προστάτευσε τις θέσεις εργασίας».

>>> Διαβάστε σχετικά εδώ: Υπουργείο Εργασίας σε ΑΚΕΛ: Αυτά κάναμε για ευάλωτες ομάδες <<<